Organization:

Plastap

Een interactieve kunstmachine die bier tapt in ruil voor plas. De hoeveelheid geplaste urine wordt evenredig gekoppeld aan het te tappen bier.

Enlarge

Plastap: Think different about pee - Change your urine for a beer! Plastap

With: Plastap

Naast de competitieve, luchtige, grappige krachtmeting gaat de Plastap over awareness van consumeren en daarbij over de potentiële kracht van 'menselijk afval'.

Urine zit namelijk vol fosfaat. Deze fossiele grondstof verdwijnt zomaar in het riool terwijl het nog prima hergebruikt kan worden in de landbouw.

Als fosfaat in de nabije toekomst niet teruggewonnen wordt uit ontlasting is er over 50 tot 100 jaar niet genoeg kunstmest meer beschikbaar om de akkers te bevruchten. Dit zal leiden tot een wereldwijd voedseltekort.

Nu wordt het fosfaat nog gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko, China en de Verenigde Staten, waarna het verwerkt wordt tot kunstmest. Via het hiermee verbouwde voedsel eindigt in het rioolslib.

Het recyclen van fosfaat zal in de toekomst noodzakelijk zijn; zonder kunstmest kan met de beschikbare landbouwgrond voor slechts 1,5 van de 7 miljard mensen voedsel worden verbouwd.

Contact information

  • Plastap