Human Conditions

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2009

Strijd is wat het leven betekenis geeft, zo wordt gezegd. Het is wat de vooruitgang voedt en de basis legt voor zelfoverwinning. Tegelijk heeft strijd een spoor van destructie getrokken door de geschiedenis. Het is een fenomeen met vele gezichten: het getormenteerde gezicht van de innerlijke strijd, het bloederige gezicht van oorlog, de lege blik van honger, armoede en onderdrukking.

Vergroot

Adam Patterson - bron

In een ambitieuze en indringende fotomanifestatie tonen Noorderlicht-curator Wim Melis en vijf gastcuratoren - een unicum voor de fotomanifestatie - hun persoonlijke visie op een thema dat bepalend is voor het lot van mensen. Stuart Franklin, Lauren Heinz, Simon Njami, Marc Prüst en Bas Vroege nemen ons mee naar conflictgebieden en leveren commentaar op de ontwikkelingen in de voorhoede van de geëngageerde, verhalende documentairefotografie. Melis onderstreept aan de hand van wapentuig de absurditeit van oorlog. Zes uiteenlopende tentoonstellingen, maar wel met een krachtige rode draad: de liefde en de verschrikkingen waartoe de mens in staat is; de strijd die verborgen blijft voor het oog van de wereld. Zo zet Noorderlicht de spotlight uitdrukkelijk op de voetnoten bij de wereldgeschiedenis. Op mensen en hun omstandigheden. Hun wil te leven en hun vermogen te vernietigen.

"Met foto's die je soms in je gezicht slaan en soms onder je huid kruipen, maakt de manifestatie van 2009 duidelijk dat ook de ongeziene strijd een verhaal is dat verteld moet worden."

Hoofdtentoonstellingen

Stuart Franklin Point of No Return
Lauren Heinz Closing In
Simon Njami Ordinary Pain
Marc Prüst Lost
Bas Vroege Multivocal Histories
Wim Melis War Machines

Ook in de manifestatie

Satellietprogramma
Workshop ism Magnum
Symposium met lezingen van curatoren en fotografen
PhotoLab
Catalogus en manifestatiegids

Locaties (Groningen centrum)

Der Aa-kerk
Noorderlicht Fotogalerie
CBK Groningen
CBK Filiaal
Academie Minerva locatie 'Praediniussingel' (Voormalig Natuurmusuem)

Opening

Zaterdag 5 september om 17.00 uur in de Der Aa-kerk in Groningen