Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

5

Mediamatic 2010

Het jaar in beeld

Met meer dan 100 activiteiten in een jaar, is het makkelijk het overzicht kwijt te raken. Daarom hier een aantal van onze favoriete momenten van 2010 in beeld. Toch nieuwsgierig naar alles wat we hebben gedaan? Bekijk dan hier overzicht van alle publieksactiviteiten in 2010.

 • Binnenkijken bij Lima paviljoen - 

  16 oktober 2009 t/m 3 januari 2010: De eerste dagen van het jaren waren ook meteen de laatste dagen om de Amsterdam Biënnale 2009 te bezoeken. 37 curatoren van over de hele wereld presenteerden kunst uit hun stad in een paviljoen van 2x2 meter. Bekijk hier alle deelnemers.

 • Bezoekers bekijken de tentoonstelling Bardot Proviant Klub - 

  16 januari t/m 28 februari 2010: De tentoonstelling Bardot Proviant Klub toont werk van fotografe Anya van Lit en Joost Bottema over Groenland. Met prachtige landschappen, portretten en video's door Anya waarin de Inuït bevolking aan het woord komt. Joost verzorgde de catalogus en de citaten die in de ruimte hangen. Klimaatverandering, het verbod op de handel in zeehondenproducten en vooral ook de vooroordelen die wij over Groenlandse tradities en gewoonten hebben, kwamen aan bod. Op speciale avonden wordt zeehondenvlees geserveerd en verder zijn er o.a. naaicursussen, kookexperimenten, lezingen over hypocrisie, en performances in het teken van de Groenlandse zeehond.

 • The Seal Supper - 

  16 januari 2010: Tijdens de opening van de Bardot Proviant Klub werd zeehondenvlees geserveerd aan vrienden en leden van de Proviant Klub. De eetzaal werd ontworpen door DUS Architecten. Ook maakte Willem vegetarische Quorn aan de bar. Kunstenaar Abner Preis gaf een performance, en Seamus Cater en Viljam Nybacka traden op met Groenlandse liederen. Je kon zelf eskimo-slippers maken en de Bardot Cinematheek was open. DJ Katja 'Inuït' Novi zorgde voor Brigitte Bardot- en Groenlandse klanken.

 • Het publiek wacht tot de presentaties beginnen - 

  20 januari 2010: Na vier succesvolle avonden in 2009, kwam de Pecha Kucha Night Amsterdam in 2010 opnieuw naar Mediamatic. Deze avond presenteerden o.a. Brian Kersbergen, Corriette Schoenaerts en Dre Urhahn hun werk aan de hand van 20 slides die ieder 20 seconden werden vertoond. Net als vorig jaar moesten mensen aan de deur worden geweigerd omdat de ruimte helemaal vol zat.

 • Deelnemers knutselen tijdens de Arduino Basics workshop aan hun eigen board - 

  22 en 28 januari, 5 februari 2010: Drie Arduino Basics workshops zaten binnen no-time vol. Trainer Ubi de Feo leerde de deelnemers alle basisbeginselen van het Arduino board: een klein platform waarmee je interactieve objecten kan maken.

 • Ole Jorgen Hammeken vertelt over zijn documentaire - 

  28 januari 2010: Ole Jorgen Hammeken, een filmaker uit Groenland, vertelde tijdens Kaffemik 1 over zijn documentaire ‘Global Warming Dog Sled expedition’. Een film over klimaatverandering in Groenland en hoe mensen daarmee omgaan. Kaffemik is onderdeel van de Bardot Proviant Klub.

 • Deelnemers tijdens de kookworkshop - 

  6 en 7 februari 2010: Prijswinnende chefkok Anne Sofie Hardenberg gaf kookworkshops 'Koken op z'n Groenlands' in de Mediamatic Bank. Er werd zeehondensoep klaargemaakt en Anne Sofie sprak over haar kookboek genaamd 'Igaassat opskrifter' (Igaassat recepten). Haar recepten zijn voornamelijk gebaseerd op zalm, lodde en zeehond.

 • Ronde 1 - presentatie Vera en Cheryl, Cyclic Amsterdam - 

  9 februari 2010: Om ideeën uit te wisselen en mensen uit de fietswereld te ontmoeten, organiseerde Mediamatic tweewekelijkse bijeenkomsten, zogenaamde Rondes. Dit ter voorbereiding op Sur Place, een expositie over stedelijke fietscultuur, die op 8 mei van start ging.

 • Somnambulitory - 

  14 februari 2010: Najannguaq Svæd is opkomend mode-ontwerpster uit Groenland en gaf een performance tijdens Kaffemik 3. Ze deed dit samen met beeldend kunstenaar Bolatta Silis-Hoeegh (GR). Rob Sweere (NL) presenteerde zijn Sledge project en Maria Golia uit Cairo kwam vertellen over haar boek 'Photography and Egypte'.

 • Counter-Campaigning workshop resultaten - 

  26 februari 2010: Als onderdeel van het project ‘Sunshine is the best disinfectant’, organiseerde Mediamatic
  een workshop en een Salon. In dit project onderzochten ontwerperscollectief Foundland en het Eutopia Instituut de beeldtaal van de politieke campagnes. Uitspraken van rechtse populisten zijn bewerkt tot een nieuwe boodschap. De resultaten van de Counter-Campaigning workshop waren te zien op het billboard geplakt aan de Vijzelstraat, ter hoogte van de Prinsengracht.

 • Nive Nielsen treedt op - 

  27 februari 2010: In het laatste weekend van de tentoonstelling waren singer-songwriter Nive Nielsen (GR) en de jonge rapper Peand el te gast op de Bardot Proviant Final Party. Nive Nielsen trad op in de eetkamer van de tentoonstellingsruimte. Ze zong gevoelige liedjes en bespeelde haar rode ukelele.

 • Fietsen van bezoekers tijdens de derde ronde - 

  9 maart 2010: Ter voorbereiding op de toonstelling Sur Place (mei t/m aug 2010) organiseerde Mediamatic om de twee weken een samenkomst met presentaties voor iedereen die van doortrappers (fixed gear) houdt. Voor de derde ronde zakte Takahiro Honda af uit Eindhoven. Taka is de oprichter van een van de mooiste blogs over fixed gear, EHVFXD. Tijdens deze avond had hij het over een meer exotische fixed gear hotspot: zijn moederland Japan.

 • Publiek bij de drukke opening van The Great Jerry Springer Rodeo - 

  12 maart 2010: De opening van The Great Jerry Springer Rodeo. Een bizarre kermis vol kunstuitspattingen, voortgekomen uit krankzinnige, extreme en seksueel getinte televisie. De verzameling kunstenaars bestond uit grafisch ontwerpers, illustratoren en striptekenaars, waaronder Wayne Horse, Ottograph, SjocoSjon en Lamelos. De tentoonstelling werd georganiseerd door SjocoSjon, SFFRMKRS en Mediamatic en duurde tot 25 april.

 • Een deelnemer maakt een schets van een logo - 

  26 maart 2010: Schetsen tijdens de Sneaker en t-shirt customizing workshop met de kunstenaars van LEYP. In het kader van The Great Jerry Springer Rodeo organiseert Mediamatic vier creatieve workshops. De resultaten waren leyp en de bezoekers blij met hun, zo goed als nieuwe gepimpte sneakers of T-shirt.

 • Deelnemers aan het werk tijdens de Lamelos workshop - 

  1 april 2010: De mannen van het strip en illustratie collectief Lamelos mengen in hun werk Donald Duck, tatoeages en elementen uit de hip-hop cultuur. Ze hebben sneakers gecustomized voor Nike en Converse, boeken gepubliceerd bij Oog en Blik en in binnen- en buitenland geëxposeerd. Voor Mediamatic gaven ze een workshop aan een handvol pencil heads, deelden kennis en ervaring, en hielpen de tekenaars op weg aan hun eigen strips.

 • Sinds 2006 geven Ralf Schreiber en Christian Faubel robot workshops bij Mediamatic. - 

  9 en 10 april 2010: In anderhalve dag maakten de deelnemers rijdens de Disco Robot workshop robots die zelfstandig konden bewegen. De eerste dag stond in het teken van techniek, de tweede dag van de esthetiek. Tegelijkertijd knutselde een andere groep enthousiastelingen robot maskers in elkaar. Na afloop vond er een mini disco party plaats, en dansten robot en maker in meatspace samen.

 • Lezing tijdens het AR Dev Camp. Het publiek zal later in kleine groepen ideeën uitwerken. - 

  17 april 2010: Augmented Reality is daar waar de online en offline wereld samenkomen. Tijdens dit AR Dev Camp dragen experts uit alle relevante terreinen bij aan het wereldwijde AR debat. Korte presentaties, verrijkende demo's en een open perspectief over wat Augmented Reality kan doen voor de samenleving, handel, cultuur en politiek. Mediamatic en ARdevcamp.org delen de mening dat AR open en toegankelijk moet zijn voor iedereen.

 • Deelnemers tijdens Music Hack Day - 

  24 en 25 april 2010: Tijdens Music Hack Days verkennen we niet alleen de nieuwste muziek applicaties - we bouwen ze ook zelf. Een weekend bomvol hacking, waarbij deelnemers concepten ontwikkelen, applicaties bouwen en ze uiteindelijk presenteren. Muziek, software, hardware, kunst en het web komen samen.

 • Deelnemers staan klaar om de 24 Hour Race te starten - 

  1 mei 2010: Als voorloper op de Sur Place expositie, en als tegenhanger van de Giro, organiseerde Mediamatic een 24 Hour Race. Om 17.30 reden vijfenvijftig fietskoeriers en andere fietsfanaten bij Mediamatic Bank weg. Elf keerden er terug. Onderweg registreerden ze zich bij verschillende check points, waar hun ikTag automatisch een foto of status update naar de website uploadde. Fietsen in de 21e eeuw.

 • Op de fietsbaan van DUS Architects tijdens de opening van Sur Place - 

  8 mei 2010: Sur Place is een expositie over stedelijke fietscultuur. In samenwerking met messengers, verzamelaars, en andere fietsfanaten heeft Mediamatic uitgebreide verzamelingen fietsen, head badges en bike crash portraits aangelegd. Mediamatic werkt samen met onder andere DUS Architects en het Bicycle Film Festival om workshops, wedstrijden, film screenings en salons te organiseren. De expositie loopt tot 22 augustus.

 • Het publiek wacht tot de presentaties van Daniel Shiffman en Jer Thorp beginnen - 

  21 en 22 mei 2010: Processing is een open source programmeertaal, gebouwd voor elektronisch- en beeldend kunstenaars. Script schrijven is opeens niet meer beperkt tot saaie code, maar wordt visueel gemaakt. Shiffman leidde twee (uitverkochte) workshops, en gaf net als Thorp een inspirerende presentatie over data visualisatie en digitale kunst.

 • Het publiek luistert naar Malkit Shoshan tijdens dag 1 van Map Fest. - 

  6, 7 en 9 juli 2010: Map Fest 2010 vindt plaats, drie avonden met als thema 'mapping'. De eerste avond staat in het teken van Mapping for Change. Aan bod komen projecten van internationale en lokale kunstenaars die mapping gebruiken om een verandering teweeg te brengen, of om lastige kwesties aan te snijden. De tweede avond staat in het teken van Mapping for Clarity, waar de focus ligt op datavisualisatie. De laatste avond is tevens de eerste Ignite Amsterdam: vijftien presentaties van vijf minuten.

 • Jan Rothuizen presenteert tijdens Ignite Amsterdam #1 - 

  9 juli: Ignite avonden vinden over de hele wereld plaats. Mediamatic zal de Amsterdam edities voor haar rekening nemen. Het concept is simpel: sprekers krijgen vijf minuten om hun idee te presenteren. Dit doen zij aan de hand van twintig slides die na 15 seconden automatisch doorspoelen. Ignite biedt een platform voor locals om elkaar offline te ontmoeten. Het bouwt en ontwikkelt lokale netwerken.

 • De winnaar van de MeBike dream bike competitie. - 

  13 en 14 augustus 2010: Het laatste Sur Place feestje. De tentoonstelling over de fixed gear bike sloten we af met een weekend vol vuurwerk, fietsen, muziek en mode. De MeBike World Championships of Dream Bikes vond plaats, evenals de boeklancering van Subbacultcha! en After Midnight expositie. Milena Heussler en Girls on Bike verzorgden twee mode performances en de fietsbaan van DUS Architecten werd nog eenmaal bereden.

 • ‘Noordelijk Character(istics)’ door Ganzeer - 

  10 september 2010: Noord is een internationaal kunstproject over Amsterdam-Noord. Het stadsdeel is Nederland in het klein: een pars pro toto. Onontdekt, en daardoor één van de meest spannende locaties van het land. Lokale en internationale kunstenaars brengen Noord in kaart. Het resultaat is een expositie en de eerste Arabische reisgids van Nederland. De expositie loopt tot 9 november. Er doen 22 jonge kunstenaars mee.

 • Een aantal kopietjes van de eerste Arabische reisgids van Nederland: Noord. - 

  10 september 2010: 22 kunstenaars werkten aan het in kaart brengen van Amsterdam-Noord. Dit resulteerde in een expositie en in de eerste Arabische reisgids van Nederland. De gids is tweetalig (Arabisch - Nederlands) en werd met Het Parool van vrijdag 10 september meegestuurd. Kopietjes waren ook verkrijgbaar bij Mediamatic Bank. De gids bevat praktische tips en truuks over Noord, verhalen en essays, en beeldend werk van de kunstenaars.

 • Een smakelijk slakken hapje gemaakt van verse ingrediënten uit Amsterdam-Noord - 

  9 oktober 2010: Wietske Maas vroeg zich af wat de eetbare eigenheid is van Amsterdam-Noord. Na een expeditie op 8 oktober, waar de ingrediënten voor het feestmaal werden verzameld, kon men komen eten in de Mediamatic Bank tijdens De Maag als Kompas.

 • Mark Shepard, Ignite Amsterdam 2 - 

  6 november: voor de tweede avond van Ignite Amsterdam hebben we 20 verschillende sprekers uitgenodigd. Tijdens Museumnacht 2010 spaken onder andere Mark Shepard, Yuri Landman, Erik Alkema en Sander Veenhof over hun projecten en ideeën. Allemaal volgens de regel: 5 minuten presenteren aan de hand van 20 slides. In de pauze verzorgden Space Siren en Staatseinde de muziek.

 • IkSentric — Dev Camp Team - 

  18 t/m 23 november 2010: Dit jaar werd het Dev Camp georganiseerd in Mediamatic Bank. Ruim dertig nationale en internationale hackers, software ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers hebben tijdens het Dev Camp ’10 gewerkt aan zeven nieuwe interactieve installaties. Het thema van deze editie was ikSentric en de nadruk ligt op menselijke interactie. De gemaakte installaties worden gepresenteerd op Sensor Fest en Arcade.

 • ikStaar installation - 

  23 t/m 25 november 2010: Sensor Fest belichtte de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensoren. Sensoren worden zowel door de creatieve sector als door de medische wereld, nieuwe media, landbouw, automatisering en de overheid ingezet. Wat kunnen sensoren ons vertellen over onszelf en de wereld? De Dev Camp installaties werden gepresenteerd, we organiseerden Ignite Amsterdam 3 en een Sensor Salon met sprekers van MIT en Stanford University.

 • Bezoekers spelen bij Arcade - 

  18 december 2010: Arcade is een groeiende verzameling oude en nieuwe games, bestaande uit 5 levels. Level 2 was die van de arcadekast, en werd op 18 december 2010 geopend. De 22 klassieke en moderne arcadekasten doorstonden de vuurdoop met verve en kwamen er, in tegenstelling tot sommige gamers, zonder kleerscheuren vanaf. Japanse sit-down machines stonden naast klassiekers als Mortal Kombat en Dance Dance Revolution.

 • David Nieborg presenteert tijdens Ignite Amsterdam 4: Games! - 

  22 december 2010: Arcade is een groeiende verzameling oude en nieuwe games. Rondom de tentoonstelling worden film screenings, Ignites, workshops en salons georganiseerd. Op 22 december en 27 januari 2011 worden er twee Ignites georganiseerd met als thema games. Vijftien hackers, academici, game developers en designers, kunstenaars en architecten geven presentaties waarbij ze gebruik maken van 20 slides die elk 15 seconden duren.