Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Mediamatic 2010

In 2010 wordt de eerste Arabische Reisgids van Nederland, "Noord" gepresenteerd en de eerste editie Ignite Amsterdam. Daarnaast presentaties, workshops en tentoonstellingen georganiseerd.

Bardot Proviant Klub

Op 16 januari opent de tentoonstelling Bardot Proviant Klub, waarin het werk van fotografe Anya van Lit en Joost Bottema over Groenland wordt vertoond. Met prachtige landschappen, portretten en video's door Anya waarin de Inuït bevolking aan het woord komt. Joost verzorgt de catalogus en de citaten die in de ruimte hangen. Klimaatverandering, het verbod op de handel in zeehondenproducten en vooral ook de vooroordelen die wij over Groenlandse tradities en gewoonten hebben, komen aan bod.Tijdens de opening van de Bardot Proviant Klub wordt zeehondenvlees geserveerd aan vrienden en leden van de Proviant Klub. De eetzaal is ontworpen door DUS Architecten. Ook maakt Willem vegetarische Quorn aan de bar. Kunstenaar Abner Preis geeft een performance, en Seamus Cater en Viljam Nybacka treden op met Groenlandse liederen. Je kunt zelf eskimo-slippers maken en de Bardot Cinematheek is open. DJ Katja 'Inuït' Novi zorgt voor Brigitte Bardot- en Groenlandse klanken.

The Seal Supper

The Seal Supper

-

Opening Bardot Proviant Club, 16 januari 2010

Pecha Kucha Night

Na vier succesvolle avonden in 2009, vindt de Pecha Kucha Night Amsterdam in 2010 opnieuw plaats bij Mediamatic. Op deze uitverkochte avond presenteren o.a. Brian Kersbergen, Corriette Schoenaerts en Dre Urhahn hun werk aan de hand van 20 slides die ieder 20 seconden worden vertoond.

Het publiek wacht tot de presentaties beginnen

Het publiek wacht tot de presentaties beginnen

-

Pecha Kucha Night, 20 januari 2010, Mediamatic Bank

Arduino Workshop

Op 22, 28 januari en 5 februari organiseert Mediamatic drie Arduino Basics workshops. Trainer Ubi de Feo leert de deelnemers alle basisbeginselen van het Arduino board: een klein platform waarmee je interactieve objecten kan maken.

Counter Campaigning

Als onderdeel van het project ‘Sunshine is the best disinfectant’ organiseert Mediamatic
een workshop en een Salon. In dit project onderzoeken ontwerperscollectief Foundland en het Eutopia Instituut de beeldtaal van politieke campagnes. Uitspraken van rechtse populisten zijn bewerkt tot een nieuwe boodschap. De resultaten van de Counter-Campaigning workshop zijn te zien op het billboard aan de Vijzelstraat, ter hoogte van de Prinsengracht.

'Sunshine is the best disinfectant'.

'Sunshine is the best disinfectant'.

-

Upcoming poster campaign in Feb 2010

The Great Jerry Springer Rodeo

Op 12 maart opent The Great Jerry Springer Rodeo. Een bizarre kermis vol kunstuitspattingen, voortgekomen uit krankzinnige, extreme en seksueel getinte televisie. De verzameling kunstenaars bestond uit grafisch ontwerpers, illustratoren en striptekenaars, waaronder Wayne Horse, Ottograph, SjocoSjon en Lamelos. De tentoonstelling is georganiseerd door SjocoSjon, SFFRMKRS en Mediamatic en duurt tot 25 april. In het kader van deze tentoonstelling organiseert Mediamatic 4 creatieve workshops, waarbij deelnemers onder andere striptekenen en hun t-shirts en sneakers customizen.

The Great Jerry Springer Massacre art installation by SjocoSjon

The Great Jerry Springer Massacre art installation by SjocoSjon

-

Picture taken at opening The Great Jerry Springer Rodeo by Arthur de Smidt

Disco Robot workshop

Tijdens de Disco Robot workshop op 9 en 10 april, onder leiding van Ralf Schreiber en Christian Faubel, maken de deelnemers in anderhalve dag robots die zelfstandig kunnen bewegen. De eerste dag staat in het teken van techniek, de tweede dag in het teken van esthetiek. Tegelijkertijd knutselt een andere groep enthousiastelingen robotmaskers in elkaar. Na afloop vindt er een mini disco party plaats, en dansen robot en maker in meatspace samen.

Disco Robot workshop at Mediamatic

Disco Robot workshop at Mediamatic

-

9 en 10 april 2010, Mediamatic Bank

Music Hack Days

Op 24 en 25 april organiseert Mediamatic de Music Hack Days. In dit weekend verkennen de deelnemers niet alleen de nieuwste muziek applicaties - ze worden ook zelf gebouwd. Een weekend bomvol hacking, waarbij deelnemers concepten ontwikkelen, applicaties bouwen en ze uiteindelijk presenteren. Muziek, software, hardware, kunst en het web komen samen.

Deelnemers tijdens Music Hack Day

Deelnemers tijdens Music Hack Day

-

24 en 25 april 2010, Mediamatic Bank

Sur Place

Als voorloper op de Sur Place expositie, en als tegenhanger van de Giro, organiseert Mediamatic op 1 mei een 24 Hour Race. Om 17.30 rijden vijfenvijftig fietskoeriers en andere fietsfanaten bij Mediamatic Bank weg. Elf keren er terug. Onderweg registreren ze zich bij verschillende check points, waar hun ikTag automatisch een foto of status update naar de website upload.

Sur Place is een expositie over de stedelijke fietscultuur. In samenwerking met messengers, verzamelaars, en andere fietsfanaten heeft Mediamatic een uitgebreide verzameling fietsen, head badges en bike crash portraits aangelegd. Bezoekers kunnen fietsen op de door DUS Architects ontworpen fietsbaan in de Mediamatic Bank. Ook werkt Mediamatic samen met het Bicycle Film Festival om workshops, wedstrijden, film screenings en salons te organiseren.

Ter afsluiting van Sur Place is er een weekend vol vuurwerk, fietsen, muziek en mode. De MeBike World Championships of Dream Bikes vindt plaats, evenals de boeklancering van Subbacultcha! en After Midnight expositie. Milena Heussler en Girls on Bike verzorgen twee mode performances en de fietsbaan van DUS Architecten kan nog eenmaal worden bereden.

Map Fest

Op 6, 7 en 9 juli vindt Map Fest 2010 plaats: drie avonden met als thema 'mapping'. De eerste avond staat in het teken van Mapping for Change. Aan bod komen projecten van internationale en lokale kunstenaars die mapping gebruiken om een verandering teweeg te brengen, of om lastige kwesties aan te snijden. De tweede avond staat in het teken van Mapping for Clarity, waar de focus ligt op datavisualisatie. De laatste avond is tevens de eerste Ignite Amsterdam: vijftien presentaties van vijf minuten.

Ignite Amsterdam

In 2010 begint Mediamatic met het organiseren van de Amsterdamse editie van Ignite avonden. Deze avonden vinden over de hele wereld plaats. Het concept is simpel: sprekers krijgen vijf minuten om hun idee te presenteren. Dit doen zij aan de hand van twintig slides die na 15 seconden automatisch doorspoelen. Ignite biedt een platform voor locals om elkaar offline te ontmoeten en bouwt en ontwikkelt hiermee lokale netwerken.

Noord

Noord is een internationaal kunstproject over Amsterdam-Noord. Het stadsdeel is Nederland in het klein: een pars pro toto. Onontdekt, en daardoor één van de meest spannende locaties van het land. Lokale en internationale kunstenaars brengen Noord in kaart. Het resultaat is een expositie die opent op 10 september in de Mediamatic Bank en de eerste Arabische reisgids van Nederland, meegestuurd met het Parool.

De eerste Arabische reisgids van Nederland is tweetalig (Arabisch - Nederlands) en wordt met Het Parool van vrijdag 10 september meegestuurd. Kopietjes zijn ook verkrijgbaar bij Mediamatic Bank. De gids bevat praktische tips en trucs over Noord, verhalen en essays, en beeldend werk van de kunstenaars.

Wietske Maas vraagt zich af wat de eetbare eigenheid is van Amsterdam-Noord. Na een expeditie op 8 oktober, waar de ingrediënten voor het feestmaal worden verzameld, kan men komen eten in de Mediamatic Bank tijdens De Maag als Kompas.

www.innl.nl

Op 17 november lanceert het Nationaal Museum de community site innl.nl. Mediamatic Lab ontwikkelt de site die onderdeel uitmaakt van het Nederlandse verhalennetwerk INNL.
Met het INNL netwerk schrijven Nederlanders samen hun eigen geschiedenis. Iedereen kan een profiel aanmaken en een bijdrage leveren aan de collectieve beleving van de Nederlandse geschiedenis. De sites ondersteunen bijdragen in verschillende vormen; verhalen, geluidsfragmenten, foto’s en film. Gebruikers kunnen geografische- en chronologische informatie aan hun bijdrage toevoegen. Zo worden gebeurtenissen gekoppeld aan de plek waar ze zich hebben afgespeeld, en wordt de historische samenhang tussen gebeurtenissen weergegeven. Op de Museums and the Web 2011 conference in Philadelphia heeft www.innl.nl de Best of the Web Award gewonnen.

Dev Camp

Dit jaar wordt van 18 t/m 23 november het Dev Camp georganiseerd in Mediamatic Bank. Ruim dertig nationale en internationale hackers, software ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers werken tijdens het Dev Camp ’10 aan zeven nieuwe interactieve installaties. Het thema van deze editie was ikSentric en de nadruk ligt op menselijke interactie. De gemaakte installaties worden gepresenteerd op Sensor Fest en Arcade.

IkSentric — Dev Camp Team

IkSentric — Dev Camp Team

-

18 t/m 23 november 2010.

Sensor Fest

Tijdens het Sensor Fest op 23, 24 en 25 november worden de installaties van Dev Camp gepresenteerd. Het Sensor Fest belicht de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensoren. Sensoren worden zowel door de creatieve sector als door de medische wereld, nieuwe media, landbouw, automatisering en de overheid ingezet. Wat kunnen sensoren ons vertellen over onszelf en de wereld?

ikStaar installation

ikStaar installation

-

Sensor Fest, 23 t/m 25 november 2010.

Arcade

Mediamatic is voor bijna vier maanden een Arcade hal. Er is een groeiende verzameling oude en nieuwe games te vinden, bestaande uit 5 levels. Level 2 is die van de arcadekast, en wordt op 18 december geopend. De 22 klassieke en moderne arcadekasten doorstaan de vuurdoop met verve en komen er, in tegenstelling tot sommige gamers, zonder kleerscheuren vanaf. Japanse sit-down machines staan naast klassiekers als Mortal Kombat en Dance Dance Revolution.

Bezoekers spelen bij Arcade

Bezoekers spelen bij Arcade

-

18 december 2010