Exhibition:

The Girlfriend Experience

Multi-player Game met avatars van vlees en bloed

26 jan 2007
9 mrt 2007

Martin Butler zette vier menselijke avatars in om mee te spelen. Vanaf thuis kon je inloggen op een persoon van je keuze. Je stuurde de avatars aan en ontdekte wat je met hem of haar kon doen. De avatars waren beschikbaar op wo, do en vr van 20.00 tot 23.00 uur via deze link.

De avatars waren van 18.00 tot 23.00 uur ook live te observeren in hun Analoge Villa. Vanaf zes uur kon je dineren bij de avatars. Hun favoriete maaltijd: DIY Sushi, een concept van Debra Solomon/culiblog.org. Iedere avond ook workshops: Maak je eigen Sokpop en ontdek meer over je non- verbale flirtkwaliteiten.

Vergroot

07-01-2007 The Girlfriend Experience - Januari 2007 - maart 2007. Online sociaal gedrag is pardoxaal. Het is anoniem en intiem tegelijk. Dit feit bewoog Martin Bulter ertoe om The Girlfriend Experience te maken: een interactieve installatie bestaande uit vier levensechte avatars. Kijkers konden contact met hun maken (via Skype), hen leren kennen, taken geven en kijken hoever ze wilden gaan.   Fotografie en beeldbewerking Willem Velthoven Willem Velthoven, Martin Butler

First or Real Life?

De onstuimige groei van online avatar communities zoals Second Life en World of Warcraft heeft ertoe geleid dat mensen in toenemende mate online een sociaal en economisch bestaan kunnen opbouwen. Tegelijk roept deze ontwikkeling vragen op over de aard van dit bestaan en de gevolgen die het voor omgangsvormen in 'first-life', het werkelijke bestaan, zal hebben.

Wanneer je gebruik maakt van virtuele avatars kun je doen en laten wat je wilt. In The Girlfriend Experience moest je elkaar eerst aftasten. Speler en avatar onderzochten wat ze aan elkaar hebben en hoe ver de avatar wil gaan in het uitvoeren van specifieke wensen. Wie hier de controle heeft was misschien niet altijd even duidelijk. Je kreeg tien minuten om uit te vinden wat je met je avatar kan doen. Daarna was je tijd om en mag een ander je plaats innemen.

De titel van het project, The Girlfriend Experience, verwijst naar het paradoxale karakter dat veel sociaal gedrag online heeft. Enerzijds de veilige anonimiteit van het gebruik van de avatar, anderzijds de intieme ontboezemingen en projecties van verlangen die zich makkelijker uiten. Voor Martin Butler is het precies dit samenvallen van twee schijnbare uitersten, anonimiteit en intimiteit, dat een belangrijk deel van het hedendaagse sociale verkeer typeert. De best betaalde prostituees zijn doorgaans die waarbij de klant zich voelt of hij bij zijn vriendin is, bij wie hij een Girlfriend Experience heeft.

Een Impressie


2 van de 4 avatars van vlees en bloed, foto Willem Velthoven


'Do you really need to speak so loudly?!', voorbereidingen voor de opening op vrijdag 26 januari 2007, foto Jans Possel


'Playing dress up", foto Marco Wessel


Opening van The Girlfriend Experience. Spelers hebben lol met het aansturen van de avatars. Via Skype maakt een speler contact met een avatar naar keuze. Uitgerust met een koptelefoon en een kleine videocamera kan de avatar communiceren met de speler. Op het computerscherm van de speler ziet hij of zij hetzelfde als de avatar. Foto: Michel Langendijk

Filmpje van The Girlfriend Experience tijdens de openingsavond. En dus veel achtergrond geluid van bijna 300 bezoekers die de avatars en de spelers bekijken en becommentariëren.


Menselijke avatars volgden de instructies op die ze kregen van de spelers die via Skype zijn ingelogd. De eerste avond kreeg iedere speler maximaal drie minuten om een avatar te leren kennen. De belangstelling was overweldigend. Op de andere avonden kreeg iedere speler tien minuten om contact te maken met een van de vier avatars.


Beeld vanaf het beeldscherm van een speler. Foto: Kristin Maurer


De avatars communiceren ook met elkaar, en soms, met het publiek via tekstbordjes: Foto Kristin Maurer


Een fanatieke speler spoort zijn avatar aan. Foto: Guido van Nispen

Gebruikmakend van het geluid van de avatars en hun spelers maakten Nathalie Bruys en Sasker Scheerder performed a live remix of The Girlfriend Experience at Mediamatic’s Radio Salon on Feb 15, 2007. www.scheerdersasker.nl/mp3/GirlfriendExperience.mp3

Deze tentoonstelling was mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het Thuiskopie Fonds en het Liminal Institute.