Blown to Life

Officiёle openingsceremonie op 14 maart 2010

13 mrt 2010
5 apr 2010

De directeur van het Nationaal Glasmuseum nodigt u uit voor de officiële openingsceremonie van de internationale workshop Blown to Life op zondag 14 maart om 14.30 uur in de Glasblazerij Leerdam, door mevrouw drs. M.N. Leemhuis, Ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Hare Excellentie Prof. Ruthie C. Rono, Ambassadeur van de Keniaanse Republiek in Nederland. Deze opening zal plaatsvinden in de Glasblazerij Leerdam aan de Zuidwal

Vergroot

Blown to Life - bron

Dit voorjaar staat de Glasblazerij Leerdam letterlijk op zijn kop. Keniaanse glasblazers en kunstenaars experimenteren samen met Nederlandse collega's. Veel van de ongetwijfeld uitzinnige probeersels zullen de koeloven niet halen en spectaculair uiteen spatten, als in een mooie droom.

...hoe de versmelting van Hollandse logica en Keniaanse inventiviteit leidt tot nieuwe producten voor de wereldmarkt.

In de weekeinden is er ieder uur Afrikaanse muziek en zijn er demonstraties glaskralen maken. En gedurende de hele periode zijn er Afrikaanse hapjes en drankjes.

Blown to Life

13 maart t/m 5 april
Arts Collaboratory, Nairobi meets Leerdam

Medio maart komen zes Kenianen (drie kunstenaars en drie glasblazers) naar Leerdam om drie weken lang te experimenteren in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. In Leerdam werken deze Kenianen samen met telkens andere Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Ontwerpen die in een volgende fase in grotere oplage gemaakt kunnen worden in Kenia. Zo ontstaat een bijzondere collectie Bushglass die weer verkocht kan worden in Nederland of internationaal.

Blown to Life is een initiatief van ontwerper Arnout Visser die al jaren samenwerkt met de Keniaanse glaswerkplaats Kitengela Hot Glass en van het Nationaal Glasmuseum.

De resultaten zijn vanaf juni te zien als één van de zeven openingstentoonstellingen van het compleet vernieuwde Nationaal Glasmuseum. Ook in Nairobi zal een tentoonstelling van de resultaten te zien zijn. De deelnemende kunstenaars uit Kenia zijn geselecteerd met steun van de Kuona Trust in Nairobi. Dit project wordt ondersteund binnen Arts Collaboratory, een programma van Hivos en Stichting DOEN in samenwerking met de Mondriaan Stichting.

Deelnemers

Keniaanse kunstenaars: Jimnah Kimani, Elijah Ogira, Gakunju Kaigwa

Nederlandse ontwerpers/kunstenaars: Alphons ter Avest, Simone van Bakel, Simon Barteling, Jurgen Bey & Rianne Makkink, Jan Broekstra, Eibert Draisma, Piet Hein Eek, Bernard Heesen, Dick van Hoff, Richard Hutten, Chris Kabel, Joris Laarman, Pieke Bergmans, Maria Roosen, Josja Schepman, Floris Schoonderbeek, Wieki Somers, Arjanne van der Spek, Berend Strik en Arnout Visser (tevens gastcurator)

Keniaanse glasblazers: Charles Kyalo, Anselm Croze, John Kaloki

Nederlandse en Tsjechische glasblazers: Henk Verweij, Marinke van Zandwijk, Marek Effmert, Emil Kovač.