Lying Freely

Ruth Buchanan

27 mrt 2010
2 mei 2010
  • Casco
  • Nieuwekade 213-215, Utrecht

"Today I will guide you through the city of Utrecht toward the Rietveld Schröder Huis. What was once uncontrolled space has been cut through by a motorway that forms a curve through this previously open-view. And it is exactly this curve, or this angle, or this straight line, this distorting of an apparent open-view that I will speak about today, in that I would like to think about particular working methods or figurations of methods …" -Ruth Buchanan, 'Nothing is Closed-Lying Freely Part I', guided tour to the Rietveld Schröder Huis

Vergroot

Casco - bron

Opening 27 maart, 17.00-19.00

met presentatie en groepslezing van de publicatie ‘Lying Freely’

Hoe kan een publiek figuur zijn of haar persoonlijke vrijheid en identiteit bewaren? Op wat voor manier valt er een ruimte te creëren waarbinnen absolute privacy kan worden genoten zonder compleet buiten het publieke domein te treden? Kan een individu iets unieks distilleren uit een gemeenschappelijke erfenis? Hoe beoordelen wij de curve, de hoek, de rechte lijn en de verstoring van een ogenschijnlijk vrij uitzicht uit bovenstaand citaat?

In haar rondreizende en evoluerende project 'Lying Freely' onderzoekt Ruth Buchanan de spanning tussen het publieke en private domein. Hiertoe bedient zij zich van een in de titel van haar project besloten liggende methode. Door vrijuit te fabuleren verweeft Buchanan gekende verhalen over en van Janet Frame, Virgina Woolf en Agatha Christie -schrijfsters wier personages publiek bezit zijn- met eigen interpretaties. De speculatieve scenario's die zij op deze manier het licht doet zien, spelen zich af in ruimtes die gekenmerkt worden door systematisering en algemeen aanvaarde gedragsscripts, waaronder een archief (The Hocken Collection) een hotel ( Old Swan Hotel) en een bibliotheek (The British Library). Elk van deze ruimtes, gerelateerd aan één van de auteurs, is middels een door Buchanan gecreëerde enscenering opgeroepen op één van de specifieke locaties van 'Lying Freely'; een modernistisch woonhuis, een theater en een tentoonstellingsruimte.

Casco's publiek toegankelijke ruimte is het eindstation van 'Lying Freely', alwaar de verschillende verhalen die het project heeft opgeleverd versmelten. Deze presentatie is geen regulier overzicht van wat eerder heeft plaatsgevonden, maar een variatie op de onderwerpen en vormen die op de verschillende locaties aan de orde zijn gekomen. Hiertoe heeft een aantal ruimtelijke interventies plaatsgevonden in Casco, waaronder de installatie van een wenteltrap en een uitkijkplatform. Deze bieden de toeschouwer de gelegenheid om het vernieuwde scenario in zich op te nemen en de mogelijkheid om ook zichzelf weloverwogen publiekelijk te presenteren.

Lying Freely bestaat uit drie onderdelen

Nothing is Closed (Part I) vond in juni 2009 plaats in het Utrechtse Rietveld Schröder Huis, Circular Facts (Part II) werd op 21 oktober 2009 opgevoerd in het Amsterdamse Frascati Theater en de tentoonstellingsruimte van The Showroom vormde tussen 2 december 2009 en 16 januari 2010 het decor voor Several Attentions (Part III). Het project is een coproductie van Casco, If I Can't Dance, The Showroom en de Jan van Eyck Academie. Het boek 'Lying Freely' is een gezamenlijke uitgave van Casco en de Jan van Eyck Academie.