Slaapliedjes

door Luk De Vos, Kommil Foo, Sarah Bettens

31 mrt 2010
31 mrt 2010

Luk De Vos, Kommil Foo, Sarah Bettens, Spinvis en Sioen: het zijn maar enkele muzikanten die hebben toegezegd voor Lullabies, het steeds fascinerender slaapliedjesproject van Eva Schampaert en Bas Bogaerts. Van de mooiste liedjes die Schampaert en Bogaerts op een vier maanden durende reis hebben verzameld, maakten de muzikanten een eigen versie. Het boek met cd komt uit op 31 maart.

Vergroot

Sarah Bettens - bron

Muzikante Eva Schampaert en archeoloog Bas Bogaerts trokken vorig jaar vier maanden lang met hun motorfiets de Middellandse Zee rond. Overal gingen ze bij mensen thuis aankloppen met de vraag om een slaapliedje in te zingen in hun digitale opnametoestel. Het is voor het eerst dat iemand op die schaal slaapliedjes registreert. Het resultaat was een verzameling van ruim 350 slaapliedjes, van Franse, Catalaanse, Spaanse en Italiaanse, tot Turkse, Koerdische, Syrische, Egyptische en Marokkaanse.

De mooiste opnames hebben ze nu op cd gezet. Aan een reeks Belgische en Nederlandse muzikanten vroegen ze daarvan een eigen bewerking te maken. De muzikanten hebben die opgenomen in de Brusselse AB, in het kader van de AB Sessions. De AB integreert Lullabies in zijn project rond Alan Lomax, de Amerikaan die tientallen jaren de Verenigde Staten rondtrok en een schat aan liedjes verzamelde. Binnenkort zet de AB die Lullabies-sessies online op ABtv.

De muzikanten die hebben toegezegd zijn: Neeka, Sioen & de backing vocals van Calling Up Soweto, Mrs Hyde, Jan De Smet, De Piepkes (Pieter-Jan De Smet en Sioen), Sarah Bettens en Tom Kestens, Spinvis, Gorki, Kommil Foo, The Golden Glows, Peter Vermeersch en Isbells.

Bij de cd hoort een boek, uitgegeven bij Lannoo. Het bevat de teksten (met vertaling) van de geselecteerde liedjes en foto's die Bas Bogaerts tijdens de reis maakte.

De titel van boek en cd, Ninna Oh. Slaapliedjes rond de Middellandse Zee, verwijst naar de naam van het eerste liedje dat ze opnamen. Waar Schampaert en Bogaerts op hun reis ook kwamen, ze stelden vast dat de klanken nina en nana vaak terugkeerden in de slaapliedjes.