Michel Langendijk

Vincent is echt veel leuker geworden

DOEN Clinic met Overal Vincent

Lotte Meijer en Shailoh Phillips hebben net een nieuwe van Gogh gevonden. In Utah. Gemaakt door een schoolklas met allerlei gekleurde cornflakes, honey pops en rice crispies. 'Kijk, dit bedoelen we. Vincent van Gogh reproducties die overal ter wereld opduiken'.

Ze hebben op 8 april 2010 de DOEN Clinic afgesloten die ze wonnen tijdens Kom je ook?4. Hoe vonden ze de clinic? Wat hebben ze er aan gehad?

Vergroot

DOEN Clinic 'Overal Vincent' - Shailoh Philips en Lotte Meijer wonnen een DOEN Clinic tijdens Kom je ook?4. In de DOEN Clinic werkten ze met Ellen van den Berg en Dick Rijken hun plan verder uit. Via Ellen hadden ze ook een consult bij de marketing expert Antoinette Hoes Michel Langendijk

“Het was heel zinvol. De DOEN clinic heeft ons geholpen om ons plan aan te scherpen (voor een 'web-based platform waar mensen foto's van Van Gogh reproducties uploaden, red). Er kwam uit dat het leuker moest. En dat is gelukt. Het plan is minder documentair geworden, veel speelser. Het wordt ook veel hipper dan we eerst hadden gedacht”.

Enthousiast sommen Shailoh en Lotte op wat de de Clinic ze heeft opgeleverd. Ze werden door Dick Rijken en Ellen van den Berg (de begeleiders van de clinic) goed doorgevraagd. Aannames werden ter discussie gesteld. Zo konden ze 'snoeien wat overbodig was'. De plannen voor een iphone app en technieken van beeldherkenning hebben ze eruit gegooid. Die bleken helemaal niet essentieel voor het plan.

“Het is heel verhelderend dat je met de clinic begeleiders een haalbaar doel kunt stellen. Zelf heb je geen idee wat reëel is. Nu weten we dat 1000 foto's van Van Gogh reproducties, geupload door deelnemers over de hele wereld, al heel wat is.

“We kregen ook goede input op het budget. Je denkt beter na over allerlei kostenposten. En een 'aha'-moment was toen we bedachten dat er ook een eindproduct moest zijn. Een tastbare afronding van het project. In ons geval: in ieder geval een tentoonstelling en een boek”.

“Dick en Ellen gaven veel zinnige tips over andere projecten, tips over interessante tools en technieken, tips om ook over de marketing na te denken. Dat leverde in ons geval nog een extra sessie op met Antoinette Hoes, een PR- en marketing deskundige. Dat vonden we een goede aanvulling: iemand met een iets commerciëlere blik, met goede suggesties voor de lancering, werken met ambassades en sponsors en marketing gericht op deelnemers”.

“ De tijdsduur was helemaal goed. Eerst een intake, dan een hele dag clinic, dat is prima om zelf ook te blijven reflecteren op je plan. We zijn heel tevreden, ons voorstel dat we gaan indienen is veel beter dan het plan dat we eerst hadden”.

De komende dagen gebruiken Shailoh en Lotte hun ervaringen uit de clinic en dienen een voorstel in bij Stichting DOEN.