Michel Langendijk

Concreet, structuur, focus, beter

Noordjes Kunstplaneet volgt DOEN Clinic

Amsterdam 22 april 2010 – Vandaag werden de plannen voor Kunstplaneet, het virtuele kindermuseum, een stuk concreter. Vijf mensen van Noordjes Kinderkunst werkten samen met Ellen van den Berg en Dick Rijken aan de uitwerking van hun idee.

Saskia Noordhuis won tijdens de Kom je ook? de juryprijs van de DOEN pitch. De prijs: een DOEN Clinic met uitzicht op subsidie.

Vergroot

Noordjes Kinderkunst na succesvolle DOEN Clinic - Het team van Noordjes Kinderkunst deed 22 april 2010 een DOEN Clinic onder begeleiding van Ellen van den Berg en Dick Rijken. In 1 dag werkten zij hun ideeën voor een Virtueel Kindermuseum verder uit tot een concreter plan. Jelle Post en Domenique van der Niet staan niet op de foto, die zijn bezig met de terugreis naar Leeuwarden en Groningen. Het team van Noordjes Kinderkunst deed vandaag een DOEN Clinic onder begeleiding van Ellen van den Berg en Dick Rijken. In 1 dag werkten zij hun ideeën…

Saskia, Willem-Jan en Emilie van Noordjes Kinderkunst zitten te stralen aan de tafel. Ook Jelle en Domenique, hun vormgever en webontwerper, kijken blij. Ze hebben net met het hele team de DOEN Clinic afgerond en zijn heel tevreden.

‘Concreter, beter, een kop-en-staart, structuur, focus. Op vele fronten hebben we vandaag voortgang geboekt. We hebben nu een logisch verhaal. Gedurende de dag hebben we ons oorspronkelijke idee overhoop gehaald en zijn teruggekomen op de essentie. We hebben er objectiviteit bijgekregen. Met Ellen en Dick kregen we een helicopterview, de bij- en hoofdzaken konden we onderscheiden. Zo hebben we het teruggebracht naar de kern: een plek waar kinderen kennis maken met kunst en er zelf creatief mee aan de slag gaan’.

Saskia vertelt gedreven over de dag. Een paar weken geleden had ze, samen met Willem-Jan, een voorgesprek. Daarin kwamen ze met Ellen van den Berg (projectleider bij Mediamatic, ML) al direct 'tot de kern', vertelt Willem-Jan. ‘Onze ideeën kregen richting, we kozen voor een duidelijke doelgroep'. In de DOEN Clinic van vandaag ging Noordjes Kinderkunst met hun hele team verder aan de slag.

‘Het was heel goed om deze dag met het hele team te doen. De begeleiding van Ellen en Dick was heel prettig. Je kon zien dat ze het vaker hebben gedaan, mooie rolverdeling. De een wat meer op de techniek, de ander wat meer conceptueler. Op een goede manier lieten ze ons veel praten, onze ideeën onder woorden brengen. En dan verrasten ze ons weer, met een nieuw gezichtspunt of een waardevolle invalshoek die we zelf hadden gemist’.

‘Door de Clinic heeft ons plan focus, is het scherper. En we hebben nu een stappenplan. Dat geeft rust. We hoeven niet nu al te bedenken wat er straks allemaal met het virtuele kindermuseum mogelijk is. We starten gewoon met Amsterdam. En wat er nationaal en internationaal voor potentie is, dat zien we later wel.Vooral toen vanmiddag het schema met een stappenplan op het bord stond dacht ik “ja, dit is het!”.’

Musea gezocht

Het team van Noordjes Kinderkunst gaat het plan nu verder uitwerken in een subsidievoorstel. Ze zoeken ook naar samenwerking met musea die kunstwerken en objecten willen 'plaatsen' in het virtuele museum. Als Kunstplaneet online gaat kunnen kinderen daar onder andere een tentoonstelling maken waarin ze het werk van henzelf of andere kinderen kunnen tonen in combinatie met werk van kunstenaars uit musea.

“We willen graag samenwerken met musea en erfgoed instellingen, zodat we bijvoorbeeld per organisatie beeldmateriaal van 40 of 50 kunstwerken en objecten aan de Kinderplaneet kunnen toevoegen. Zodat straks een Picasso naast een werk van Joeri uit Amsterdam Noord hangt”.