Marte Barendregt, Wendy van Eeden

Kosmopolis Nl

Rachida Azough over de ondergang van Kosmopolis Nederland

9 september 2010 was er weer een versie van Kom je ook? van Mediamatic; met als thema fouten maken. Daarbij heeft spreekster Rachida Azough een zeer persoonlijk, eerlijk en oprecht verhaal verteld. Ze vertelde over de ondergang van Kosmopolis Nederland en de rol die zij daarin heeft gespeeld. In 2007 werd zij creatief directeur en heeft daarbij veel voor haar kiezen gekregen, waarbij helaas een aantal fouten zijn gemaakt. Het onderwerp van de dag was zeer interessant, maar ook een moeilijk onderwerp voor de sprekers.

Vergroot

Kom je ook? 6 - Rachida Azough - Foto genomen tijdens Kom je ook? 6 op 9 september 2010 in het Compagnietheater. Foto Mediamatic / Andreas Conradi

Vrijwel zorgeloos stapte Rachida Azough in 2007 in een avontuur geheten Kosmopolis Nederland. Zij was gevraagd om als creatief directeur te gaan werken voor dit diversiteitsproject, dat zich als doel stelde de dialoog tussen bevolkingsgroepen in Nederland te bevorderen met behulp van kunst en cultuur. Hoewel Azough op dat moment nog met veel plezier werkte als verslaggever en columnist en niet zeker wist wat zij in de cultuursector te zoeken had, nam zij dit verzoek in overweging. De kans tot ontwikkelen en het goede salaris waren factoren die Azough over de streep getrokken hebben om ‘ja’ te zeggen tegen de functie.

Alle ellende is begonnen met zelfoverschatting, de voorzitter die vervangen moest worden, angst en een slechte raadgeving. Daarnaast was er een team, wat meer met zichzelf, de werkplek en naaste collega’s bezig was dan met de eenheid van Kosmopolis Nederland. Daar had veel meer in geïnvesteerd moeten worden, om de verschillende teams één kant op te laten wijzen, helaas was hier geen geld voor beschikbaar.

Kosmopolis Nederland werd afhankelijk van het veld, ze kregen veel aanvragen en stelde zich daarom flexibel op. Dit hadden ze echter nooit moeten doen, omdat daardoor de kern en de relevantie van opdrachten verloren gingen en er veel ontevreden klanten kwamen.

Daarnaast werden de financieringen ook hoger, maar waarom is ze daar nooit op ingegaan? Ze had een financieel directeur, die alles voor haar regelde. Op zich niet verkeerd. Maar financiën van Kosmopolis Nederland waren niet op orde. Hoewel de financieel directeur vaststelde dat ze moeite moesten doen om het budget überhaupt op te maken, kwam niet veel later aan het licht dat er een tekort was dat de drie ton oversteeg.

“Je moet nooit vertrouwen op een financieel directeur waarmee je nooit ruzie hebt”

aldus Azough.

Andere redenen waren naïviteit, de druk die onderhand ontstaan was en zelfbehoud. Ze zijn tegen beter weten in, doorgegaan met Kosmopolis Nederland. Ze hadden geen grip meer op de situatie, geen controle en al helemaal geen overzicht meer.

De laatste doorslaggevende reden van de ondergang was dat ze vanaf dag één op de bezuinigingslijst van de overheid gestaan hadden en die op dat moment van ze af wilde. In het begin van het jaar 2009 werd de subsidie van Kosmopolis gestaakt.

Azough sluit positief af. Ondanks alle ellende die het landelijke project Kosmopolis Nederland heeft doorgemaakt, zijn de stedelijke kosmopoli van Utrecht, Den Haag en Rotterdam nog steeds springlevend!