Wietske Maas

De Maag als Kompas

Gastronomie is onuitwisbaar verbonden met het reizen en onderzoeken van nieuwe plekken. Het is louter doordat we eten, dat we de plek waar we leven of die we bezoeken echt leren kennen. Gebruikmakend van voedingsmiddelen die alleen in Noord worden gevonden, vraagt Wietske Maas zich af wat de eetbare genius loci zouden kunnen zijn die ons door Amsterdam-Noord kunnen leiden.

Vergroot

De Maag als Kompas -

De Maag als Kompas biedt een culinair kompas voor Amsterdam-Noord. Botanisten, huis-tuin-keuken- en beroepskoks, boswachters, bijenhouders, vissers, biologen, toxicologen en lokale inwoners delen hun nieuwsgierigheid, kennis en smaak om een deel van de culinaire ecologieën van Amsterdam-Noord te kunnen blootleggen.

Straten die zijn bevolkt met eetbaar onkruid; lijsterbessen, sleedoorns en vlierbomen langs de randen van volkstuintjes; smakelijke distelwortels in de vergeten delen van parken en kruidige, sappige teunisbloemen, die lege bouwpercelen versieren. Van woningbouwterreinen tot bebouwbare polders, Amsterdam-Noord kan zich beroemen op een overvloed aan eetbare vegetatie en onbeproefde vleesbronnen. In de luchten wemelt het van de ganzen. Om maar te zwijgen van de eetbare waterschatten van het IJ. De Noord-archipel is een werkelijk bestaand Kokanje.

Vergroot

Hongerig gebouw, Amsterdam Noord - Wietske Maas

Berenklauwboulevard, Lijsterbeslaan, Kreeftenkanaal en Halsbandparkietenpark
De Maag als Kompas is een cursus in gastronomische oriëntatie, die de deelnemers meevoert door woonbuurten, langs kanalen en over industrieterreinen, om de extra voedselbronnen van Noord te lokaliseren en - vooral - te genieten van de wildgroei van zijn autonome natuur.
Stampot gemaakt met bijvoet, melganzenvoet en ganzenjus

De Maag als Kompas nodigt hongerige mensen uit, die nieuwsgierig genoeg zijn om zich door hun maag te laten bewegen om deel te nemen aan een divers programma, inclusief botanische excursies, een lezing over het stedelijk jachtbeleid en - het allerbelangrijkst - het eten van de genius loci van Amsterdams magnetische noorden.

Het programma van De Maag als Kompas zal beschikbaar worden gesteld tijdens de tentoonstelling ‘NOORD’ aan het begin van het najaar.