Bosch Art Film 2010

BAF!

21 okt 2010
24 okt 2010

BAF! Vuistslag? Ja. Dat effect hebben de 25 films en video’s van Bosch Art Film [BAF]. De eerste editie van dit festival staat in het teken van outsiders in de kunst. Ontmoet de free fighters van de film, video, beeldende kunst en mode. Vier dagen lang in de Verkadefabriek – van donderdagavond 21 tot en met zondagmiddag 24 oktober. Voorbij alle regels en afspraken: BAF!

Vergroot

BAF Poster - bron

Ze hebben lak aan kunstwetten. En ze plegen aanslagen op fatsoen en fantasie. De outsiders. Zonder hen geen nieuwe paden; zij laten Google Maps crashen. Toch kun je deze outsiders ontmoeten. Inside: in drie zalen van de Verkadefabriek. Welkom bij BAF, vier dagen intrigerende documentaires en video’s en aangrijpende kunstenaarsfilms.

Geest

Wat de buitenbeentjes in de kunst delen, is vrijheid van geest – en dan nog een tikje ruimer. Tot hen behoren de filmende broertjes Kuchar, de manisch-depressieve gitarist Daniel Johnston, de compromisloze jazzpianist Thelonious Monk en de New Yorkse acteur Taylor Mead, die elke nacht kerkhofkatten voedert. Andere kenners van de geestelijke rafelrand: beeldend kunstenaar Henry Darger, die postuum naam maakte met zijn 15.000 pagina’s tellende manuscript ‘The Story of the Vivian Girls’, en de excentrieke Japanse kunstenares Yayoi Kusama, die huizen, bomen en ontklede mensen van ‘polka dots’ voorziet.

Marge

Naast documentaires biedt BAF kunstenaarsfilms over mensen in de marge van de maatschappij. Zo portretteerde Joost Conijn een onconventionele islamitische familie die in een caravan in het Amsterdamse havengebied woont. Evenmin dagelijkse kost biedt de film van Alix Lambert over Russische gevangenen die hun tatoeages als codetaal gebruiken. Alle films worden kort ingeleid door een gast. Bovendien is tijdens BAF een doorlopend programma te zien met thematisch verwant videowerk van hedendaagse kunstenaars.

Opening

Veel films en documentaires op BAF waren nooit eerder in Nederland te zien; andere zelden. Zo beleeft ‘Jean-Michel Basquiat: the Radiant Child' op BAF zijn enige Europese screening. ‘L’Amour Fou’ – op donderdag 21 oktober – is een Nederlandse première. Deze openingsfilm van het festival is een portret van de legendarische couturier Yves Saint Laurent.

Talkshow

Op BAF leidt publicist en filosoof Dirk van Weelden een talkshow. Vrijdagavond is kunstenaar-industrieel ontwerper Maarten Baas zijn gast. Hij verwierf faam met zijn verbrande meubels en klokkenprojecten. Op zaterdagavond schuift Kees Kasander aan, die producent is van alle films van Peter Greenaway, ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, de Coldplay-clip van Corbijn etc. Beiden tonen filmfragmenten en een keuzefilm. Op zondag houdt beeldend kunstenaar en remixfilmer Johan Grimonprez een lezing als introductie op zijn nieuwste film 'Double Take', die aansluitend wordt vertoond.

Kinderprogramma

Op zondag 24 oktober vindt van 12.30 tot 16.00 uur een ijzersterk kinderprogramma met drie korte kunstenaarsfilms en omlijstende activiteiten plaats i.s.m. SM’s.

Bosch 500

Bosch Art Film [BAF] is onderdeel van de stedelijke manifestatie Jheronimus Bosch 500. Onder die vlag vinden tal van culturele activiteiten plaats. Inspiratiebron is het leven, werk en gedachtegoed van Bosch. Met Jheronimus Bosch 500 herdenkt de stad in 2016 het 500ste sterfjaar van haar beroemdste kunstenaar.