Bas van den Broeke

The Web Strikes Back

Jason DaPonte geeft publiek nieuwe inzichten

De laatste spreker op Kom je ook? was Jason DaPonte, oprichter van THE SWARM en voormalig mobile editor bij BBC. Met veel enthousiasme gaf hij het publiek een kijkje in de toekomst. Een presentatie over mobile web, sub-phones en de laatste trends op het gebied van mobiele toepassingen.

Enlarge

Kom je ook? 7 - Jason DaPonte - Deze foto is genomen op 9 december 2010 tijdens Kom je ook? – Buiten spelen met mobiele media in de Brakke Grond . Mar-Ina Uhrig

The web strikes back

Jason heeft niks tegen apps, zegt hij aan het begin van zijn presentatie. Maar we leven in een “App-store focused world” en vergeten daarmee de mogelijkheden van mobile web. Deze moeten we niet onderschatten. 2011 wordt het jaar van HTML5, jail-broken telefoons, open development platforms en mobile web. Websites voor mobiele telefoons met internetverbinding. Jason zet de toon en het publiek wacht in spanning af wat er komen gaat.

Don't use an app if you have the web

Aan de hand van een aantal voorbeelden laat hij zien hoe je mobile web kunt toepassen. De web applicaties, die allemaal uit de hoge hoed van THE SWARM komen, maken duidelijk dat het vooral draait om "open experience". Voor BBC ontwikkelde THE SWARM onder andere de multimedia web app BBC iPlayer en de BBC Football Live Text. Met deze laatste toepassing kun je supersnel voetbaluitslagen ontvangen op je telefoon. Zo hoef je niet meer naar huis te sms-en als er en doelpunt gemaakt wordt. “The web keeps it simple” zoals hij zelf zegt.

Multi-screen goes mainstream

We raken er nu al langzaam aan gewend; TV kijken en tegelijkertijd je mail check. Volgens DaPonte gebruikt iedereen straks meerdere schermen tegelijk. Om te ‘socializen’ (via internet op Facebook), te ‘controllen’ (gebruik je smartphone als afstandsbediening voor de TV) en te ‘sharen’ (delen wat je ziet met je vrienden). Multi-screen multi-tasken zou je kunnen zeggen.

Persoonlijker

Door het gebruik van meerdere schermen en is het ook mogelijk om bijvoorbeeld op je iPad achtergrondinformatie te ontvangen over je favoriete TV-serie. Dit terwijl je met de hele familie naar de serie zit te kijken. De mobiele website ABC My Generation voorziet in deze gemakken. “It creates a social second screen” aldus DaPonte. De microfoon van je iPad neemt het geluid van de TV op en weet zo in welk deel van de aflevering je zit. Vervolgens kun je op de iPad aangeven van welke acteur in de serie je meer zou willen weten. Hierdoor wordt het kijken naar My Generation sociaal en persoonlijk tegelijk.

Enlarge

ABC My Generation on the iPad - Deze app maakt het mogelijk om geluid van de TV op te nemen om vervolgens op je iPad informatie te ontvangen over de serie My Generation van ABC. Foto gevonden op ehomeupgrade.com .

Subphones en small screen 3D

Jason gaat door en vertelt met onverminderd enthousiasme verder over de toekomst van de sub-phones. Geen echte telefoons, maar dingen met mobiele wireless toegang. Bijvoorbeeld een contactlens die data verzamelt en nieuwe informatie aan jouw zicht toevoegt. Of een autoruit, helm of bril die fungeren als computerscherm. In de nabije toekomst is het allemaal mogelijk.

Seabird Phone

Vervolgens maakt Jason het publiek lekker met een filmpje van een 3D concept telefoon. Het is slechts een fictief project, maar de video zet je aan het denken. De Mozilla Seabird telefoon is uitgerust met twee projectoren die desgewenst een computerscherm op de muur kan projecten en een QWERTY keybord voor op je bureau. De toekomst van de mobiele telefoon. De zaal wordt er stil van. Helaas heeft Mozilla geen plannen om de telefoon werkelijk te ontwikkelen, maar wie weet.

he Mozilla Seabird, part of the Mozilla Labs’ Concept Series, is an experiment in how users might interact with their mobile content as devices and technology advances. For more information go to mozillalabs.com .

All rights reserved

De strijd om locatie

Nog een voorspelling van DaPonte is dat er een flinke strijd gaat komen op het gebied van locatie. “Content beyond location is the future” aldus DaPonte. Iedereen kent Google, Facebook, Foursquare en Layer. Deze partijen zijn bezig met geo-tagging, weten waar een bedrijf of persoon zich bevindt en kunnen daar informatie aan toevoegen. Hoe kun je deze data het best gebruiken om nieuwe informatie toe te voegen?

Een voorbeeld hiervan is de video van Arcade Fire “The Wilderness Downtown”. De video laat zien dat locatie data ook voor creatieve doeleinden gebruikt kan worden. De site maakt gebruik van HTML5 en haalt informatie op van Google Maps. Door je eigen huisadres in te vullen wordt je langzaam onderdeel van de videoclip. Ga naar de website en ervaar het zelf: thewildernessdowntown.com.

Enlarge

The Wilderness Downtown - Een video clip van Arcade Fire. Een online experiment waarbij HTML5 een grote rol speelt en de gebruiker onderdeel wordt van de clip. Screenshot van de video gevonden op dutchcowgirls.nl .

Stadsgids worden op Foursquare

Ter afsluiting laat Jason zien dat Foursquare op een slimme en speelse wijze steden in kaart brengt. Mensen worden gidsen van hun eigen stad en kunnen door middel van GPS heel gedetailleerd aangeven welke plekken ze leuk of interessant vinden. “Fun and play are everywhere”.

Met veel nieuwe inzichten verlaat het publiek de grote zaal. Tijd voor een drankje en nog even bijpraten over die 3D telefoon.

Bekijk de slides van Jason DaPonte of ga naar de website entertheswarm.com.