Exhibition:

Connecting The Past And The Future

El HEMA in collectie Graphic Design Museum

15 Jan 2011
29 May 2011

Heden en verleden staan altijd met elkaar in verbinding. Dit is voor het Graphic Design Museum aanleiding om verbindingen te leggen tussen de geschiedenis en de toekomst van grafische beeldcultuur. De tentoonstelling Connecting the Past and the Future laat een deel van de karakteristieke collectie van het museum zien en maakt verrassende associaties tussen deze objecten. Van Albert Hahn en Wim Crouwel tot aan de pop-up store van EL HEMA, werk van Stefan Sagmeister en de softwaretools van John Maeda en Jonathan Puckey.

Enlarge

Connecting The Past And The Future - Overzicht uit de collectie met werk uit de 20e en 21e eeuw

De tentoonstelling laat voor het eerst werk zien uit de historische collectie van het museum gekoppeld aan nieuw en recent verworven werk gemaakt in de 21e eeuw. Met een wildgroei van media en visuele stijlen laten we in deze tentoonstelling het bombardement van beelden en betekenissen om ons heen zien.

In Connecting the Past and the Future geeft het museum aan hoe Graphic Design een gebied is waar ontwerpers persoonlijke fascinaties ontwikkelen, kleine en grote maatschappelijke discussiepunten opvoeren, kunst, vormgeving en wetenschap met elkaar verbinden en informatie vertalen naar beeld.

El HEMA

Hoe zou een Arabische HEMA er uit zien? Mediamatic stelde zichzelf deze vraag en bedacht in 2007 El HEMA, een denkbeeldige Arabische HEMA. Een tijdelijke winkel die bijzondere uitingen van Nederlandse en de Arabische cultuur samenbrengt. El HEMA verkocht onder andere halal rookworsten, Arabische chocoladeletters, voordelige hoofddoekjes en palestijnensjaals (kaffia) van goede kwaliteit. Voor de tentoonstelling Connecting The Past And The Future presenteert Mediamatic een aantal van deze producten.

Het warenhuisketen HEMA is de meest publieke manifestatie van de Nederlandse cultuur. Je hebt volkeren die hun identiteit vinden in kerken, tuinen of badhuizen. Wij Nederlanders identificeren ons met de HEMA; het levende monument van praktisch, kleurig, helder en “waar voor je geld”. De HEMA is het alif en baa (abc) van de inburgering. Daarom spreek de vraag naar een Arabische HEMA direct tot de verbeelding: het is de verbeelding van de vraag naar een Arabisch Nederland.

Een aantal El HEMA producten (T-shirts, vaat-i-maatjes en theedoeken) zijn te koop in de museumwinkel van het Graphic Design Museum.

Connecting the Past and the Future

Overzicht uit de collectie met werk uit de 20e en 21e eeuw. 15 januari - 29 mei 2011.
Graphic Design Museum, Boschstraat 22 in Breda. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten. Reguliere entreeprijs: 7,50. Meer informatie is te vinden op graphicdesignmuseum.nl.