10 Jul 2007

Drawing Typologies

Voorstel tot gemeentelijke kunstaankopen

29 Jun 2007
16 Sep 2007

Drawing Typologies – Voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen presenteert dertig hedendaagse kunstenaars die in Nederland wonen en werken en die zich op de meest uiteenlopende manieren van het medium tekenen bedienen.

In de vorm van vijf typologieën wordt geschetst hoe kunstenaars het tekenen als artistieke strategie inzetten binnen hun werk. Niet alleen worden zo dertig radicale posities binnen de Nederlandse tekenkunst voorgesteld, ook wordt duidelijk gemaakt wat tekenen tot zo’n bijzondere, aantrekkelijke discipline maakt.

Anders dan de schilderkunst is de tekenkunst de afgelopen decennia telkens opnieuw levend verklaard. De tentoonstelling laat zien hoe relevant het medium voor veel kunstenaars is, ook voor hen die zich normaliter van andere media bedienen. Veel van de kunstenaars in de tentoonstelling begeven zich vanuit allerlei andere artistieke disciplines op het terrein van het tekenen. Door de bijzondere kruisbestuivingen die zo ontstaan, is het gebied van de tekenkunst tegenwoordig geëxpandeerd tot vormen die eerder niet voor mogelijk werden gehouden. Drawing Typologies
omvat om deze reden niet alleen werk op papier, maar ook installaties, muurschilderingen, video’s
en geluidskunst waarin noties van tekenen een belangrijke rol spelen. Enkele kunstenaars maken voor de tentoonstelling site-specific installaties; de meeste deelnemers produceren nieuw werk.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Roel Arkesteijn. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.
Poster ontwerp: Luna Maurer