Faux Pas

nieuw werk van Maartje Folkeringa

16 apr 2011
28 mei 2011

Een faux pas (letterlijk: misstap) is een overtreding van de sociale regels of etiquette door het verkeerd interpreteren van de sociale regels en cultuur of het niet op de hoogte zijn hiervan. Zo geldt het dragen van een ring met een familiewapen dat niet aan de regels voldoet als een faux pas.

Vergroot

Faux Pas - Uitnodiging voor een expositie door Maartje Folkeringa, in C3 gallery maartje folkeringa

Dit was het uitgangspunt voor het nieuwe werk van Maartje Folkeringa. Zegelringen, ambtsketenen, merktassen, diamanten, wapenschilden en tulbanden zijn voorbeelden van ingrediënten waar Folkeringa zich door heeft laten inspireren. Visuele objecten waaraan mensen hun identiteit ontlenen, artefacten met een verhaal en een verleden. Haar (wand) sculpturen en tekeningen, die doen denken aan een verzameling brokstukken uit een fictief rijk, lijken te leven. Ze proberen zich op hun allerbest te etaleren. De schijn die ze willen wekken staat in schril contrast met de kwetsbare materialen waaruit ze bestaan, zoals o.a. polystyreen, piep- en purschuim, papier, tape, stof, verf en vetkrijt. De scheuren in het oppervlak zijn zichtbaar aanwezig, en vertonen een blik achter de maskerade. Imperfectie staat naast perfectie; kleurrijk naast verkleurd; opgepoetst naast stoffig; minutieus naast schets.

Maartje Folkeringa

Maartje Folkeringa (1978, St. Anthonis) studeerde in 2004 Cum Laude af aan de Gerrit Rietveld Academie, waarna ze in 2006 een Master in de richting autonoom aan het Sandberg Instituut heeft afgerond. Het werk van Folkeringa is op diverse plekken tentoongesteld, zoals in Nieuw Dakota, De Service Garage, Beeld Hal Werk en het Ministerie van OCW. Tot voor kort maakte ze meer dan levensgrote mensfiguren van polystyreen, waarbij thema’s als sociale controle, ongeschreven regels, manipulatie en miscommunicatie haar uitgangspunt vormden. Begin 2010, tijdens een verblijf in het gastatelier van het Instituto Buena Bista in Curaçao, is Folkeringa zich gaan concentreren op de visuele aspecten van identiteit.

Opening

zaterdag 16 april 17-19

Open

woensdag t/m vrijdag 11 -18 uur
Zaterdag van 12 -17 en op afspraak