Pièce de Résistance Lab

Word onderzoeker!

De PdR werkplaats is een toegankelijke doe-het-jezelf laboratorium. Je kunt eigen objecten en verhalen toevoegen aan het archief, of juist nader onderzoek doen naar objecten en verhalen die al aanwezig zijn. Kruip letterlijk in de witte jas van een laborant. Identificeer, analyseer en experimenteer met uv-lampen, neem vingerafdrukken af en maak 3D-foto's. Lees hieronder hoe je mee kan doen.

Vergroot

Baksteen Kroningsrellen 1980 - Deze klinker uit de Dam is gegooid tijdens de Koningsrellen op 30 april 1980. Onder de leus 'Geen woning, geen kroning!' protesteerden burgers tegen de woningnood. Hoewel Koninging Beatrix gewoon werd ingehuldigd, eindigde de dag in grote rellen. De steen komt uit de persoonlijke collectie van kraker Freddie. Foto door Willem Velthoven. foto Willem Velthoven

Objecten

Elk voorwerp in het lab is voorzien van een kaartje met een RFID-chip, waarop informatie staat opgeslagen. Zo'n chip zit bijvoorbeeld ook in je OV-kaart. Scan de chip om te zien welke informatie beschikbaar is over een object. Waar en bij wie komt het vandaan? Welk verhaal zit erachter? Of is er nog níets over bekend? Voeg dan zelf informatie toe.

Je kunt ook zelf een voorwerp of verhaal meenemen en het onderbrengen in het archief door het te fotograferen, te filmen en te digitaliseren. Alle apparatuur om dit te doen is in het PdR Lab aanwezig. Je kunt je voorwerp achterlaten, maar ook weer mee naar huis nemen.

Verhalen

Je verhaal aan iemand vertellen is vaak leuker dan het opschrijven. Kruip daarom samen met iemand in de interview booth en vertel je verhaal voor de camera. Sommige filmpjes worden toegevoegd aan het database van 4en5meiamsterdam.nl, waarop verzetsverhalen worden verzameld.

Delen

Met de informatie die je verzamelt draag je bij aan het grote verzetsarchief, welk gedeeld wordt op deze website. Alles is openbaar en van iedereen.