Eervolle vermelding El HEMA ontwerpwedstrijd 2007 Naomi Kern 1 Jan 2007

Verweving

Arabisch Nederlandse archetypen

De typisch Nederlandse blauw-geblokte theedoek en het Brabants Bont heb ik letterlijk verweven met een symbool van vervlochten lijnen uit de Arabische wereld, waar deze lijnen veelvuldig te zien zijn op tegels en mozaïeken.

In mijn ontwerp “Verweving” heb ik Arabische en Nederlandse archetypen vermengd. De typisch Nederlandse blauw-geblokte theedoek en het Brabants Bont heb ik letterlijk verweven met een symbool van vervlochten lijnen uit de Arabische wereld, waar deze lijnen veelvuldig te zien zijn op tegels en mozaïeken. Het resultaat: een nieuw Nederlands product, te gebruiken door de Nederlander die zich thuisvoelt in het nieuwe Nederland. Een product dat uitnodigt met een ander oog te kijken naar de samenleving en het integreren van elementen uit verschillende culturen.

Enlarge

theedoeken.jpg -

Het gebruik van symbolen die in de Arabische wereld veel te zien zijn op tegels en mozaieken.

Mijn product is een massaproduct geinspireerd op de traditionele Nederlandse theedoek.

Iedereen die zich verbonden voelt met de Nederelandse en/of arabische cultuur

Nederland verandert continu. De laatste vijftig jaar zijn er veel mensen uit Arabische landen in Nederland komen wonen. Vreemd genoeg heeft dit nog niet geleid tot nieuwe Nederlandse vormentaal die herkenbaar is voor beide groepen. Er is behoefte aan een bindende vormentaal die door de nieuwe generatie Nederlanders als vanzelfsprekend zou kunnen worden gezien. Bij voorkeur in de vorm van een massaproduct, dat een grote groep Nederlanders met verschillende achtergronden bereikt.

De theedoeken zijn jaquard geweven en gemaakt van 100 % katoen.

Ik heb een jaquard weefmachine nodig om mijn theedoeken te produceren.