Panathea

Extra vergine olijfolie en houdbaarheid

Door Tiny en Alex van Panathea

Olijfolie moet ingevolge Europese wetgeving voorzien zijn van een uiterste houdbaarheidsdatum. Deze datum ligt op ongeveer anderhalf jaar na persing.

Extra vergine / vièrge / virgin olijfolie (minder dan 0,8% vrije oliezuren) is echter veel langer houdbaar, op voorwaarde dat zij koel en donker wordt bewaard in een goed afgesloten blik of donkergekleurde, glazen fles. Hoe minder vrije oliezuren, hoe minder oxidatie en dus bederf.

Smaak

Ook op Panathea extra virgin olijfolie staat een houdbaarheidsdatum. Puur omdat het verplicht is, want nodig is het niet. Het extreem lage gehalte vrije oliezuren van 0,3% maakt dat de smaak slechts marginaal sterker wordt naarmate de tijd verstrijkt. Veel Grieken hebben dan ook een aantal jaargangen in huis en kiezen daar uit, al naar gelang het gerecht dat ze bereiden.

Over Datum

Wij hebben met liefde een aantal blikken van onze olie van 2010 gedoneerd aan de Over Datum Eetclub van de Stichting Mediamatic. Mits deze olie koel, in het blik of overgegoten in donkere glazen flessen wordt bewaard, kan ze nog heel erg lang mee. Niet dat dat zal gebeuren: Panathea extra virgin olijfolie is daar veel te lekker voor!

Oud brood

Een geheide zomerhit: dako’s. Alles wat je nodig hebt, zijn oud brood en wat (overrijpe) tomaten. Snijd het brood in plakken en rooster het lichtjes. Besprenkel het daarna ruim met Panathea extra virgin olijfolie. Maal of prak de tomaat en beleg hiermee het brood. Naar smaak wat zout, peper en een snufje oregano toevoegen.

Goedkope olijfolie

Laat je niet misleiden door goedkope ‘extra vergine’ olijfolie in doorschijnende, plastic flessen; deze olie bestaat vaak maar voor hooguit 51% uit extra virgin olie, de rest kan elke andere olie zijn. Dit betekent niet alleen veel minder gezondheidsvoordelen, maar ook een smaak die al heel snel te wensen overlaat… So much voor de Europese regelgeving!

Lees alles over Panathea extra virgin olijfolie en hoe je een olijfboom op Kreta kunt adopteren op: www.adopteereenolijfboom.com