Project: Carmen Vossen

All in One

De Kerst-en Suikerfeestkaart

Een multifunktionele wenskaart.

Het is een dubbele wenskaart voor kerst en het suikerfeest. Als je de kaart naar boven vouwt zie je de kerstboom met Happy Christmas en als je ze naar benenden vouwt komt het Arabische motief van de levensboom ter voorschijn met de beste wensen voor het suikerfeest.

LAÏD, dat betekent feest in het algemeen, maar wordt voornaamelijk voor het suikerfeest gebruikt na de Ramadan.

Enlarge

christmas.jpg -

De Arabische wenskaart met de Arabische tekst "Gezegend Feest "maakt het ontwerp Arabisch.
De kleuren zijn ook Arabisch. Groen is de kleur van de Islam.
Maar de kaart overstijgt het monoculturele en is juist bi-culturel.

De kaart sluit aan bij de Nederlandse manier van doen: want hij is praktisch en vooral ook zuinig!! Je hebt meteen voor je Arabische en Nederlandse buren, vrienden en collegas een wenskaart in een klap.
Die kaart speelt ook in op de tijdgeest - want zoals wij al zagen bij de opening van de afgelopen Ramadan gaan de Arabische feesten steeds meer een rol spelen in de Nederlandse samenleving.
Ook de simpele vorm en de kleuren passen bij de Hema.

De kaart is bedoeld voor alle bewoners van Nederland, die elkaar seasongratings voor Kerst, het suikerfeest of een ander Arabisch feest willen sturen.

Ik ben spelenderwijs op dit idee gekomen.
Bij het werken met Arabische mozaïekpatronen heb ik met de mozaïekvorm, die ik hier gebruikt heb geëxperimenteerd. Hierbij ontdekde ik dat er deze 2 vormen in 1 zitten.

Voor het ontwerp is nodig:
wit en groen papier van b.v. 120 gramm
een mooi lettertype voor de Latijnese letters
en voor de Arabische lettertypes.
Het moet zo gemaakt worden dat de vouwen goed zitten en dat je de kaart b.v. voor de verschillende gelegenheden maakelijk in vorm kunt buigen, eventueel oolk kunt ophangen.

Met behulp van een grafisch designer kan ik dit concept van de vouwkaart verder uitwerken door het lay-out en vouw-mechanisme te verbeteren.
En dan moet het nog gedrukd worden.