Lecture:

Internationale lancering ZAM magazine

Onafhankelijk tijdschrift over kunst/cultuur in Afrika

14 Mar 2012

ZAM Africa Magazine is een kwartaalblad over kunst, cultuur en politiek in Afrika. Op 14 maart wordt de lancering van de eerste internationale uitgave gevierd. De avond staat in het teken van ZAM in de afgelopen vijf jaar en wat de toekomst zal brengen. Met internationale sprekers Kunle Adeyemi, Sithabhile Mlotshwa en Idris Akinbajo.

Enlarge

Cover ZAM magazine - Onafhankelijk tijdschrift over kunst en cultuur in Afrika.

Programma

Alle mooie covers van ZAM passeren vanavond de revue. Daarnaast wordt de beeldvorming van Afrika in de Nederlandse en internationale media besproken en wordt er gekeken naar de belangrijke rol die ZAM hierbij heeft gespeeld en zal spelen. Tenslotte zullen internationale sprekers van diverse disciplines een korte speech houden n.a.v. een door ZAM geschreven manifest 'Imagine Africa': Kunle Adeyemi (architect en urbanist), Sithabhile Mlotshwa (visueel artiest en oprichter Thamgidi Foundation) en Idris Akinbajo (prijswinnende onderzoeksverslaggever).

Over ZAM

ZAM verscheen voor het eerst in 1997 als Zuidelijk Afrika, een uitgave van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA). In april 2008 werd het blad herlanceerd als het onafhankelijke ZAM Africa Magazine. In de nieuwe formule ligt de nadruk nog meer op fotografie, journalistiek, beeldende kunst en vormgeving in Afrika.
ZAM brengt onder andere (non-cliché) perspectieven van het Afrikaans continent door beeldende kunsten, fotografie, vormgeving en journalistiek. Het blad komt tot stand in co-creation met een netwerk van ruim 750 Afrikaanse creatieven en het redactieteam in Amsterdam.