Workshop:

Bio Data Visualisatie Workshop

Breng cultureel Amsterdam in kaart met slijmzwammen

13 jun 2012

Het doel van deze experimentele workshop is het herontdekken en opnieuw in kaart brengen van Amsterdam. We gaan samenwerken met slijmzwammen en gebruiken haar geweldige cognitieve vaardigheden om zo nieuwe patronen in onze kleine stad te ontdekken. Wil je meedoen aan deze Engelstalige workshop? Koop dan je kaartje(s) online.

Vergroot

Working in the clean room - At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens

Slijmzwammen

Slijmzwammen zijn uniek. Hun ontwikkelingscyclus is niet te vergelijken met planten of dieren. Onderzoekers aan de Universiteit van West-England gebruikten de slijmzwammen om een organische plattegrond te maken. Ze construeerden een plattegrond van agar (natuurlijk bindmiddel) en plaatsten vervolgens havervlokken op de plekken die overeenkomen met de geografische locatie van de negen meest bevolkte steden van het Verenigd Koninkrijk. Na het introduceren van een slijmzwammen kolonie, breidde het organisme zich uit volgens bepaalde patronen die tot hun verrassing in de lijn van het bestaande wegen netwerk liggen. Met uitzondering van enkele variaties.

Vergroot

Re-exploring and re-mapping Amsterdam - At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens

Een zelfde soort experiment is uitgevoerd in Tokyo en het resultaat is een bijna identieke plattegrond van het bestaande spoorwegennet in Tokyo. In 2000 toonde hetzelfde onderzoeksteam aan dat een slijmzwam de kortste route kon vinden om twee voedselbronnen met elkaar te verbinden (hun werk won tevens een Ig Nobelprijs). Kortom, de slijmzwam heeft zich inmiddels bewezen als een waardevol organisme dat complexe netwerken ‘begrijpt’ en in staat is om knelpunten op te lossen. Desondanks is de wetenschappelijke kennis over dit organisme nog altijd beperkt. Uitgebreid onderzoek is noodzakelijk om de werkelijke eigenschappen te kunnen ontdekken.

Vergroot

Working in the clean room - At the Bio Data Visualisation Workshop. At the Bio Data Visualisation Workshop. At the Bio Data Visualisation Workshop. At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens


De workshop

Binnenkort gaat Mediamatic verhuizen. Ons nieuwe onderkomen, Mediamatic Fabriek, bevindt zich in een oude scheepswerf temidden van smalle grachten, woonhuizen, fietspaden en spoorwegen. Een bijzondere plek, maar moeilijk te vinden als je er nog nooit bent geweest. Daarom gaan we met de slijmzwam aan de slag. We gebruiken slijmzwammen om de meest efficiënte routes naar de Fabriek in kaart te brengen als onderdeel van een groter netwerk van culturele ontmoetingsplaatsen in de stad. Noem het een organische kaart van het culturele leven in Amsterdam, maar dan in slijmdraden.

Vergroot

Explanations by Maurizio Montalti - At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens

Samen creëren we een strategische speelruimte voor de slijmzwam om te groeien. We doen dit door het maken van een ‘levende’ plattegrond van agar en filterpapier. Op de positie van bestaande musea, galerieën en cafés worden havervlokken gelegd. De slijmzwam heeft enkele dagen nodig om te groeien, dus na de opzet van het experiment wordt de ontwikkeling continu gevolgd en vastgelegd. Welke nieuwe routes en verbindingen zal de slijmzwam onthullen? In hoeverre zal het onze stad herstructureren?

Vergroot

Sterilizing - At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens

Meer Informatie


De workshop vindt plaats in de Mediamatic Bank op woensdagmiddag 13 juni van 13.15 tot 17.30. De deuren zijn open om 13.00 uur. We moedigen deelnemers aan hun eigen materiaal mee te nemen als ze zelf willen experimenteren. Kaartjes kosten € 25. Koop je kaartje online door op de knop ‘koop een kaartje’ bovenaan de pagina te klikken. Vragen? stuur een mailtje naar Deborah Meibergen.

Vergroot

Slime mold - Slime mold that we have been growing in the lab. This slime mold is part of the Mold Fight installation in the Paddestoelen Paradijs exhibition. Simone Schoutens

Met: Antal Ruhl

Vergroot

From outside - At the Bio Data Visualisation Workshop. Simone Schoutens