tamara van suylekom

Route du Nord

kunstroute in het Oude Noorden van Rotterdam

22 Jun 2012
24 Jun 2012

Tiende Route du Nord krijgt gestalte
Met een groeiende lijst van namen op het gebied van beeldende kunst, mode, fotografie, literatuur en muziek, begint het programma van Route du Nord vorm aan te nemen. Het staat garant voor opnieuw een zinderende kunstroute in het eerste zomerweekend van 22, 23 en 24 juni in het Oude Noorden.

Enlarge

RdN logo 2012 -

Route du Nord verwelkomt klinkende en spraakmakende namen als Frank Havermans, Observatorium, Sander Reijgers, Geert Mul, Lenny Oosterwijk, Babette Kleijn, Wim de Roo en Bo & DO in winkels, galeries en tot tijdelijke galerie's ingerichte renovatiepanden. Collectieven als De Fabriek, Vice Venus en Platform RAS zetten daarnaast tijdelijke expositieruimtes geheel naar eigen hand met tentoonstellingen, performances, feesten en andere happenings.

Zeven manieren om in slaap te vallen
Bijzonder is het gebruik van Rotabs Style Center, het grote verzamelgebouw voor creatieve ondernemers op de binnenplaats tussen de Zaagmolenkade en het Zwaanshals. Een centrale groepsexpositie wordt hier verzorgd door gastcurator Hugo Bongers (ex-secretaris van de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur). Onder de naam 'Zeven manieren om in slaap te vallen' geeft hij hiermee een kijk op de veranderende verhoudingen tussen de seksen. Kunstenaars die hij uitnodigde zijn onder andere Petra Laaper, Tim Leyendekker, Martijn te Winkel en Tukker & Everwijn Instituut.
Galeries Bob Smit GALLERY, Galerie Frank Taal, Galerie Hommes, Galerie IRIS CORNELIS, JOEY RAMONE, ZIC ZERP GALERIE presenteren zich daarnaast in de winkelunits van Rotabs. Maar ook het straatbeeld, waaronder het Noordplein en het Zwaanshals, krijgt een eigen aankleding door een bijzondere samenwerking tussen Collectief Kamphorst, Ces 53 en 6 of 7.

Muziek
Bijzonder op het gebied van muziek is de Haags/Rotterdamse band Organisms die zijn wortels heeft in illustere rockbands uit het nabije verleden als Incense, Spider Rico en Feverdream. De Rotterdamse singer/songwriter Vera die al eerder met succes Route du Nord speelde, geeft, evenals Rotterdammer Lenya (Julia Reinhold) een intiem huiskamerconcert op het Zwaanshals. De Rotterdamse bassist Bruno Ferro Xavier da Silva (Doodoo's Coffee, Stöma, Dr. Schnitt) treedt solo op.

Poëzie
Het door Stichting Nadorst geprogrammeerde literaire programma vindt onder andere plaats in de whiskeyspeciaalzaak Whiskey Base op het Zwaanshals. Bekende namen als Daniël Dee en stadsdichter Ester Naomi Perquin zullen hier optreden.

De Gouden Grasspriet
'Route du Nord' ontstond in 2006 en vindt gemiddeld twee keer per jaar plaats in het Oude Noorden, rondom het Zwaanshals. Dit jaar is het genomineerd voor 'De Gouden Grasspriet', de prijs die jaarlijks door Rotterdam Festivals en het tijdschrift NL10 wordt uitgereikt aan een klein maar succesvol zomerfestival. Een kwalificatie waar ook deze editie van Route du Nord weer ruim aan voldoet.

http://www.routedunord.nl