Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Workshop 8 2 16   English  Nederlands

Aquaponics Workshop @ Transnatural

Bouw een aquaponics ecosysteem

Aquaponics is een duurzaam ecosysteem voor voedselproductie, waarbij planten en vissen samen worden gekweekt. Deze workshop vond plaats op de openingsdag van het Transnatural Festival in NEMO, waar de toren een maand lang in de tentoonstelling zal blijven staan. Ook meedoen aan een aquaponics workshop? Koop dan je kaartje(s) online, volgende datum is 10 oktober.

  • Aquaponics tower - 

    De workshop is afgerond en de Aquaponics toren is klaar voor gebruik. Hij wordt bezichtigd op het Transnatural Festival.

Wat is Aquaponics?

De Aquaponic Gardening Community beschrijft aquaponics als “het gezamenlijk kweken van vissen en planten in een geënsceneerd, voortdurend circulerend ecosysteem. Deze methode maakt gebruik van natuurlijke bacteriën om het afval van vissen om te zetten in voedingsstoffen voor planten. Het is een natuurlijke, milieuvriendelijke manier van voedselproductie die de beste eigenschappen van aquaculture en hydroponics samenvoegt. Zonder daarbij het water te moeten verschonen of chemische meststoffen toe te passen.”
Het Mediamatic Aquaponics team bouwt momenteel aan haar eigen stedelijke oase, gebaseerd op deze eco-vriendelijke aanpak.

Cutting IBC's during the aquaponics workshop

Cutting IBC's during the aquaponics workshop

-

Tijdens de Aquaponics workshop op het Transnatural festival worden de IBC's op maat gesneden en worden vervolgens gebruikt voor de vissen en de plantenbedden.

Wat leer je?

We beginnen de dag met een introductie van aquaponics. Hoe werk het? Hoe creëer je een gebalanceerd ecosysteem en stimuleer je het bloeiproces? We behandelen allerlei soorten vissen, planten en bacteriën. Kortom, een snelcursus biologie door Els Engel.

Sawing pipes for aquaponics set-up

Sawing pipes for aquaponics set-up

-

Tijdens de Aquaponics workshop op het Transnatural festival worden de pijpen voor de Aquaponics toren op maat gezaagd.

Vervolgens leer je onder deskundige begeleiding hoe je vanuit het niets een aquaponics systeem bouwt. We beschikken over alle benodigde materialen in onze ruimte, waar we samen de constructie zullen bouwen. Het is min of meer een loodgieters/timmerman training, specifiek gericht op het type aquaponics dat we eerder bij Mediamatic realiseerden. Aan het eind van de dag weet je alle ins en outs om thuis je eigen ecosysteem te beginnen.

Making holes in pipes for aquaponics set-up

Making holes in pipes for aquaponics set-up

-

Tijdens de Aquaponics workshop op het Transnatural festival worden er gaatjes in de buizen geboord voor het water-pomp systeem.


ikPoll op Transnatural festival

ikPoll op Transnatural festival

-

De Aquaponics toren wordt bezichtigd op het Transnatural festival.

Meer informatie

De workshop vond plaats tijdens het Transnatural Festival in Nemo, Oosterdok 2, op vrijdag 7 september van 10.00 tot 18.00. Wil je een andere keer meedoen? Op 10 oktober is onze volgende aquaponics workshop. Voor vragen kan je contact opnemen met of telefonisch op: 020-6389901.