Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Mediamatic 2007

Het jaar van El Hema, maar ook vele andere presentaties, workshops en tentoonstellingen.

Culturele programmering op Rembrandtscherm

Van 13 december 2006 t/m 1 april 2007 verzorgt Mediamatic de culturele programmering van het grote urban screen, het Rembrandt scherm. Samen met videokunstenaars zoals Reza Abedini, Sofie Cerutti, Wu Zhi Gang en met andere culturele instellingen wordt een wisselend programma van korte kunstclips aangeboden op het Rembrandtplein.

Culturele programmering Rembrandt scherm

Culturele programmering Rembrandt scherm

-

13 december 2006 t/m 1 april 2007, Rembrandtplein

The Girlfriend Experience

Op 26 januari opent de tentoonstelling The Girlfriend Experience: een multi-player game met avatars. Bezoekers loggen via skype in op vier avatars van vlees en bloed. Inloggen kan in de tentoonstellingruimte maar ook vanaf thuis. Een groot aantal blogs maakt melding van The Girlfriend Experience wat leidt tot mensen die inloggen vanuit Australië, Japan en Amerika.

The Girlfriend Experience

The Girlfriend Experience

-

Jan 07 - Mar 07, Mediamatic Post CS

Bezoekers van The Girlfriend Experience kunnen een korte workshop volgen om hun eigen fysieke avatar te maken. Maak je eigen sokpop. Op 9 februari is het mogelijk daarmee deel te nemen aan de Pre-valentine Flirting Skills Special.

Maak je eigen sokpop Workshop

Maak je eigen sokpop Workshop

-

7 februari t/m 9 maart 2007: Maak je eigen sokpop. Mediamatic Post CS

Harp Karaoke

Tijdens de Harp Karaoke op 23 februari met de harpisten Maximilian Ehrhardt en Anastasia Makropoulou kunnen bezoekers hun eigen uitvoering van een van de 30 songs die op het repertoire staan ten gehore brengen, van de White Stripes tot Aretha Franklin.

Zing mee met de Harp Karaoke

Zing mee met de Harp Karaoke

-

23 februari 2007, Mediamatic Post CS

Machinima Workshop

Van 27 februari tot 2 maart vindt de Machinima workshop plaats. Onder leiding van Machinima makers Daniël van Gils , Jonas Hielscher en Ricard Gras leren deelnemers wat een machinima allemaal kan, hoe je het maakt, en worden er door de deelnemers een machinima clip of een ander game-gebaseerd project.

Machinima workshop flyer

Machinima workshop flyer

-

27 februari t/m 2 maart 2007, Mediamatic Post CS

Vergessene Fahnen

De interactieve tentoonstelling Vergessene Fahnen van Florian Thalhofer en Juliane Henrich is van 30 maart tot 11 mei te zien in Mediamatic Post CS. Met een interactieve roadmovie en foto’s vertelt Thalhofer over landgenoten die, maanden na het WK voetbal in 2006, nog altijd de nationale vlag hebben uithangen. Bij de tentoonstelling verscheen een uitgave van het cd-rom tijdschrift Mediamatic Off-Line met de volledige Korsakow versie van Vergessene Fahnen. De foto’s in de tentoonstelling zijn van Juliane Henrich. Als onderdeel van de tentoonstelling is er een DIY dinner met Weißwurst uit Schwandorf, Brezel uit Stuttgart, Senf van Haendelmayr, echte Hollandse radijs en een Naabecker bier uit Beieren.

Vergessene Fahnen at Mediamatic

Vergessene Fahnen at Mediamatic

-

30 maart - 11 mei 2007, Mediamatic Post CS

It's Happening Now!

Op 6 mei vindt It's Happening Now! plaats: een onvoorspelbare, en totaal uitverkochte, avond met meer dan 20 kunstenaars die geloven dat een Happening nog kans van slagen heeft. Met performances en bijdragen van Alexandra Bachzetsis, Marc Bijl, Tina Bleuler, Martin Butler, Mr and Mrs Cameron, Bogomir Doringer, Nezaket Ekici, Cyrus Frisch, Arnoud Holleman, Rob Malasch, Junko Murakawa, L.A. Raeven, Tarik Sadouma, Style Free, Stefanos Tsivopoulos, Ulay, Lies Vanborm en Louwrien Wijers.

Marc Bijl - opnames voor videoclip Goetterdaemmerung

Marc Bijl - opnames voor videoclip Goetterdaemmerung

-

It's Happening Now!
6 mei 2007, Mediamatic Post CS

Hybrid World Lab

Tijdens de nieuwe workshop Hybrid World Lab van 1 t/m 11 mei ontwikkelen deelnemers prototypes van 'hybrid world' toepassingen o.l.v. zeer ervaren nieuwe media makers zoals Timo Arnall. Er wordt gewerkt met RFID, unieke digitale identificatie, mobiele telefoons, en GPS ontvangers om digitale media aan fysieke plekken en dingen te koppelen. De workshop onderzoekt de rol van mediamakers in de context van de steeds intiemere fusie van digitale en fysieke ruimte.

Spelen met GPS tracers in the Hybrid World Lab

Spelen met GPS tracers in the Hybrid World Lab

-

7 t/m 11 mei 2007, Mediamatic Post CS

You Only Live Twice

Op 10 junipresenteren studenten grafisch vormgeving van de Gerrit Rietveld Academie You Only Live Twice. Met werk rondom de virtuele wereld van Second Life: 'avatar mirroring', performances, lezingen en een Second Life Art Magazine.

You Only Live Twice

You Only Live Twice

-

10 juni 2007, Mediamatic Post CS

El HEMA Koopavonden

In aanloop naar de El HEMA organiseert Mediamatic 9 salons, 'public research' waarin iedereen welkom is om mee te denken over de El HEMA. Iedere koopavond zijn er presentaties en ideeën van ontwerpers, kunstenaars en andere specialisten over de inrichting van denkbeeldige El HEMA. Tijdens de eerste salon op 21 juni o.a. ontwerper Max Kisman met een idee voor een Arabische Jip en Janneke.

Startpunt van de El HEMA zijn Arabische digitale lettertypen en het boek Typographic Matchmaking van Huda Smitshuijzen Abifares van de Khatt Foundation. Op deze tweede koopavond vertelt Huda samen met ontwerper Tarek Attrisi over het Arabische schrift en de mogelijkheden voor ontwerpen in de Arabische wereld.

Tijdens de derde brainstormavond stond de opdracht "Hoe zou een project over een denkbeeldige Arabische Hema eruit zien?" centraal. Allerlei ideeën verschijnen aan de muur.

Ideeën muur El HEMA

Ideeën muur El HEMA

-

5 juli 2007, Salon El HEMA koopavond 3 - El HEMA Koopavond 3. Mediamatic Post CS


De El HEMA gaat over digitale letters, dus een Arabische chocoladeletter kan en mag niet ontbreken. Dit is het allereerste prototype van de mal om Arabische chocoladeletters te maken.

Opening EL HEMA

In het weekend van 24 - 26 augustus opent EL HEMA. De opening valt samen met de Uitmarkt. Een catwalk modeshow, i.s.m. choreograaf Martin Butler, Kufi typografische workshops, muntthee, Arabische muziek en lange lange rijen voor de winkel. De opening haalt het NOS journaal, NOVA, de BBC, allerlei radiostations en iedere krant.

In dit weekend vindt ook het symposium Khatt, Kufi & Kaffiya plaats. Een symposium in de nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam in samenwerking met de Khatt Foundation. Bijna 200 internationale deelnemers spraken over digitale lettertypen en ontwerpen. En gezamelijk vierden zij de opening van de EL HEMA, de start van een nieuwe community van ontwerpers, en de lancering van het boek Typographic Matchmaking.

Alles over de EL HEMA vind je op www.mediamatic.net/elhema

EL HEMA modeshow

EL HEMA modeshow

-

El Hema modeshow op de uitmarkt, 24-08-07

Eerste Fablab in Nederland bij Mediamatic

Vanaf 24 augustus staat het eerste Fablab in Nederland bij Mediamatic. Een Fablab maakt het mogelijk dat kunstenaars, productontwerpers, kleine bedrijven maar vooral ook individuen zelf een product idee kunnen uitvoeren. Toegang tot het Fablab is gratis. Volop aandacht in de NRC Next, in diverse andere kranten en bij de radio. Tientallen geïnteresseerden melden zich en beginnen met de productie van allerlei ideeën. In het Fablab worden ook workshops georganiseerd.

Lezing door Casey Reas

Tijdens de salon op 20 september geeft Casey Reas een lezing over Processing. Dit is open source software met bijzondere culturele mogelijkheden. Met Processing kunnen visueel ingestelde mensen vrij eenvoudig interactieve en beeldende dingen maken op hun computer.

Processing with Casey Reas

Processing with Casey Reas

-

Mediamatic Salon, 10 september 2007, Mediamatic Post CS

Picnic 2007

Picnic is een jaarlijks terugkerend evenement voor professionals op het gebied van creativiteit, cross media en innovatie. Voorafgaand aan dit evenement organiseert Mediamatic van 22 tot 25 september het Social RFID Hacker Camp.

Hard werken tijdens de RFID & Physical Computing Hackers Camp.

Hard werken tijdens de RFID & Physical Computing Hackers Camp.

-

22 t/m 25 september 2007, Westergasfabriek

De resultaten van dit Hacker Camp worden gepresenteerd op PICNIC, waar mensen met hun eigen RFID Tag kunnen spelen.

Go Play with your Tag @ Mediamatic

Go Play with your Tag @ Mediamatic

-

25 t/m 29 september 2007, Westergasfabriek

Alle bezoekers aan PICNIC hadden een profiel op de PICNIC website en kregen een RFID tag waaraan dit profiel gekoppeld was. Met deze tag kon je samen met iemand die je nog niet kent naar de friend drink stations, je badge laten scannen en dan worden de profielen gekoppeld op de website en ontvang je een bon voor een gratis consumptie.

De Friend Drink Stations onthuld

De Friend Drink Stations onthuld

-

PICNIC, 25 t/m 29 september, Westergasfabriek

Ook presenteert Mediamatic op PICNIC The Girlfriend Experience Back Online van Martin Butler. Gedurende vier dagen kon iedereen op PICNIC en vanaf thuis inloggen op vier menselijke avatars.

Dutch Design Prize voor EL HEMA

Op 20 oktober presenteert Jort Kelder de Dutch Design Prizes in Eindhoven. El HEMA wint in de categorie 'Visuele Identiteit'.

Jort Kelder in El HEMA hoody

Jort Kelder in El HEMA hoody

-

Dutch Design Prizes, 20 oktober 2007

Moving Image Lab @ B3 Media Workshop London

Onder begeleiding van Jakob Schillinger (D), Sascha Pohflepp (D) en Klaas Kuitenbrouwer (NL) vindt van 28 oktober t/m 2 november het Moving Image Lab plaats. Hier leer je over tendensen in de web cultuur en over nieuwe culturele praktijken met betrekking tot het internet.

EL HEMA ontwerpwedstrijd

Tijdens de museumnacht op 3 november worden de winnaars van de EL HEMA ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. Iedereen kan meedoen aan de ontwerpwedstrijd. Via de website worden meer dan honderd nieuwe producten ingediend. Tijdens Museumnacht krijgt de Schotelsticker de hoofdprijs, de Vaat-i-maatjes en de 1000-en-een-nacht-kussen de tweede prijs, en waren er eervolle vermeldingen voor o.a. Arabische theedoeken en hagelslag. Rene Repko van de echte Hema was een van de juryleden.

Ontwerpen voor de El HEMA Ontwerpwedstrijd

Ontwerpen voor de El HEMA Ontwerpwedstrijd

-

prijsuitreiking op 3 november 2007 tijdens de Museumnacht