Exhibition:

Watertanden

Tentoonstelling over de beleving van eten

28 sep 2012
7 okt 2012

Smaakt een aardbei tijdens een picknick hetzelfde als een aardbei op een dampend Dixie-toilet? Wat verklapt je boodschappenmandje over je wensen en verlangens? En hoe spelen etensgeuren een rol in het oproepen van herinneringen? De tentoonstelling Watertanden gaat over de nieuwsgierige en creatieve kant van eten - zonder calorieëntellers, dieettips en giftige antioxidanten.

Vergroot

Andreia, Renske en Karlijn - Persfoto voor het boek Watertanden.

Watertanden

We hebben eten nodig om niet dood te gaan, maar eten is nog zoveel meer. Wat bepaalt een eetervaring? Smaak, omgeving, genen, gezelschap? Hoe kunnen we eten gebruiken om te troosten, te manipuleren en onze identiteit vorm te geven? De tentoonstelling is een parcours met eethindernissen, die zowel gaan over de biologische als over de sociale en fantasierijke kant van eten. Je wordt uitgedaagd zelf te experimenteren en te proeven. Na een bezoek smaakt niets meer hetzelfde.

Vergroot

Watertanden boek presentatie in de Van Gendthallen - Barbara Mair


Vergroot

Watertanden boek presentatie in de Van Gendthallen -


Drie jaar deden Andreia Costa, Renske de Greef en Karlijn Souren onderzoek naar de rol van eten. De tussenstand wordt gepresenteerd in het boek Watertanden en tijdens een gelijknamige tentoonstelling bij Mediamatic.

Samen eten

In het kader van het boek en de tentoonstelling zijn er twee speciale evenementen waar je bij aanwezig kunt zijn. Op 4 oktober is er een brainstorm over het eten in verzorgingshuizen, onder het genot van een authentieke vriesverse Tafeltje Dekje maaltijd. Klik hier voor meer informatie over Smakelijk eten voor ouderen. Als afsluiting van de tentoonstelling is er op 7 oktober een lunch waar een boer en een slager komen vertellen over hun werk, en waar je eten vandaan komt. Klik hier voor meer informatie over Waar komt mijn eten vandaan?. Kaartjes kun je online kopen. Let op, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer informatie

Watertanden loopt van 28 september t/m 7 oktober, van 12.00 – 18.00 en is te bezoeken bij Mediamatic Fabriek op het Oostenburgereiland. Entree: volwassenen € 5,- incl. Mediamatic lidmaatschap, kinderen en 70+ half geld. Gratis voor leden van Mediamatic en Subbacultcha.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.