Lina Issa

What if, if I take your place?

Lina Issa was iedere donderdag en zondag aanwezig voor een goed gesprek

2 dec 2012
21 dec 2012

Lina plaatst advertenties in verschillende lokale kranten in meerdere landen waarin ze vraagt of zij met iemand van leven zou kunnen ruilen. Voor een uur, een dag of een week...

Vergroot

'What If I Take Your Place?' swap shop - An ongoing project by Lina Issa Aleksandra Kalashnikova

With:

Dit project ontvouwde zich in verschillende fases waarbij meerdere betekenislagen ontstonden tijdens de 'in plaats neming van een ander'. Alle verplaatsingen begonnen bij het creëren van een script, samen met de persoon die Lina ging vervangen, tot het uitwerken van de daadwerkelijke handeling. Aan het einde van elke verplaatsing, deelde de kunstenaar samen met de persoon die werd vervangen, de fragiele, intieme en confronterende ervaring van het vervangen van iemands plek met een publiek.

Vergroot

Advertisement Lina Issa -


In 2010 werd What if, if I take your place in Stockholm geadverteerd. Daar heeft Lina elf mensen vervangen, waaronder een gescheiden vrouw, een beste vriend, een zus, een vuilnisman en een curator.

Anne

1 tot 7 december liep Lina in de schoenen van Anne. 7 december ging Lina de ouders van Anne in Vucht bezoeken, en in haar oude kamer slapen. Anne gaat binnenkort haar vader aan kanker verliezen en wou deze moeilijke, kwetsbare momenten met Lina delen.

Anne zei tegen Lina, "Ik wil dat je mijn plaats inneemt in de pauze-tijd tussen het leven en de dood van mijn vader om een sensitieve toeschouwer, een getuigen, een radio-ontvanger, maar ook een radio-zender te zijn, om mij te helpen met mijn herinneringen archief, om mijn gedrag om dingen te willen vast houden productief te maken. Zou je aan mijn vader willen zeggen: Ik hou van je Harry? Zou je aan hem willen vragen: Papa, heb ik het goed gedaan?”

Helena

2 tot 21 december nam Lina de plaats in van een dochter die haar moeder een jaar niet had gezien, en die het contact op de verjaardag van de moeder wou gaan herstellen. Lina nam Helena's plaats in en herleefde nostalgische intimiteiten uit haar jeugd.

Helena vroeg Lina om de ingrediënten voor Joodse Poole zuurkool en vegetarische worstjes mee te nemen, en dat samen met haar moeder voor te bereiden zoals zij samen vroeger ook deden. Helena wou dat Lina de opera Tocsa opzet, en naar de fluisterende stem van haar moeder luisterde, en aan haar vroeg of ze Lina en kinderliedje op de piano kon leren spelen.

Je kon voor een gesprek met Lina of voor meer informatie over deelname aan dit project langskomen bij Ruilen en aan haar vragen hoe zij jouw leven tijdelijk zou kunnen overnemen. Je kon haar ook mailen: what.if.amsterdam@gmail.com

Het interview dat Lina met Amsterdo deed, kan je hier lezen

Lina werd onlangs ook geïnterviewd door radio programma De Avonden, klik hier om het te beluisteren.