Bettina Lorsheijd

VICTORIAN CIRCUS IV

VIERDAAGSE ROND NIEUWE MEDIA

9 Apr 2008
12 Apr 2008

In de Victoriaanse tijd kwamen de Britse heren van stand samen in selecte clubs om te discussiëren over de nieuwe wereld. Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond verwelkomt u in zijn eigenste Engelse Club en biedt u de meest markante ontwikkelingen uit de wereld van de nieuwe media. In de vierde editie wordt DE TOEKOMST verkend.

Naast boeiende symposia, uitdagende debatten en geïllustreerde lezingen is er op Victorian Circus IV alle ruimte voor installaties, film en futuristische brainstorms. En de exclusieve voorpremière van de documentaire/film Technocalyps van Frank Theys.

Enlarge

Logo Victorian Circus IV -

LEZINGEN

Douglas Repetto (USA) – Technologie en recyclage

Het werk van Douglas Repetto omvat technologie en recyclage in de meest uiteenlopende disciplines: installaties, performances, beeldhouwwerken, recordings en software. Hij is de stichter van de kunstgemeenschap Dorkbot – people doing strange things with electricity – en zijn werk kenmerkt zich door gebruik te maken van feedbacksystemen en ‘biologismen’.
Repetto geeft een geïllustreerde lezing over zijn huidig werk en presenteert een ‘Wall of the Organic’. een permanente installatie met digitale en technologische voorbeelden van zijn werk. Zie ook: music.columbia.edu/~douglas/. Engels gesproken.

Angelo Vermeulen (B) – Socio-Political Digital Work

Visueel kunstenaar Angelo Vermeulen kreeg bekendheid met zijn bio-installaties en opstellingen met levende organismen rijkelijk voorzien van sciencefictionreferenties. Meer recentelijk onderzocht hij ook de binnen- en buitenkant van de gamecultuur. Zijn experimentele kunstzoektochten resulteren in fotografie, video, nieuwe media en installaties. Ook Angelo geeft een geïllustreerde lezing over zijn lopende werk. Daarnaast presenteert hij een ‘Wall of Socio-Political Digital Work’. Zie ook: www.angelovermeulen.net. Nederlands en Engels gesproken.

Tijdens Victorian Circus IV gaan Douglas Repetto en Angelo Vermeulen ook samen aan de slag. Zij onderzoeken feedbacksystemen bij en met behulp van elektromechanische machines. Hoe kunnen machines feedback geven op hun eigen ervaringsproces en eventuele falen? Kunnen machines leren van hun eigen fouten? Elke avond om 19h00 brengen de heren verslag uit van hun experimenten.

Robert Cailliau (B) – Founding Father World Wide Web

Robert Cailliau – één van de founding fathers van het World Wide Web – organiseerde in 1993 de eerste internationale WWW-conferentie. Tijdens een lezing geeft hij zijn indruk weer van het verleden en expliciteert zijn visie op de toekomstige ontwikkelingen van internet. (o.v.)

EXPERTMEETING – Help elkaar tijdens de Doe Het Niet Zelf Dagen, 9-12 april

Victorian Circus pakt niet alleen uit met gevestigde experts. Ook beginnende creatieven komen aan bod tijdens dit festival. Bent u op zoek naar inspiratie, nieuwe prikkelingen of ernstige feedback? Of wilt u gewoon van gedachten wisselen? Stelt u zich dan kandidaat voor de Doe Het Niet Zelf Dagen. Marcel Van der Drift (NL) en Arnoud van den Heuvel (NL) koppelen de juiste talenten en experts aan elkaar. Heeft u interesse? Lees meer op www.brakkegrond.nl. Stuur zo snel mogelijk uw motivatie naar anybody@nobodyhere.com. Op basis hiervan worden ontmoetingen gearrangeerd .

SHOW AND TELL − DasArts, Advanced Studies in the Performing Arts

Samen met DasArts trakteert de Brakke Grond het publiek op een dagelijkse boeiende Show and Tell waar kunstenaars en activisten door middel van het digitale de wereld trachten te redden.
De samenwerking met DasArts vindt plaats in het kader van ‘Renting The Shade Of A Tree’. Dirk Verstockt (B) en Ricky Seabra (USA/BR) begeleiden een groep van negen internationale kunstenaars van DasArts.
Diverse specialisten worden uitgenodigd om met hen na te denken over modellen voor utopias/distopias en vanuit artistiek oogpunt een reactie op de toekomst te formuleren. Laat u verleiden door sprekers als Danielle Hofmans, Tijs Goldschmidt of Maya Van Leemput (o.v.) en namen als www.okno.be of www.gapminder.org.

EXCLUSIEVE VOORPREMIERE –TechnoCalyps (2006, 156 min.) Regie Frank Theys

Kunnen rattenhersenen in de toekomst een vliegtuig besturen? Zal de mens ooit driehonderd jaar oud worden? Filmmaker en videokunstenaar Frank Theys (B) verandert voorgoed onze kijk op het leven en de mens in de Nederlandse voorpremière van TechnoCalyps. Uit zijn inventarisatie van de laatste wetenschappelijke kennis op het gebied van biogenetica, robotica, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie blijkt dat de mens er steeds meer op uit is zichzelf te perfectioneren. De film vindt plaats op zaterdag 12 april van 13h00 tot 16h00 met na afloop een debat en digitale hapjes.
(Programmering i.s.m. Cinemien)

De exacte dagindeling, de sprekers en het volledige programma zie: www.brakkegrond.nl.
U kunt het hele festival bezoeken door een VC-PAS aan te schaffen van €8.
Deze is verkrijgbaar aan de centrale kassa in de NES.

Victorian Circus is geprogrammeerd door Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en DasArts met dank aan Cinemien en de Mediagilde.