Heleen Postma

Vertical Farming Ikea-stijl

Verslag van KamerVragen op 21 februari 2013

‘Boeren‘ in de stad, het is mogelijk en iedereen kan het. Dit werd gisteravond door Willem Velthoven van Mediamatic en John Apesos van Simbicity gedemonstreerd tijdens KamerVragen in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Vergroot

Kletsen tijdens KamerVragen - Tijdens KamerVragen op 21 februari ging het over Vertical Farming. Willem Velthoven en John Apesos waren te gast. Heleen Postma

KamerVragen is een maandelijkse avond voor het creëren van duurzame ideeën en concepten. Deze keer stond het concept Vertical Farming centraal. Willem Velthoven leidde de avond in door inzicht te geven in Mediamatics experiment met de aquaponics stadskwekerij: ‘groente verbouwen met vissenpoep’. Vervolgens vertelde John Apesos over zijn ervaring met hydroponics. De planten van hydroponics worden net als bij aquaponics met behulp van water gekweekt, alleen worden de planten niet gevoed door de bacteriën die de vissen aanmaken, maar door toegevoegde voedingsstoffen in het water. John beschikt momenteel over twee uitvoeringen van hydroponics. Een unit met twee reservoirs en een unit die in de vensterbank kan worden gezet. De vensterbank uitvoering is een stuk goedkoper omdat hier geen LED-licht bij nodig is.

Groene vingers zijn niet een vereiste om groente te verbouwen. John gaf aan dat hij zelf helemaal niet een tuinier is. Affiniteit met duurzaamheid en een beetje ruimte is meer van belang. Na zijn presentatie schoot al snel een vinger in de lucht: ‘En dat roze licht, blijft dat altijd aan?’ Deze vraag sloot goed aan bij de strekking van de kamervraag die John aan de bezoekers wilde stellen: ‘Welke producten en diensten willen wij bij agricultuur?’ Hoe moet het ontwerp er uit zien als het in onze woning komt te staan? Aan welke praktische voorwaarden moet het voldoen? Willen wij iemand die het systeem samen met ons opzet? Of iemand die in ons huis komt ‘boeren’?

Vergroot

Discussie tijdens KamerVragen - Tijdens KamerVragen op 21 februari ging het over Vertical Farming. Willem Velthoven en John Apesos waren te gast. Heleen Postma

Vergroot

Discussie tijdens KamerVragen - Tijdens KamerVragen op 21 februari ging het over Vertical Farming. Willem Velthoven en John Apesos waren te gast. Heleen Postma


Het publiek ging in drie verschillende groepen op zoek naar een antwoord op deze vraag. Nadat grote vellen papier en vele geeltjes waren volgeschreven, werden de ideeën per groep aan het publiek gepresenteerd. Vele bezoekers waren het er over eens dat het bouwen van een stadskwekerij gemakkelijk moet zijn. Ikea-stijl. Een duidelijk en simpel in elkaar te zetten bouwpakket dat van alle materialen, inclusief zaadjes voor de groenten, is voorzien. De verticale tuin moet verplaatsbaar zijn en niet teveel ruimte in beslag nemen. Daarnaast speelde het ontwerp voor velen een belangrijke rol. Een hydroponics in verschillende soorten en maten. Het ontwerp moet een mooi, opvallend object zijn in de ruimte of juist geïntegreerd zijn in het interieur. Een groep stelde voor de kwekerij in meubelair te verwerken. Een kast met daarin een groeiende kruidentuin: ‘dan heb je ook geen last van dat roze licht’.

De meerderheid zou overwegen een vertical farm thuis neer te zetten. Daarnaast werd er veel nagedacht over sociale cohesie. Lege kantoorruimten zouden moeten worden gevuld met stadskwekerijen, die door buurtbewoners kunnen worden onderhouden. Scholen en werkplaatsen zouden van hydroponics moeten worden voorzien, om te zorgen voor een gezondere lunch en dat er meer waarde aan eten wordt toegekend. Ook werd een ‘thuisgeoogst’-app gesuggereerd, waarbij buurtbewoners bij een thuiskwekerij langs kunnen gaan om een krop sla te halen, wanneer deze geoogst is.


Met een borrel was de avond rond. Een mooie avond waarbij de expert de bezoeker inspireerde en de bezoeker de expert.