Miniponics

Duurzaam vissen en planten verbouwen in de woonkamer

Deze kleine aquaponics-installatie staat leuk en is duurzaam. Planten en vissen worden samen gekweekt en helpen elkaar overleven. De Miniponics bestaat uit niet veel meer dan een PET-fles, touw en wat bamboe, en voorziet een huishouden of schoolklas van duurzaam eten. Het is een mooie toevoeging aan het interieur van je woonkamer, balkon of café. Daarnaast kan het dienen als interactieve leermethode om leerlingen besef bij te brengen over de oorsprong van hun eten. Tijdens workshops leren we je hoe het ecosysteem in elkaar zit en hoe je een Miniponics bouwt.

Vergroot

Sla in de Miniponics - The fish feed the plants and the plants clean the water the fish swim in Erik Diekstra

Mediamatic Aquaponics

Mediamatic ontwikkelt aquaponics-installaties op Hollands formaat. Aquaponics is een verticaal ecosysteem waarbinnen vissen en planten samen worden gekweekt en elkaar helpen overleven. De beste manier om duurzaam voedsel te produceren in de stad. In tegenstelling tot traditionele landbouw, wordt er nauwelijks water verspild en neemt het weinig ruimte in beslag. Aquaponics wordt op grote schaal in vooral landen met een warmer klimaat toegepast. Waar wij geïnteresseerd in zijn is hoe dit systeem ingezet kan worden in en om het huis. En dat in een land als Nederland, waar de temperatuur soms te wensen overlaat, en we verlegen zitten om ruimte. Na het ontwikkelen van een tweetal systemen geschikt voor de ruimere werk- en woonplekken, hebben we in maart 2013 de Miniponics gelanceerd - een installatie die makkelijk in de woonkamer of klas past, en zelfs op de slanke Amsterdamse balkons.

Meer informatie

Vragen over (custom) workshops graag richten aan Deborah Meibergen, inhoudelijke vragen over het aquaponicsprogramma van Mediamatic in het algemeen mogen naar Els Engel. Wat betreft info en beeldmateriaal voor pers en partners: gebruik wat je vindt, maar verwijs altijd terug naar de bron en vermeld de fotograaf. Meer info kun je opvragen bij Evelyn Austin.