Loeien in de stad

Debat over stadslandbouw

25 Apr 2013

Wat zijn de voor- en nadelen van voedsel produceren in de stad? Koe Els van de Tostifabriek is van haar kalfje gescheiden. Iets wat iedere melkkoe in Nederland overkomt. Els vindt dit niet leuk, en ze laat dat horen ook. Dit zorgde voor veel reacties uit de buurt. Sommigen vinden Els zielig, sommigen worden gek van het geloei... Willen wij stedelingen meer zien van het voedselproces, of moet dat maar achter gesloten deuren? Vandaag gaan we onder leiding van Pieter Hulst, verslaggever wetenschap AT5, in discussie met de Dierenbescherming, de Tostifabriek, buren, boeren en andere specialisten.

Enlarge

Bezoekers in debat - Cleo Thomas

Het discussiepanel

Stadslandbouw, wat vinden we hiervan? Op het internet lazen we uiteenlopende standpunten en zo werden wij ons bewust van steeds meer spanningsvelden. Vanavond komen verschillende partijen oog in oog te staan met elkaar. Pieter Hulst, verslaggever wetenschap van AT5, zal het gesprek leiden. Na de discussie worden de koeien gemolken en kan je een glaasje verse melk drinken. De panelleden zijn:

Sascha Landshoff

Initiatiefnemer van de Tostifabriek, kunstenaar en kok.

Joris Lohman

Voorzitter Youth Food Movement

Jeroen Robbers

Biologische boer én eigenaar van Tineke, Els en Little Miss Sunshine

Willem Velthoven

Mediamatic, maakte de tentoonstelling Freezing Favela waar de Tostifabriek onderdeel van is.

Eva van Joost

Persvoorlichter Dierenbescherming Amsterdam

Susanne de Boer

Adviseur Rabobank met betrekking tot Corporate Social Responsibility, gespecialiseerd in toekomst voedselproductie.

Roel Schoemakers

Kunstenaar en kippenhouder

Meer informatie

Locatie: Mediamatic Fabriek, VOC-kade 10, Oostenburg Amsterdam. Entree met een geldig Club Mediamatic lidmaatschap (€5,- voor 4 weken). Gratis voor buren.

Freezing Favela

De Tostifabriek was een onderdeel van de Freezing Favela. Freezing Favela was een tijdelijke stad in Mediamatic Fabriek. De ruimte is groot, onverwarmd, en het lekt. Ontwerpers, koks en andere makers hadden een deel van deze ruimte bezet. In de Favela kon je onder andere tosti's maken from scratch, maar ook meubels van karton, en koken met ingrediënten uit de aquaponics-boerderij. Favela-bewoners organiseerden workshops, evenementen en maaltijden.