Berlijn - Bombay - Berlijn

Mediamatic Salon @ BABY #2

4 Mar 2001

Documentaires, Films en computergames met een Duits en Indisch tintje.

Enlarge

Uitnodiging voor de MediamaticSalon op 4 maart 2001 -

People drink alcohol. Most of them love it. Zomaar een quote bij de interactieve documentaire over alcohol Florian Thalhofer die hij voor zijn afstuderen aan de Hochschüle der Künste in Berlijn maakte. De documentaire Korsakow Syndrom gaat over alcohol, niet alcoholisme. Thalhofer gebruikte computer technologie om het beeldmateriaal te organiseren, toentertijd een vernieuwing. De documentaire is in zijn geheel ongeveer 6 uur lang en heeft meerdere prijzen gewonnen.

Enlarge

Korsakow Syndrome , screen shot van Thalhofer's website -

Lernert Engelberts en Arnoud Holleman schreven samen Driving Miss Palmen, een driedelige komische soapserie met een knipoog naar Dogma 95. Naar aanleiding van de Boekenweek 2001, die als thema 'schrijver tussen twee culturen' had, schreven Engleberts en Holleman een soap gebaseerd op publieke figuren in Nederland. Ze vlogen naar Bombay, zochten een Indiase regisseur en cast met Indiase acteurs. Driving Miss Palmen toont hoe schrijfster Connie Palmen en ex-model en moeder Daphne Deckers zin geven aan hun leven door hun privéleven te publiceren.

Enlarge

Driving Miss Palmen, foto hier gevonden -

Martin Berghammer is kunstenaar en gamer. Hij is oprichter van de Berlijnse galerie en kunstenaarsgroep Shift E.v., waar sinds enige jaren het kruispunt tussen beeldende kunst en computergames wordt verkend. In zijn lezing presenteerde hij een aantal perspectieven op architectuur en ruimtelijke organisatie in computergames, die hij plaatste in een wijder cultureel kader. Als voorbeeld liet Berghammer een aantal verschillende on-line levels van de shoot 'm up game Quake zien. Deze Quake levels zijn vormgegeven voor de gebruiker, zodat zij genoeg en de juiste ruimte hebben om zich in te bewegen. De door kunstenaars vormgegeven levels voldoen niet altijd aan deze eisen en spelers spelen hier dan ook minder graag in.