Mediamatic 2006

Vanaf 2006 richten we ons op het integreren van RFID technologie te zien in onze tentoonstellingen, workshops en presentaties.

Mediamatic Off-line Vol. 11#2

In deze editie van Mediamatic Off-Line het tweede deel van Mediamatic Screen. De CD-rom en het magazine kennen een nogal onverwachte artistieke opzet. Los van de gemeenschappelijke opdracht om de dynamiek van de stad weer te geven is het alsof de door Mediamatic uitgenodigde kunstenaars en kunstenaarsduo's de onderlinge verhouding van de seksen, van die tussen man en vrouw, hebben willen benadrukken.

Vergroot

Mediamatic Offline VOL. 11#2 - januari 2006

Practicum 06a

Op 5 februari opent de tentoonstelling Practicum 06a van de N Collective, een internationaal netwerk van kunstenaars, experimentele muzikanten en componisten. Voor deze tentoonstellingen bouwen beeldend kunstenaar James Beckett en de muzikanten Koen Nutters en Morten J. Olsen een modulaire installatie, bestaande uit een open podium, een geluidsstudio, een oefenruimte, een muziekwinkel en een minibar/restaurant. Met deze installatie onderzoeken getalenteerde muzikanten en kunstenaars de relatie tussen geluid, muziek en onze tastbare omgeving.

Vergroot

Practicum 06a - 5 februari t/m 10 maart 2006: De tentoonstelling Practicum 06a toonde wat doorgaans onzichtbaar is voor het publiek. Getalenteerde muzikanten en kunstenaars onderzochten de relatie tussen geluid, muziek en onze tastbare omgeving. Met de meest uiteenlopende instrumenten, van computerprogramma’s en TL lampen tot huishoudelijke apparaten in combinatie met traditionele instrumenten, produceerden ze prachtige klanken. Tentoonstelling, 5 februari t/m 10 maart 2006, Mediamatic Post CS

Mobtagging workshop

Mediamatic organiseert op 15 en 16 juni een Mobtagging workshop. Mobtagging is wat gebeurt als groepen gebruikers vrijelijk labels (metadata) gebruiken en uitwisselen over online informatie. Hierdoor kunnen webgebruikers hun informatie in hun eigen termen specificeren, indexeren en zoeken. Met Jyri Engeström, Andy Smith, Duncan Speakman en Ulla-Maaria Mutanen.

Vergroot

Mobtagging workshop - 15 en 16 februari 2006: Mediamatic organiseerde een Mobtagging workshop. Mobtagging is wat gebeurt als groepen gebruikers vrijelijk labels (metadata) gebruiken en uitwisselen over online informatie. Hierdoor kunnen webgebruikers hun informatie in hun eigen termen specificeren, indexeren en zoeken. Met Jyri Engeström, Andy Smith, Duncan Speakman en Ulla-Maaria Mutanen. 15 en 16 februari 2006, Mediamatic Post CS

Energetica Salon

Op 19 februari is er een speciale Energetica Salon met een rondleiding door het museum Energetica, waarbij kunstenaars en specialisten presentaties geven over hun favoriete elektronische voorwerp. Met o.a. Dirk van Weelden over de Gaslamp, Eric Wie over de stofzuiger, Sasker Scheerder over de booglamp, Rein Jansma over de lift en Willem Velthoven over de Tesla Coil. En een concert voor 2 theremins en computer uitgevoerd door Zhana Ivanova, Jans Possel en James Beckett.

Vergroot

Energetica Salon, Theremin entr’act - Speciale Energetica Salon met een rondleiding door het museum Energetica, waarbij kunstenaars en specialisten presentaties geven over hun favoriete elektronische voorwerp. Met o.a. Dirk van Weelden over de Gaslamp, Eric Wie over de stofzuiger, Sasker Scheerder over de booglamp, Rein Jansma over de lift en Willem Velthoven over de Tesla Coil. En een concert voor 2 theremins + computer uitgevoerd door Zhana Ivanova, Jans Possel en James Beckett. EnergeticA Museum, 19 februari 2006

Emotiesalon

Op 13 maart gaat de Salon van Mediamatic in Club 11 over emotie. Met o.a. Menna Meijer en Yariv Alter Fin over Sexy, een online community voor jongeren (incl. een Sexypedia), HKU studenten vertellen over hun project waarbij bejaarden in contact komen met het robothondje AIBO, andere HKU studenten vertellen over hun project met gaming bedrijf Guerrilla naar first person shooters.

Vergroot

Emotiesalon - 13 maart 2006, Club 11 Post CS

Le Mépris (or) Contempt

De tentoonstelling Le Mépris opent op 18 maart in Mediamatic Post CS. Deze tentoonstelling is gemodelleerd naar Jean-Luc Godard's gelijknamige film uit 1963. De film was een inspiratiebron voor curator Moniek Voulon die een parallel zag met de gebeurtenissen die hebben geleid tot de Irakese oorlog. Met werk van Yoko Ono, Marlene Dumas, Mai Ueda, Lars Eijssen en vele anderen.

Vergroot

Le Mépris (or) Contempt - Mediamatic, March 2006, photo by Bea Correa at Mediamatic at Mediamatic Bea Correa

Ook is er op 20 april een Salon met het thema oorlog. De aanleiding voor deze Salon is de tentoonstelling Le Mépris (or) Contempt. Er worden computergames en artistieke videos over het leger en oorlogen gepresenteerd. Een van de kunstenaars in de tentoonstelling is Sietske Tjallingii. Tijdens de salon vertelt ze over haar video waarin ze het Amerikaanse Pattriotisme en Machtswellust belachelijk maakt.

Vergroot

Oorlog Salon - Oorlog Salon, 20 april 2006, Mediamatic Post CS

Bigger

Op 27 mei opent de tentoonstelling Bigger. Mediamatic laat gedurende een maand zes jonge kunstenaars / curatoren spelen in haar ruimte. Één kunstenaar start en iedere volgende week komt er een andere bij. Deelnemende kunstenaars zijn Tunc Topcuoglu, Stefan Tiron, Bogdan Marcu, Linda Barkasz, Rafaël Rozendaal, Bogomir Doringer, Irina Birger en Katja Sokolova.

Vergroot

Bigger 1, Tunc Topcuoglu - 27 mei t/m 2 juli 2006: Mediamatic liet gedurende een maand zes jonge kunstenaars / curatoren spelen in haar ruimte. Eén kunstenaar startte en iedere volgende week kwam er een andere bij. Foto gemaakt door Katharina Birkenbach. Tentoonstelling Bigger, 27 mei t/m 2 juli 2006, Mediamatic Post CS Foto gemaakt door Katharina Birkenbach.

N8 Salon @ Stedelijk

Mediamatic organiseert op 2 juni een N8Salon in het Stedelijk Museum met games, muziek en installaties. Friedrich Kirschner presenteert zijn Bob Block Machinima Show. De virtuele machinima-presentator Bob Block interviewt een aantal gasten van N8salon live.

Vergroot

Friedrich Kirschner - N8Salon, June 2006, photo by Marco Wessel Marco Wessel

Tables and Chairs Salon

Tijdens de Salon op 12 juni wordt de Symbolic Table gepresenteerd, een simpele maar krachtige interface-vrije mediaspeler, ontwikkeld door Mediamatic. Als je iets op de TAFEL legt dan speelt de tafel de video (of het geluid) af die bij dat voorwerp hoort. Het voorwerp is symbool voor geluid of beeld. Alles werkt met de TAFEL: levende have of dode voorwerpen kunnen er met RFID op aangesloten worden. Willem Velthoven demonstreert de TAFEL met kinderboerderij en toekomstige projecten. Andy Smith vertelt over de sofware die hij ervoor ontwikkelde.

Vergroot

Symbolic Table - 12 juni 2006: Onder de naam Tables and Chairs vond er een huiselijke salon plaats over (il)legale stoelen, geanimeerde RFID tafels en niet van hun kamer te branden Roemenen. Salon, Mediamatic Post CS.

Workshop Cinedans

Van 25 juni t/m 1 juli 2006 organiseert Mediamatic samen met het Cinedans Festival de Workshop Interactive Dance Film. In deze workshop maken 16 (inter)nationale dansfilmers, choreografen en kunstenaars een interactieve online dans film of dans installatie met hun eigen materiaal.

Vergroot

Deborah - Deborah is testing her installation Deborah is testing her installation during the Interactive Film Workshop @ Cinedans. 25 juni t/m 1 juli 2006.

Interactive Film Lab @ Sync Festival

Begin juli vindt het Sync Festival plaats in Athene. Dit is het perfecte evenement om progressieve mediamakers kennis te laten maken met hun publiek op een nieuwe stimulerende manier. Mediamatic organiseert daarom i.s.m. het Synch Festival een Interactive Film Lab. In 5 dagen kunnen 16 film-, tv-, radio en mediamakers vanuit heel Europa een on- of offline interactieve film maken met het Korsakow systeem in combinatie met hun eigen materiaal.

Vergroot

Synch Festival poster - 1 t/m 6 juli 2006: Interactive Film Lab @ Synch Festival. Voor en tijdens het Synch Festival, was Athene vol met audio-visuele thrill seekers. Het perfecte event om progressieve mediamakers kennis te laten maken met hun publiek op een nieuwe stimulerende manier. Dat is waarom Mediamatic i.s.m. het Synch Festival een interactief Film Lab organiseerde. In 5 dagen konden 16 film-, tv-, radio en mediamakers vanuit heel Europa een on- of offline interactieve film maken met het Korsakow systeem in…

The Cosplay Show

Op 15 juli opent de tentoonstelling The Cosplay Show: I am my Character waarbij het fenomeen Cosplay centraal staat. Cosplayers transformeren zich in hun favoriete Japanse strip-, animatie- of videogame karakter. Naast een tentoonstelling met veel cosplayers, hun kostuums en portretten ook een Cosplay Salon, Cosplay Movie nights en een Cosplay Crash Course.

Vergroot

Meisje in kostuum tijdens The Cosplay Show - 15 juli t/m 27 augustus 2006: De tentoonstelling The Cosplay Show. Cosplayers transformeren zich in hun favoriete Japanse strip-, animatie- of videogame karakter. Naast een tentoonstelling met veel cosplayers, hun kostuums en portretten ook een Cosplay Salon, Cosplay Movie nights en een Cosplay Crash Course. Exhibition, 15 juli t/m 27 augustus 2006, Mediamatic Post CS

Tijdens de workshop-performance Cosplay Crash Course leer je over alle aspecten van cosplayen. Niet alleen over het zelf maken van de kleding maar ook over taalgebruik, houding, etiquette, randverschijnselen en eetgewoonten van de gemiddelde cosplayer en hoe ook jij een betere cosplayer kunt worden.

Vergroot

Cosplay Crash Course @ Mediamatic - 18 augustus 2006: Een workshop-performance over alle aspecten van cosplayen. Niet alleen over het zelf maken van de kleding maar ook over taalgebruik, houding, etiquette, randverschijnselen & eetgewoonten van de gemiddelde cosplayer en hoe ook jij een betere cosplayer kunt worden. 18 augustus 2006, Mediamatic Post CS

Digital Embroidery Salon

Tijdens de Digital / Embroidery Salon op 12 september wordt het verslag van de opening van de Venice Biennal door Paul Groot, Inge Willem en Ali Haselhoef vertoond met o.a. een interview met Tilda Swinton. Daarnaast presenteert Kisky Net Media haar nieuwe systeem voor internet en mobiele telefoons waarbij de gebruiker de kunstenaar is, toont Ars Electronica prijswinnaar Mateusz Herczka de mogelijkheden van zijn project 44\13, een 12 meter brede filmprojectie en mode ontwerper Dan Gonen toont zijn collectie Body Language.

Vergroot

Tilda Swinton, Venice Biennale 2006 - Digital/ embroidery Salon at Mediamatic Jans Possel

Scroll - Tjebbe van Tijen

Op 15 september opent de tentoonstelling Scroll in Mediamatic Post CS waarbij 40 jaar verhalende beelden werden ontrold. Mediamatic was de host voor Tjebbe van Tijen's scrolls: panorama's met complexe verhaallijnen uitgebeeld, die een alternatieve positie in de totstandkoming van het individuele en collectieve geheugen vertegenwoordigen.

Vergroot

Scroll - 15 september t/m 22 oktober 2006: De tentoonstelling Scroll waarbij 40 jaar verhalende beelden werden ontrold. Mediamatic was de host voor Tjebbe van Tijen's scrolls, panorama's met complexe verhaallijnen uitgebeeld. Exhibition, 15 september t/m 22 oktober 2006, Mediamatic Post CS

Als onderdeel van de Scroll tentoonstelling was er op 18 oktober een visuele lezing van Tjebbe van Tijen. Hierbij lag de nadruk op animatie en verteltechnieken; de visuele narratieve media.

Vergroot

Stroll & Scroll @ Mediamatic - 18 oktober 2006: Als onderdeel van de Scroll tentoonstelling was er een visuele lezing van Tjebbe van Tijen. Hierbij lag de nadruk op animatie en verteltechnieken; de visuele narratieve media. 18 oktober 2006, Mediamatic Post CS

Aux Raus Drive in

Op 6 oktober is er een Audio Drive In-Uit met audioperformances van Sasker Scheerder en Aux Raus, te horen op autoradio's op de parkeerplaats van Mediamatic.

Vergroot

Aux Raus Drive In at Mediamatic - Audio Drive Audio Drive, 6 oktober 2006, Mediamatic Post CS

Workshop and Salon Interactive Children's Television

Tijdens de salon op 23 oktober vindt de kick-off plaats van de workshop Interactive Children's Television in samenwerking met Cinekid Festival. Dit is een workshop voor experts op het gebied van interactieve kindertelevisie.
Daarnaast worden deze avond drie nieuwe en prachtige online crossmedia projecten voor kinderen gepresenteerd. Bijvoorbeeld het project van Lino Hellings and Emer Beamer, DeSchoolMetDeMeesteRamen, een prachtig handgetekende interactieve school, gemaakt samen met de kinderen van de school.

Vergroot

Mijn Naam is Haas - 23 t/m 29 oktober 2006: Workshop Interactive Children's Television op Cinekid, het internationale film-, televisie- en nieuwe media festival voor kinderen. Mediamatic organiseerde een workshop voor experts op het gebied van interactieve kindertelevisie. Workshop Interactive Children's Television op Cinekid, 23 t/m 29 oktober 2006


Vergroot

DeSchoolMetDeMeesteRamen - Drie nieuwe en prachtige online crossmedia projecten voor kinderen werden op deze salon gepresenteerd. Dit was ook de Kick-Off van de workshop Interactive Children's Television die door Mediamatic en Cinekid Festival 2006 werd georganiseerd. Mediamatic Salon, 23 oktober 2006, Mediamatic Post CS.

Night Garden

De tentoonstelling Night Garden die opent op 3 november is een subtechnische indoor tuin die een relatie legt tussen nieuwe technologie, next nature, hedendaagse kunst en de consumptie ervan. De Night Garden herbergt o.a. een robot productie-atelier, een digitale alter-tuin, wetenschappelijke experimenten die het roepgedrag van bepaalde diersoorten onderzoeken, psychochemisch tuinmeubulair en een prototype voor een kiem-stampotjes restaurant.

Vergroot

06-12-2006 exhibition overview - Night Garden - De tentoonstelling Night Garden, is een subtechnische indoor tuin die een relatie legt tussen nieuwe technologie, next nature, hedendaagse kunst en de consumptie ervan met o.a. Christa Sommerer, Laurent Mignonneau, Felix Hess, Auriea Harvey, Petra Blaisse en Debra Solomon. November 2006 - Januari 2007. Mediamatic's wintertuin, de Night Garden, was een fauna vol techniek, kunst en eten, waarin de bezoeker tot een cybernetisch nachtdier transformeert. De Night Garden herbergde o.a. een robot…

Make your own Wearable or Robot

Kleine chips, goedkope sensors, de mogelijkheden van opkomende 'slimme' stoffen, geleidend garen en goedkope draadloze communicatie (bluetooth of zelfs RFID) maken het gemakkelijker en goedkoper om 'wearables' te maken. Tijdens de Make your own Wearable workshop van 10 t/m 12 november hebben de deelnemers alle ruimte om nerd stuff en fashion te combineren.

Vergroot

Wearable arduino - 10 t/m 12 november 2006: Kleine chips, goedkope sensors, de mogelijkheden van opkomende 'slimme' stoffen, geleidend garen en goedkope draadloze communicatie (bluetooth of zelfs RFID) maken het gemakkelijker en goedkoper om 'wearables' te maken. Tijdens deze Make your own Wearable workshop hadden de deelnemers alle ruimte om nerd stuff en fashion te combineren. Workshop, 10 t/m 12 november 2006, Mediamatic Post CS

Onder de professionele begeleiding van Ralf Schreiber en Christian Faubel organiseert Mediamatic op 9 en 10 december een Make your own Robot workshop. Deelenemers leren op een leuke, inspirerende en informatieve manier hun eigen robots ontwerpen en solderen.

Vergroot

Soldeerclub bij Mediamatic - Workshop, 9 en 10 december 2006, Mediamatic Post CS