Audrey van den Heuvel & Piotr Bronicki

Enlarge

Workshop van Audrey and Piotr. - Foto gevonden op hun website .

We zijn op het idee gekomen om een strobalen huis te bouwen nadat we vele oude huizen gezien hebben van honderden jaren oud en het stro met leem was nog steeds in een perfecte staat.

We wisten al dat de technieken nu anders waren dan eeuwen geleden maar het fascineerde ons dat je nog steeds met bouwmaterialen die eeuwen geleden al gebruikt werden nu nog steeds een perfect, gezond en mooi huis kunt bouwen.

We zijn aan het surfen geweest op het internet en daar kwamen we de ESBG (European Strawbale Gathering) tegen in Riemst/Millen in België. We hebben ons daarvoor ingeschreven en hebben hier een mooie inspirerende week beleefd. We werden ons meer en meer bewust van het feit dat dit gewoon de manier moest zijn zoals wij ons huis wilden gaan bouwen.

We hebben Tom Rijven hier ontmoet en waren onder de indruk van zijn werk en verhalen. We vroegen of Tom interesse had om met ons een huis van strobalen te bouwen in Polen, omdat we hier bouwkavels hadden gekocht. Tom had hier wel interesse in, had nog nooit een workshop gegeven in Polen. We zijn gaan zoeken wat voor huis we wilden gaan bouwen en op het moment dat we wisten wat we wilden kregen we een telefoontje van de gemeente Veghel dat we in aanmerking kwamen voor een bouwkavel in een nieuwbouwplan. We hadden hier eigenlijk geen rekening mee gehouden, dit kwam als een echte verassing.

We wilden alleen bouwen als we een strobalen huis mochten bouwen. Daarvoor was het zaak om snel een architect te vinden die aan onze wensen voldeed en bekent was met strobouw. We hebben met een paar architecten contact gehad en de keus was Op Michel Post van ORIO architecten gevallen. We wilden eerst zeker weten dat we een huis van strobalen mochten bouwen in Veghel, moesten daarvoor een schetsontwerp maken en laten zien aan Welstand. Toen dit schetsontwerp klaar was en goedgekeurd door welstand zijn we overgegaan tot koop van het perceel. Dit was allemaal eind 2009.

Nadat we de beslissing hadden genomen om een strobalen huis in Veghel te gaan bouwen wilden we heel graag dat Tom Rijven hier aan deel zou nemen en een workshop wilde geven. Ik heb hem opgebeld en gevraagd of hij interesse had, nu zou het niet in Polen zijn maar in Nederland. Tom vond het een leuk idee en is naar Nederland gekomen om met ons een gesprek te hebben, de bouwkavel te zien en om nader kennis te maken. Het klikte en we hebben de afspraak gemaakt om samen een workshop te organiseren op onze bouwplaats. De workshop was van 24-5 t/m 11-6-2010.

Dit is het begin van ons huis “ Het Vliender” Als jullie nu denken hoe komen jullie aan die naam. Piotr vond het ontwerp op een vlinder lijken. Piotr is van Poolse afkomst en heeft met sommige woorden moeite. Hij dacht dus dat een vlinder als Vliender geschreven werd en de, het en een is altijd een struikelblok voor mensen van niet nedrlandse afkomst. Wij vonden het eigenlijk wel leuk en zo is het niet alledaags, dus ons huis wordt gedoopt als “ het Vliender”.
http://www.strobouw.nl/Projecten/Binnenland/Veghel/

Contact information

  • Audrey van den Heuvel Piotr Bronicki