Mediamatic 2014

In 2014 werkten we samen met 256 nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers en 61 stagiaires om 28 workshops, 53 presentaties en 5 tentoonstellingen te organiseren.

Scroll naar beneden voor een overzicht van onze highlights, kijk hier naar het volledige programmaoverzicht van het afgelopen jaar of klik hier om te zien met wie we samenwerkten.

Faceless

Van 26 januari t/m 23 april de tentoonstelling Faceless. Deze tentoonstelling onderzoekt de trend om het gezicht te verbergen of bewerken. Deze trend kwam aan het begin van deze eeuw op in de kunst, mode en media. Van avantgardistische maskers tot kunstwerken die een dialoog forceren met gezichtsherkenningssoftware, bewakingscameras en drones. Een tentoonstelling over verleiding, privacy en surveillance. Met 100+ kunstwerken, workshops over anonimiteit als vorm van verzet, lezingen en meer.

Vergroot

26-01-2014 Overview van de Faceless Tentoonstelling. - Faceless onderzoekt de trend om het gezicht te verbergen of bewerken. Aan het begin van deze eeuw komt deze trend op in de kunst, mode en media. Van avantgardistische maskers tot kunstwerken die een dialoog forceren met gezichtsherkenningssoftware, bewakingscamera's en drones. Een tentoonstelling over verleiding, privacy en surveillance. Met 100+ kunstwerken, workshops over anonimiteit als vorm van verzet, lezingen en meer. Picture by: Marc Faase | www.marcfaasse.com

Drie keer op 22 februari, 26 februari en 22 maart een avond om gezien maar niet gezien te worden. Tijdens de opening van de expositie Faceless werd anonimiteit aangemoedigd en mocht je alleen naar binnen met je allermooiste masker. Dance hall punk pionier F€RAL i$ KINK¥ trad op met bijzondere maskers, Dennis Vanderbroeck liet zichzelf verdwijnen in zijn opblaasbare rugzak en je kon je drankje bestellen in de Poesie Bar.

Vergroot

Poesie bar tijdens de opening van Faceless - De Poesie Bar is a project by Carmen Schabracq. The opening of Faceless, an exhibition on seduction, surveillance and privacy, took place on Saturday 25 January 2014. Picture by Matthias Tarasiewicz / Artistic Bokeh. Een avond om gezien maar niet gezien te worden. Tijdens de opening van de expositie Faceless werd anonimiteit aangemoedigd en mocht je alleen naar binnen met je allermooiste masker. Dance hall punk pionier F€RAL i$ KINK¥ trad op met bijzondere maskers, Dennis Vanderbroeck liet… Matthias Parasew Tarasiewicz

Deelnemers aan de workshop cryptografie door Stefan Heckenberger. Dit was een van de vijf workshops die gegeven werden tijdens het Stalkfest en onderdeel van de Faceless expositie.

Vergroot

Workshop: Computer Security door Stefan Hechenberger - Workshop: Computer Security Basic Crypto for Everybody Deelnemers aan de workshop cryptografie door Stefan Heckenberger. Dit was een van de vijf workshops die gegeven werden tijdens het Stalkfest en onderdeel van de Faceless expositie.

Myco Design Lab

In 2012 begon Mediamatic het Paddestoelen Paradijs en sindsdien verkennen we de wereld van de paddenstoelen, schimmels en bacteriën door middel van kunst, design projecten en lezingen. Via een open oproep nodigden we kunstenaars en ontwerpers uit om deel te nemen aan de Myco Design Lab, een project ontwikkeld in samenwerking met hoogleraar Han Wösten van het laboratorium van de Universiteit van Utrecht en Officina Corpuscoli. Op 9 april wordt het Myco Design Lab geopend met een uitgebreide workshop, hierin worden de eerste instructies gegeven aan de open call deelnemers die aan de slag gaan met mycelium. De workshop vindt plaats in de Mediamatic cleanroom met het team van de Universiteit van Utrecht en Maurizio Montalti.

Vergroot

24-01-2014 Bio Industry Cleanlab - Werken in het Bio Clean Lab - Kasia van Universiteit Utrecht geeft instructies aan een groep toekomstige Bio Clean Laboranten. De Laminar Flow, de cabine waar Kasia op deze foto haar arm in steekt, zorgt voor een constante stroom steriele lucht. Voor het werken met micro-organismen is het namelijk van cruciaal belang om besmetting te voorkomen. De vruchtlichamen van paddo's zijn sinds 2007 illegaal in Nederland, de sporen echter niet. Tijdens deze workshop zullen we een substraat maken waarop de Psilocybine cubensis kan…


Vergroot

19-03-2015 Agar Petri Dish- Close-up van Mycelium - Hoe groeit mycelium in een petri-schaal met agar? De eerste fase van de champignon is het cultiveren van de isolatie van het milieu van het draadweefsel. Om het te laten groeien heb je een een goede bodem nodig. In deze close-up wordt gebruik gemaakt van gelatine agar, een zeewier compost. Vanuit het bodem kan het draadweefsel zich voeden. In het artikel wordt verder uitgelegd hoe je het beste draadweefsel kan willen en het kan onderhouden vanuit agar.        Antoni Gandia

Biotalk

Biotalk is een maandelijkse lezingenreeks met leidende figuren op het gebied van Bio Art, Science and Design. Wat zijn de mogelijkheden van het gebruik van het menselijk lichaam als alledaags materiaal? Tot hoe ver kunnen we onze organen aanpassen? En hoe zullen we reageren op deze veranderingen? Op 9 april vindt de eerste Biotalk over kogelvrije huid en groeiende mycelium lampen.

Vergroot

08-01-2014 Jonas Edvard & Willem Velthoven at Biotalk - Dit evenement maakt deel uit van Mediamatic Bio Industry, een breed technologisch-cultureel laboratorium dat de mogelijkheden van schimmelmateriaal en andere biogebaseerde materialen voor design, wetenschap en kunst onderzoekt. Wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, architecten en het publiek zullen samen onderzoeken hoe ze gebruik kunnen maken van de veelbelovende eigenschappen van mycelium - het plastic van de 21e eeuw. Mediamatic Bio Industry wordt mogelijk gemaakt door de stichting DOEN…

Lightness

Alles raakt op, het is crisis, we vergrijzen. In tijden waarin iedereen tobt over de zwaarheid van het leven, biedt lichtheid uitkomst. Lightness is niets nodig hebben, schoonheid zien in schaarste, vrolijkheid. 11 weken Lightness van 28 April t/m 13 Juli met 11 tentoonstellingen, 6 dansvoorstellingen, workshops, feestjes en excursies.

Vergroot

19-06-2014 Drone Camping - Drone Camping toont de enorme opblaasbare objecten en geluidsdrone van Rob Sweere, in combinatie met werk van Sarah van Sonsbeeck en Jimmy Cauty. Een ruimte vol objecten waar je in kunt stappen, waarin je je kunt verstoppen, en waar je mee kunt spelen. Ook is er de kans om drones te laten vliegen in onze expositieruimte. Rob Sweere

Zeepbellen. Als onderdeel van het thema 'lichtheid' blaast Nienke Sybrandy de hele week lang zeepbellen. Elke dag richt deze open zeepbellab zich op een ander soort van zeepbellen. Maak je eigen zeepbellen. Groot, klein, gekleurd. En blaas ze door de fabriek. De hele week.

Vergroot

Mini bubbels tijdens Lightness: Bubbleclub - A tiny bubble wanting to stay alive. During the Soap Bubble week by Nienke Sybrandy. As part of the Lightness exhibitions. Tijdens de expositie Lightness gaven 11 weken lang verschillende kunstenaars hun invulling aan het thema Lightness. De vijfde week stond in het teken van bellen blazen en werd georganiseerd door Nienke Sybrandy.

Met: Dirk Vis

In de vierde week werd er 5 dagen lang niets gegeten. Zo ook door Asia Komarova. Het Starvation experiment werd georganiseerd door Arne Hendriks. Mensen verhongeren zich om verschillende redenen: politiek activisme, godsdienst, gewichtsverlies, eetstoornissen, lange levensduur, onderzoek of gewoon nieuwsgierigheid. Deze week nodigt Arne Hendriks je uit om samen met hem te vasten, wat je redenen ook kunnen zijn.

Vergroot

Starvation Experiment with Arne Hendriks tijdens Lightness - Portrait of Asia Komarova, participant of The Starvation Experiment. Organized by Arne Hendriks as part of the Lightness exhibitions. Tijdens de expositie Lightness gaven 11 weken lang verschillende kunstenaars hun invulling aan het thema Lightness. In de vierder week werd er 5 dagen lang niets gegeten. Zo ook door Asia Komarova. Het Starvation experiment werd georganiseerd door Arne Hendriks.

De Junior Company is een collectief van jonge danstalenten van het Nederlandse Nationale Ballet. Tijdens 'Dance Laboratory ' worden er 4 verschillende choreografen uitgenodigd om een uniek stuk per dag te creëren, geïnspireerd door het thema 'Lightness'. Overdag geven de openbare repetities een uniek inkijkje in de creatieve processen van de choreografen. 's Avonds zie je hun creaties tot leven komen in het uiteindelijke optreden.

Vergroot

Dance of the Junior Company of the Dutch National Ballet - Junior Company of the Dutch National Ballet's dance choreography by Daniel Cooke, performed at the Dance Laboratory week of Lightness.

Vanaf 8 juli to 13 juli Pret Park. Pret Park onderzoekt collectief de mogelijkheden en onmogelijkheden van het artistieke spektakel. Pret Park richt zich rechtsstreek tot de culturele sector waar entertainment en sensatiezucht steeds meer verplicht worden. Het programma omvat workshops, presentaties, optredens, een screening, en een publiek debat. Kunstenaars worden uitgenodigd om 'attracties' in plaats van installaties te creëeren, waarbij de toeschouwer niet alleen een passieve toeschouwer is, maar onderdeel wordt van het spektakel zelf.

Vergroot

Pretpark exhibition space - Image of the pretpark exhibition Irati

Voor week 10, Cynthia Hathaway van de Australische Pip & Pop met hun suiker magische werk. De lichtheid van Candylab onderzoekt de gelukzalige effecten van suiker door middel van een liveproductie van een suikerhoudende landschap gebouwd door de Australische Pip & Pop.

Vergroot

Candy Lab - Sugar finissage - Disassembling I - Irati

Drone Camping

Iedere week nodigde Mediamatic een nieuwe kunstenaar uit om de betekenis van ‘lichtheid’ te bevragen. In week 2 de kunstenaar Rob Sweere. Rob Sweere's week van lichtheid omvat verschillende projecten waarbij je kan drijven op water, op lucht en zelfs geluidsgolven. Van 9 juli t/m 31 augustus nogmaals Rob Sweere in Drone Camping, ditmaal in combinatie met Sarah van Sonsbeeck's Anti Drone Tent en Jimmy Cauty's wonderbaarlijke mega installatie Aftermath. We zullen vliegen in de tentoonstellingsruimte die vrijwel windstil is. Zoals Silent City, gemaakt van verschillende grote springkussens die betreden kunnen worden. De kleinere sculpturen van het project Instamatic die uitnodigen tot op pakken en mee te poseren voor foto’s. De gigantische Drone 2.0 geef je een ervaring van drijven op geluid. En veerboot Heaven zeilde op het water tegenover Mediamatic.

Vergroot

Drones and their pilots - Drone Pilots and their devices flying around at Drone Camping Jans Possel

The Aftermath Dislocation Principle

Enter de bizarre, verdraaide wereld van muzikant, producer, kunstenaar en culturele provocateur, Jimmy Cauty. The Aftermath Dislocation Principle is een enorm op 1:87 schaalmodel landschap, dat verlaten, vernietigd, verbrand en verstoken van het leven is, afgezien van 5000 of meer modelpolitie dat deze apocalyptische nasleep bijwoont. Met deze donkere, humoristische en tegelijk zenuwslopend dystopische wereld, drukt Cauty zijn fascinatie uit voor subversie, consumentisme en entertainment.

Vergroot

11-07-2014 The Aftermath Dislocation Principle - disaster tour - Stap de bizarre, verdraaide wereld binnen van muzikant, producer, kunstenaar en culturele provocateur Jimmy Cauty. The Aftermath Dislocation Principle is een enorm landschap, met een schaal van 1:87. Het is verlaten, vernietigd, verbrand en verstoken van het leven, afgezien van 5000 of meer modelpolitie die deze apocalyptische nasleep bijwoont. Met deze donkere, humoristische en tegelijk zenuwslopend dystopische wereld, drukt Cauty zijn fascinatie uit voor subversie, consumentisme en… Irati

Bio-me

Van 18 t/m 20 september vind er Bio-me plaats, 3 dagen lang verhalen, masterclasses, proeverijen en presentaties over alles wat wordt ontworpen met levende organismen. Hoe je bijvoorbeeld de Oyster Mushroom thuis kunt cultiveren en een beter inzicht krijgt in de mogelijkheden van dit organisme.

Vergroot

Ni and Joyce inspect their growing bag. - Mycelium can be a source of inspiration for artists and designers. Grow your own mushroom workshop, 15th November 2014. Amy Claire Elizabeth Galbraith

Op 20 september Fermentology! Eat At Your Own Risk valt er niet alleen veel te proeven, maar ook veel te leren, beleven en zien. Zo worden er Magic Mushroom substraten gekweekt, bereidt Chef Thor een gefermenteerde lunch, leer je traditioneel sauerkraut en zuurdesembrood maken en zijn er korte presentaties van de verschillende deelnemers en brouwers.

Vergroot

20-09-2014 NeighbourFood Market - De eerste editie van Fermentology - Het nieuwe initiatief van NeighbourFood Market en Mediamatic vindt plaats op 20 September 2014. Fermentology! is deel van Bio-me, een driedaags evenement met workshops, presentaties en tastings. Op welke manier verandert het ontwerpen met organismen ons perspectief op kunst, design, voedsel en bier?


Vergroot

Sauerkraut for Fermentology! Eat at your own risk - 1st edition of Fermentology! market Malcolm Kratz

Is het mogelijk om met levende organismen 3D te printen? Samen met ontwerper Eric Klarenbeek onderzoeken we de mogelijkheden voor het printen met levende materialen, organische substraten en mycelium. In het verlengde van het 3D printen, is er ook een Bouw je eigen 3D printer workshop te volgen.

Vergroot

Eric Klarenbeek with growing mushrooms! - Malcolm Kratz

Kunstformen Der Natur

Sinds de eerste de publicatie van Kunstformen Der Natur, in het begin van de 20e eeuw, zijn de prachtige illustraties van Ernst Haeckel een continue inspiratiebron geweest voor designers, kunstenaars, architecten, illustratoren en biologen. Wat maakt deze afbeeldingen zo bijzonder? Hoe kan het dat ze tot op de dag van vandaag relevant en van invloed zijn voor de kunst en wetenschap?

Vergroot

Viewing Kunstformen Der Natur - Enlarged prints of lithographs by Ernst Haeckel. Malcolm Kratz

De tentoonstelling, met reusachtige illustraties van Ernst Haeckel, aquarellen van H.P.Berlage, Radiolaria verlichting van Bernotat&Co, en lichttobjecten van Rudy Guedj, Martin Huger, Olya Troitskaya and Sophie Rogg laten een rijke organische wereld zien die gevuld is met even absurde als fascinerende organismen.

Vergroot

Hacking Haeckel collage - Enlightened installation reacting on Haeckel's Kunstformen Der Natur lithographies. Made by Rudy Guedj, Martin Huger, Olya Troitskaya and Sophie Rogg. Malcolm Kratz

Met: Rudy Guedj

Tijdens de laatste dag van de tentoonstelling komen Constance Sommerey en Koen Beumer praten over Haeckel, evolutie en menselijk-dierlijke hybriden in Kunstformen Finissage. Na de gesprekken was het tijd om de tentoonstelling af te breken. Letterlijk. Samen met het publiek hebben we de posters naar beneden gehaald en overgebracht van de tentoonstelling naar onze huizen.

Vergroot

A man gets a little helping hand with his poster. - A small fellow helps rolls the Haeckel poster up. Amy Claire Elizabeth Galbraith

We hebben drie ontwerpen van Haeckel op t-shirt gezeefdrukt. Ze zijn nog steeds te koop.

Vergroot

Kunstformen Der Natur t-shirts - 2014 The Mediamatic Team dressed in Kunstformen Der Natur Amy Claire Elizabeth Galbraith