Mediamatic 2015

In 2015 verhuisden we naar onze nieuwe Biotoop en werkten we samen met 121 nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers en 52 stagiaires om 28 workshops, 39 presentaties en 4 tentoonstellingen te organiseren.

Scroll naar beneden voor een overzicht onze hoogtepunten, kijk hier naar het volledige programmaoverzicht van het afgelopen jaar of klik hier om te zien met wie we samenwerkten.

Biotalk

Op 15 januari de eerste Biotalk van het jaar. Wat zijn de sociale, culturele en technologische implicaties van nieuwe biologische materialen? En welke mogelijkheden bieden zij aan kunstenaars, designers, architecten, wetenschappers, boeren en chefs? Dat kom je te weten tijdens Biotalk, een maandelijkse lezingenserie, gestart in april 2013, met belangrijke sprekers uit de wereld van bio-art, wetenschap en design. Met dit jaar de sprekers: Bart Vandeput, Katharina Unger, Mike Thompson & Susana Cámara Leret, Martijn Engelbregt, Teresa van Dongen, Formafantasma, Aagje Hoekstra, Laura Lynn Jansen and Thomas Vailly, Fabai Wu, Moyashimon en Kamiel Rongen, Studio Blond&Bieber, Tessa Kuipers, Tamara Hoogeweegen, Nienke Hoogvliet, Naja Ryde Ankarfeldt, Emma van der Leest, Agi Haines, Isaac Monté, Sonja Bäumel, Olf de Bruin, Phelim Hoey, Joost Dankelman, Dominik Schmieden.

Vergroot

Het publiek voelt aan Naja Ryde Ankarfeldts microbial skin tijdens de Biotalk - The microbial skin is created by Naja Ryde Ankarfeldt Tijdens de Biotalk valt er ook dikwijls veel te voelen, proberen en proeven. Los van de verhalen van de sprekers kunnen vaak hun producten ook ervaren worden. Margherita Soldati


Vergroot

Agi explaining her work to the public - Agi's work is called Circumventive Organs.

Pis'talk

De Pis’talks en workshops maken, net als Pure Gold, deel uit het Pis’project. Pis komt nooit echt aan bod, als gespreksonderwerp. Wel bij Mediamatic. Op 30 april presenteren wij de allereerste Pis'talk, een serie lezingen die urine onderzoekt, in een brede culturele en contextuele zin. De sprekers van de avond zullen in de geschiedenis duiken van stedelijke sanitaire voorzieningen, en de mogelijkheden verkennen van urine als hulpstof, en als bron van voedingsstoffen en water in moderne samenlevingen.

Vergroot

Ruben Verwaal - Verwaal spoke on the pis'talk 3


Vergroot

Female Portable Urinals - Ana Valls

Twijfel Zaaien

Ben je fundamenteel eenzaam? Of doorbreek je taboes. Op 5 mei wordt de tentoonstelling Twijfel Zaaien (Casting Doubts) geopend. Dertig vragen over het leven en de kunst leiden je langs de groene promenade. Je geeft antwoord door bloemaden te planten. Zo groeien jouw antwoorden deze zomer uit tot een weelderige infographic. Én kom je erachter wat voor een kunstenaar je geweest zou zijn.

Twijfel Zaaien is een initiatief van Jasmin Moeller en Masha Ru in samen werking met Mediamatic. De zadenkaart met daarin 60 verschillende zaden is tijdens openingstijden te koop bij Mediamatic.

Vergroot

Girl Raising Doubts - Girl at the opening of Twijfel Zaaien, planting her answer flower seed in the soil. Xiang Yu Yeung

Brouw je eigen bier

Water, hop, graan en gist zijn de enige ingrediënten die je nodig hebt om een biertje te brouwen, maar in de variatie en toevoegingen zijn er eindeloze mogelijkheden. Mediamatic onderzoekt radicaal bier ontwerp en experimenteert in onze eigen micro brouwerij. Vanaf 18 april de brouw workshop voor de (ook onervaren) avontuurlijke brouwer.

Vergroot

Brewing a stout beer - The stout and grains try to escape the pot, during the cooking phase in the brew your own 6 pack workshop with Simon, May 2015 Xiang Yu Yeung

Dijkspark - Openings Weekend

De opening van het Dijkspark vind in het weekend plaats in de vorm van een driedaags festival. Drie dagen Zuur, Vis, Design, Eat, Bacterie, Pis, Bloem. Met vrijdag 11 september de opening van Pis, Hard Water en Gelukszoekers. Met nieuwe werken van Zeger Reyers en Kamiel Rongen en de Twijfel Zaaien installatie van Jasmin Moeller en Masha Ru. Ook wordt Rederij Lampedusa gelanceerd, een nieuw kunstproject van Teun Castelein. Op zaterdag 12 september de officiële opening van het park, met Janny Rodermond - Directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Roeland Rengelink - bestuur Stadsdeel Centrum en zondag 13 september Zuur.

Vergroot

Mediamatic Biotoop Dijkspark on a sunny day - Waterside view of Mediamatic Biotoop with the refugee vessel "Meneer Vrijdag" of Rederij Lampedusa mooring in the Dijksgracht Ruby Lee

Vanaf 11 september is Amsterdam een nieuwe rederij rijker, Rederij Lampedusa. De rederij bestaat uit een vloot van twee Noord-Afrikaanse boten waarmee vluchtelingen de overtocht naar Lampedusa, Europa hebben gemaakt. De boten zijn bij hoge uitzondering geschonken door de Italiaanse autoriteiten en naar Amsterdam verscheept.

Vergroot

Openings speech Dijkspark - After months of preparations the Dijkspark and Mediamatic Biotoop are finally ready to be opened.

Op zaterdag 12 september worden Mediamatic en het Dijkspark geopend. Tot middernacht zijn in onze nieuwe Biotoop de indrukwekkende installaties van Zeger Reyers en Kamiel Rongen te zien, is er een tour langs de Myco-Brewery en Aquaponics kas, en kan er neergestreken worden op het Mediamatic terras en geluisterd worden naar de IJslandse bands van Festisvall Fünf; Samaris, Good Moon Deer, Berndsen en M-Band.

Vergroot

11-09-2015 Rederij Lampedusa - aankomst op Mediamatic - Amsterdam is een nieuwe rederij rijker, Rederij Lampedusa. De rederij bestaat uit een vloot van twee Noord-Afrikaanse boten waarmee vluchtelingen de overtocht naar Lampedusa, Europa hebben gemaakt.  Rederij Lampedusa is een initiatief van onder andere Teun Casteleijn. De pleziertochtjes die er tegenwoordig mee worden gemaakt, waarop je meer kunt leren over wat deze mensen hebben meegemaakt, onderstrepen hoe bijzonder het is dat de boot zich nu hier bevind. Vooral met de wetenschap hoeveel… Teun Castelein

De karavaan van Festisvall Fünf trok drie weken lang door Europa. Met 15 Grafische Posters van 15 kunstenaars (Nederland, Duitsland en IJsland) en 4 bands, toerden ze eerder langs Reykjavík, Leipzig en Berlin. Mediamatic is de laatste stop.

Vergroot

Samaris playing at Festisvall Fünf - Different bands perform at Festisvall Fünf Different bands perform at Festisvall Fünf Studio Festisvall

Pure Gold is een kunstinstallatie die in samenwerking met Mediamatic door de audiovisuele kunstenaar Kamiel Rongen is gemaakt. De installatie bestaat uit vijf afzonderlijke video's die door vijf verschillende vensters worden weergegeven op de voorzijde van Mediamatic gevel. Wat is het verschil tussen Pure Gold en eerdere werken Kamiel? Het belangrijkste materiaal dat hij gebruikt in deze video: zijn urine. De video ondersteunt de vijf urinoirs die urine verzamelt voor het bemesten van de planten in de Aquaponics kas. Pure Gold maakt deel uit van het Pis programma, dat gelanceerd is tijdens de opening van de nieuwe Biotoop.

Vergroot

Pissing in Pure Gold - Video installation by Kamiel Rongen and Mediamatic. The artist used his own urine and other liquids to create his mesmerising videowork. Kamiel Rongen, Stichting Mediamatic

Vanaf 13 september houden wij iedere maand een Zuursalon, waarin een gefermenteerd voedingsmiddel centraal staat. Schimmelen, verzuren en verrotten… Het klinkt vies, maar het zijn juist deze processen die ervoor zorgen dat je bier en kaas zo lekker smaken. Mediamatic is niet bang voor de beestjes en brengt met Zuur een eerbetoon aan het fermenteren. Op de Zuur markt vind je de meest fanatieke fermenteerders van de stad.

Vergroot

De zuursalon, a talkshow about fermentation - Leslie Dronkers is talking about fermentation. Lepelboom


Vergroot

De vrouw met de baard is baking burgers! - Fermented food market Mama Bakery

We Are Public Dinner

Sinds begin 2015 is Mediamatic gevestigd op de nieuwe locatie op Dijkspark 6. Hier bouwden we niet alleen aan een broedplaats, laboratorium en expositieruimte, maar ook aan een nieuw restaurant, gevestigd in een glazen kas aan het water, uitkijkend over NEMO. Dit restaurant opent binnenkort voor het eerst de deuren, maar We Are Public-leden krijgen alvast een voorproefje.

Vergroot

Mediamatic hosted a We are public diner - Mediamatic hosted a We are public diner with nice biological food In our restaurant you can eat & drink nice biological food. Margherita Soldati

Hard Water door Zeger Reyers

Op zaterdag 12 september is de Hard Water van Zeger Reyers al te bewonderen. Op 18 september de opening van Hard Water. Zeger Reyers heeft een sterke fascinatie voor de oncontroleerbare aard van de natuur en biologische processen als groeien, bloeien, ontluiken en sterven. In zijn installatie zoekt hij niet alleen de confrontatie op tussen natuur en object, maar ook tussen de binnen- en buitenruimte. De 'waterval' van gestapelde keramische schotels en borden stort zich, via de buitenmuur van Mediamatic, door het dak van de glazen kas, uit over de binnenmuur van het restaurant. Water sijpelt zachtjes door de installatie heen en brengt minuscule organismen en planten mee die na verloop van tijd de installatie zullen overgroeien.

Vergroot

18-09-2015 Hard Water door Zeger Reyers - De metershoge installatie van kunstenaar Zeger Reyers bestaat uit meer dan 1000 borden die bevestigd zijn aan de buitenmuur van Mediamatic ETEN. Verschillende grassen groeien tussen de kieren en zullen de installatie na verloop van tijd overgroeien. Omdat het werk zich zowel binnen als buiten bevindt, kan het zichzelf in stand houden met hulp van regenwater. Zeger Reyers heeft een sterke fascinatie voor de oncontroleerbare aard van de natuur en biologische processen als groeien, bloeien Zeger Reyers, Brigitte Hillenaar

Odorama

Uit de natuur of chemisch verbouwd, geurstof moleculen hebben een grote uitwerking op ons gedrag, emoties en associaties. Bij Odorama zetten we actief onze zintuigen in en onderzoeken we alles dat onze neus bereikt en onze geur beïnvloed. Op 8 oktober de eerste editie, met de sprekers Caro Verbeek, Peter de Cupere, Marit Mihklepp.

Vergroot

What's that smell? - These combinations of scent's were created during the Odorama olfactory workshop. All scents will be used during the screening of Polyester. These combinations of scents were created during the Odorama olfactory workshop. At this edition of Odorama: The Psychology of smell we will explore smell and taste.


Vergroot

Het verstuiven van een geur tijdens Odorama - Olfactory demonstration during the first edition of Odorama. Odorama verkent het terrein van geur, van geurkunst tot geurblindheid: we stellen de wereld van geur open aan het publiek. Om de verhalen te illustreren verstuiven we tijdens de lezingen geuren door de zaal. Margherita Soldati

Ruud All Over

Ruud All Over vertoont honderden foto's van Ruud van der Peijl, geïnfiltreerd in de publieke ruimte van Amsterdam. Door het digitaal invullen van abri's en mupi's bij bus en tramhaltes is het werk van Ruud van der Peijl geplaatst in de publieke ruimte van Amsterdam. De installatie loopt van 31 oktober tot 24 januari 2016.

Vergroot

People looking at he RAO exhibition - People looking at he RAO exhibition during the opening. Ruud van der Peijl

Aquaponics

Ook dit jaar zijn we weer aan de slag gegaan met ons Aquaponics systeem, dit jaar op een nieuwe locatie en een hele nieuwe kas. Aquaponics is een duurzame voedselproductie systeem dat de teelt van groenten met vis combineert. Het is een van de beste manieren om voedsel te produceren in de stad, omdat het nauwelijks ruimte in beslag neemt. De uitwerpselen van de vissen voeden de planten en de planten maken het water schoon voor de vissen. Geen druppel wordt verspild. In deze workshop leer je een miniponics systeem te bouwen. Een miniatuur, home-editie van de grotere Aquaponics torens.

Vergroot

How to build your DIY aquaponics system - Saro gives a workshop in how to build an aquaponics system


Vergroot

Rocio working on the Aquaponics at the Biotoop - Rocio Martin cutting in the Aquaponics Greenhouse at Mediamatic Biotoop Ana Valls

Kimchi workshop

Wist u dat er meer dan honderd verschillende soorten Kimchi zijn? June Park onthult haar grootmoeders geheime recept in deze workshop en leer je hoe je Kimchi de traditionele manier kunt maken. Je gaat naar huis met je eigen gefermenteerde Chinese kool en met voldoende kennis om indruk te maken op je hipster foody vrienden.

Vergroot

29-11-2015 Workshop: How to make Kimchi June Park houdt kimchi vast - Kimchi is een Koreaans gerecht met gefermenteerde groente, zoals kool en radijs, en smaakmakers zoals chilipepers, gember en lente-ui. Kimchi is diep geworteld in de Koreaanse cultuur en is veel meer dan gewoon een gerecht. Tijdens de terugkerende workshop in 2016 van June Park leer je traditionele Kimchi maken volgens het geheime recept van haar grootmoeder. 29 november 2015. Kimchi is een Koreaans gerecht met gefermenteerde groente, zoals kool en radijs, en smaakmakers zoals chilipepers

Kunstformen der Natur in het Radboudumc

De tentoonstelling Kunstformen der Natur is terug. Dit keer in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen. Na de populaire tentoonstelling van alle 100 prints, vorig jaar bij Mediamatic, hebben we er 80 geselecteerd voor deze bijzondere lokatie in het oosten van Nederland. De licht installaties van Rudy Guedj, Martin Huger, Olya Troitskaya en Sophie Rogg zijn ook te zien. De tentoonstelling loopt van 30 oktober tot 21 maart 2016.

Vergroot

30-11-2015 Mediamatic's Kunstformen der Natur in het Radboud Ziekenhuis - Mediamatic's Kunstformen der Natur is een tentoonstelling over de pop-wetenschappelijke illustraties van Ernst Haeckel en Adolf Glitch is te zien in het Radboud Universitair ziekenhuis in Nijmegen. Dit ziekenhuis biedt een context voor Haeckel's werk. Mediamatic presenteerde in 2014 de volledige collectie van 100 lithografieën van Kunstformen der Natur van Ernst Haeckel in de van Gendthallen.     Willem Velthoven