Walesa, Man of Hope

5 Mar 2015

Een aangrijpende biopic over het leven van Lech Walesa - van dokwerker tot nationale verzetsheld en president van Polen.

Enlarge

Walesa, man of hope -

De 88-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië en mocht er de Persol (oeuvre-)prijs in ontvangst nemen. Hij is dan ook een van de meest indringende chroniqueurs van het naoorlogse Polen. WALESA, MAN OF HOPE is mogelijk zijn laatste film.
Het is een klassiek, maar levendig geacteerde biografie over de elektricien en vakbondsleider Lech Walesa, die bekend werd als de aanvoerder van de Solidarnosc-beweging op de Lenin-werf in Gdansk en daar eerst een stille en nadien behoorlijk luidruchtige revolutie tegen het communistische regime ontketende. Voor zijn inzet voor de Poolse arbeiders kreeg hij in 1983 de Nobelprijs voor de vrede en van 1990 tot 1995 was hij de eerste democratisch verkozen president van Polen.

Man of Hope vervolledigt een trilogie die in 1977 begon met MAN OF MARBLE en in 1981 een vervolg kreeg met MAN OF IRON (Gouden Palm Cannes).
Houd de website in de gaten voor de speeltijden.