Snorder #5

20 Mar 2015

In Snorder zien we het reilen en zeilen van een illegaal taxibedrijf in Amsterdam Zuidoost en wordt de vraag gesteld of je in het Nederland van nu nog hosselend kan overleven.

Enlarge

Snorder -

'Heerlijk incorrecte taal' - Theaterkrant
'Ik móet weten hoe dit verder gaat' - NRC (Joyce Roodnat)
'Frivool feestje' - de Volkskrant

Snorder is een theatersoap over de gezellige gekte bij het illegale taxibedrijf in Amsterdam Zuidoost waar Diana en Charles aan het hoofd staan. Snorder gaat over zakendoen, romantiek, politiek en generatieverschillen. De eerste aflevering is zowel bij het publiek als de pers goed ontvangen en eindigde in een gezellig feestje.

Alle afleveringen van Snorder komen op een bijzondere wijze tot stand: na slechts een paar repetities gaat het bonte gezelschap de bühne op. Een knap staaltje improvisatie wordt dan ook niet geschuwd. De actualiteit speelt altijd een belangrijke rol. In elke aflevering geeft een Bekende Nederlander acte de présence als gastacteur; zo is Humberto Tan in aflevering 5 te zien.

Snorder maakte van 1999 tot 2003 al eerder furore op de Parade en in het Cosmic Theater en was de jaarlijkse uitsmijter van festival Hollandse Nieuwe. De theatersoap slaagde erin om cultureel diverse stereotypen realistisch neer te zetten in combinatie met een flinke dosis humor. Dit zesdelige maandelijkse theaterspektakel wordt iedere laatste zaterdag van de maand in De Balie opgevoerd.
John Leerdam over Snorder

Bedenker John Leerdam: ‘In Zuidoost rijden weinig taxi’s, maar de behoefte aan vervoer is er niet minder om. Zo is er een circuit van illegale taxi’s ontstaan. De snordercultuur is een mooie kapstok om de verhalen van alle verschillende culturen die in Zuidoost bestaan aan op te hangen. Het zijn verhalen die we niet of nauwelijks terugzien in het theater en op televisie. In Snorder wordt dit op een theatrale en grappige manier aangekaart. Dat levert veel grappige scènes op, maar het publiek wordt ook aan het denken gezet.’

Vaste acteurs: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Paulette Smit, Imanuelle Grives, Farida van den Stoom, Ignaro Petronilia, Bo Bojoh, Roger Goudsmit, Indjomar Alberto, Vastert van Aardenne, Lucinda Sedoc, DJ LoveSupreme.
Gastacteurs: Humberto Tan, Nasrdin Dchar, Mitchell Brunings, Quintis Ristie, Howard Komproe, Jeffrey Spalburg, Guilly Koster, Shay Kreuger.

Tekst: Jenny Mijnhijmer
Tekstbijdrage: Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Robert Vuijsje