Tightening the Net

18 Mar 2015

2014. De Saudische blogger Raif Badawi wordt veroordeeld tot 1000 stokslagen voor zijn kritische blogs, Engelse inlichtingendiensten onderscheppen mailwisselingen van Britse journalisten en social media verzamelen meer en meer data van hun gebruikers. Tegelijkertijd kondigt het Nederlandse kabinet aan niet alleen via de ether, maar ook via de kabel data van haar burgers te willen verzamelen. En, met de recente terroristische aanslag in Parijs in het achterhoofd, klinkt de roep om meer veiligheid steeds luider.

Enlarge

Tightening the net -

Voor het vierde jaar op rij is de internetvrijheid wereldwijd afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse stichting Freedom House. In veel landen worden bloggers, journalisten en burgers gearresteerd om hun online uitingen, terwijl tegelijkertijd overheden steeds meer data van hun burgers verzamelen. Maar wat betekent vrijheid op het Internet? Hoe verhoudt zich vrijheid zich tot veiligheid? En, zijn wij écht – zoals Edward Snowden ons noemde – wereldkampioen aftappen?
Met onder meer Sanja Kelly, hoofdonderzoekster Freedom on the Net voor de stichting Freedom House en Dalia Haj Omar: Sudanees mensenrechtenactivist. Sudan is één van de landen waar de overheid Internet streng monitort en inhoud filtert of blokkeert.

Moderator: Lennart Booij
Voertaal: Engels