Amsterdam Kiest: De Eerste Kamer

1 Mar 2015

Ook de Amsterdammer kan er niet omheen. De Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart gaan niet alleen over de provincie, maar óók over de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Een graadmeter voor het kabinet, volgens velen. Een landelijke verkiezing, volgens minister-president Rutte. Het afgelopen jaar wist het kabinet met hulp van de zogenaamde “constructieve oppositiepartijen” een meerderheid in de senaat te vormen. Maar de basis is fragiel en een slecht resultaat voor de coalitiepartijen betekent problemen voor het kabinet.

Enlarge

Eerste Kamer -

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen onderzoeken De Balie en Het Parool de Eerste Kamer.
Het afgelopen jaar heeft de Eerste Kamer zich een paar keer flink laten gelden. De senaat zat minister Teeven dwars bij zijn plannen om gedetineerden vaker enkelbanden te geven en drie PvdA-senatoren veroorzaakten net voor kerst een kabinetscrisis toen zij tegens het inperken van de vrije artsenkeuze stemden. Maar wat worden de belangrijkste onderwerpen dit jaar? En wat zal er veranderen na de verkiezingen van 18 maart? Een gesprek over het belang van de Eerste Kamer, met onder anderen Tof Thissen (scheidend Eerste Kamerlid namens GroenLinks) en andere Eerste Kamerleden en politiek journalisten.
Amsterdam Kiest is onderdeel van de serie Stadsgesprekken en vormt een tweeluik over de Provinciale Statenverkiezingen. Op 11 maart spreken we over de Provinciale Staten zelf. Waarom weten we daar zo weinig van af? Welke bevoegdheden hebben zij? En waar stemmen we eigenlijk op? Met een groot verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van de Noord-Hollandse partijen.
Moderator: Teun van de Keuken