Het rijk alleen

Hoeveel kost het om single te zijn?

13 Apr 2015

Nederland telt 2,8 miljoen alleenstaanden en dat worden er steeds meer. Maar onder het huidige kabinetsbeleid zijn de tweeverdieners met kinderen de grote winnaars. ‘Het lijkt erop dat alleenstaanden als een melkkoe door de belastingdienst worden gebruikt’, concludeert econoom Bas Jacobs.

Enlarge

het rijk alleen -

Moeten alleenstaanden compensatie krijgen voor het gemis aan schaalvoordelen? Wat is het belang van een leefvormneutraal belastingstelsel? En wat zijn de gevolgen als alleen wonen financieel aantrekkelijker wordt? Is de angst voor een teruglopend geboortecijfer en toenemende eenzaamheid terecht?
We spreken hierover met onder anderen econoom Bas Jacobs, schrijver en politicus Boris van der Ham en ChristenUnie kamerlid Carola Schouten. Sneltekenares Gerrie Hondius, bekend van de single stripheldin Ansje Tweedehansje, notuleert.
Dit is een programma in samenwerking met lijsttrekker Maartje Duin van de Single Issue Partij. Dit is een fictieve politieke partij voor alleenstaanden, op zoek naar een partijprogramma en een electoraat. Lees en discussieer mee, elke donderdag op volkskrant.nl/singles en op Facebook en Twitter.