Een schrijver in oorlog

Het leven en lot van Vasili Grossman

15 Apr 2015

Vasili Grossman wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. We gaan in gesprek over zijn werk en spreken over zowel Grossman als oorlogsverslaggever, als Grossman als schrijver van fictie.

Enlarge

Vasili Grossman -

Ook bespreken we hoe zijn werk zich verhoudt tot de huidige situatie in Oekraïne en gaan we in op zijn beschrijvingen van de genocide. Michel Krielaars - Chef boeken bij NRC handelsblad en voormalig Rusland-correspondent - verzorgt de inleiding. Journalist en Rusland-correspondent Olaf Koens zal het werk van Grossman vanuit zijn eigen ervaringen als journalist duiden.

Grossman eindigt zijn hartverscheurende rapportage De hel van Treblinka, waarin hij de verschrikkingen van het concentratiekamp gedetailleerd beschrijft, met de volgende zinnen:

“We moeten onthouden dat het rascisme en het fascisme niet alleen verbitterd en vernederd uit deze oorlog zullen komen, maar ook met zoete herinneringen aan hoe gemakkelijk uitvoerbaar de massamoord was. Dat is wat iedereen die hart heeft voor de eer, de vrijheid en het leven van alle volken en de gehele mensheid zich consequent, dagelijks in herinnering moet roepen”.

Grossman zag het als de mens zijn plicht om kennis te nemen van wat er gebeurd was en alles te doen om dit in de toekomst te voorkomen. Een boodschap die nog altijd actueel is. Het blijft ook nu belangrijk om Grossman te lezen en zijn drijfveren te begrijpen.