Slimmere Manieren om Urine te Gebruiken

30 apr 2015

Pis komt nooit echt aan bod, als gespreksonderwerp. Wel bij Mediamatic. Wij presenteren: de allereerste Pis'talk, een serie lezingen die urine onderzoekt, in een brede culturele en contextuele zin. De sprekers van de avond zullen in de geschiedenis duiken van stedelijke sanitaire voorzieningen, en de mogelijkheden verkennen van urine als hulpstof, en als bron van voedingsstoffen en water in moderne samenlevingen. Denk je dat we je in de zeik nemen? Vind het uit bij de Pis'talk!

Vanaf 18:30 kun je met ons eten en drinken, de sprekers beginnen om 20:00.
Gratis toegang voor We Are Public-leden.

Vergroot

Urine test - Colours of urine, ranging from over-hydrated(left) to dehydrated(right). Juliette

Hugo Cortial

Urine kan worden verwerkt en omgezet in biologisch duurzame voedingsstoffen, die als mest kunnen worden gebruikt. De Ceuvel is Amsterdam’s speelplaats voor schone technologie en het verkennen van de toekomst van energie-onafhankelijke steden. Alle schone technologie bij De Ceuvel wordt gedaan door Metabolic. Hugo Cortial van Metabolic concentreert zich op het decentraliseren van utiliteiten door middel van het scheiden en omzetten van afvalstoffen, waarbij waardevollen bijproducten als compost en mest worden gecreëerd. Hij zal spreken over het verwerken van urine door Metabolic bij De Ceuvel.

Vergroot

Janna Coomans at the first Pis'talk - Janna Coomans talking about ideals and practices of cleanliness in pre-modern Dutch cities Xiang Yu Yeung

Janna Coomans

Pisten pre-moderne Amsterdammers echt allemaal gewoon op straat? Waren er toen geen toiletten? En wat deden ze met de afvalstoffen? Janna Coomans van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt het spel tussen de praktijken van de sociaal-politiek en het lichaam in de stedelijke omgeving. Haar onderzoeksproject verkent de hygiënische idealen en praktijk in pre-moderne Nederlandse steden. Ze onderzoekt zowel de technologische aspecten als de meer culturele en satirische.

Vergroot

Cleantech Playground - A technical and environmental system for the de Ceuvel site called the Cleantech Playground, designed and build by Metabolic. Metabolic Lab

André Marques Arsénio

Maputo in Mozambique en veel andere steden in ontwikkelingslanden lijden onder waterschaarste en gebrekkige sanitaire voorzieningen, als gevolg van bevolkingsgroei en een totaal gebrek aan technische vaardigheden en kennis. Postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft André Marques Arsénio werkt aan manieren om de waterschaarste tegen te gaan. Zijn project onderzoekt de sociale en technische aspecten van systemen die water winnen en conserveren, vanuit twee richtingen: het gecentraliseerde hergebruik bij de afvalwaterverwerkingscentrale in Maputo, en de gedecentraliseerde in de omgeving van steden. Hierbij inbegrepen is het beschermen van de watervoorraad tegen besmetting door anorganische mest, door verdunde urine te gebruiken om velden te irrigeren.

Info

Pis’talk 1
Donderdag 30 April
Deuren open en eten om 18:00
Sprekers starten om 20:00
Biotoop Mediamatic, Dijksgracht 6, Amsterdam
Kaartjes: €8,50 (€3,50 voor leden)

Studenten betalen slechts €5! Vul bij de kassa de kortingscode ‘student’ in. Let op: je zult om je studenten ID worden gevraagd bij de entree.
Gratis toegang voor We Are Public-leden. Let op: je zult om je ledenpas worden gevraagd!

Vergroot

Stimulerings Fonds Creatieve industrie and Gemeente Amsterdam - Sponsors of Mediamatic