KennisCafé: De kick van het heelal

18 May 2015

Zonsverduistering, onderzoekskarretjes op Mars, kometenlander Philae, een ruimtesonde die lichtjes op de dwergplaneet Ceres ziet, exoplaneten waar misschien wel leven mogelijk is en zwarte gaten. Zomaar een greep uit nieuwsonderwerpen over het heelal die op warme belangstelling mogen rekenen van ons aardbewoners. Het onvoorstelbare grote heelal waarin de aarde zich bevindt spreekt tot de verbeelding, het maakt nietig en nieuwsgierig tegelijk.

Enlarge

heelal -

Moderator Martijn van Calmthout zoekt uit wat het toch is dat zo fascineert. Wat is de kick van het heelal? Hij spreekt met Nederlandse toponderzoekers in de sterrenkunde over hun onderzoek en duidt met zijn gasten de ruime belangstelling van het publiek voor eigenlijk alles wat met het heelal te maken heeft.

Met o.a. astrobioloog Pascale Ehrenfreund (Universiteit Leiden), wetenschapshistoricus David Baneke (Universiteit Utrecht) en Marieke Baan (hoofd communicatie van de Nederlandse onderzoeksschool voor astronomie) George van Hal (wetenschapsjournalist) geeft een mini-college geeft over de fysica achter de film Interstellar.

Interstellar draait in het kader van het KennisCafé van mei op dinsdag 19 mei om 20.00 in De Balie. Op vertoon van je KennisCafé toegangskaartje mag je gratis naar binnen.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie