Dear White People

LovingDay.nl 2015

4 Jun 2015

Er broeit iets aan de overwegend blanke Winchester University. Terwijl de gekleurde studenten er hun weg proberen te vinden, verwoordt studente Sam hun frustraties in haar provocerende radioprogramma 'Dear White People': 'Beste blanken, jullie hebben meer dan twee gekleurde vrienden nodig, wil je geen racist zijn. En je drugsdealer telt niet mee.’

Enlarge

Dear White People -

Maar de spanningen komen pas echt op scherp te staan wanneer het lang verbannen blackface opduikt op het jaarlijkse Halloweenfeest. In zijn scherpe en humoristische filmdebuut vindt regisseur Justin Simien een nieuwe manier om over vooroordelen en stereotypen te spreken.
Dear White People won onder andere de Special Jury Prize op Sundance 2014 en de prijs voor beste film op het San Francisco International Film Festival.

Catharina Koerts zal aanwezig zijn voor een inleiding.

Hoezo is deze film te zien tijdens de Loving Day filmreeks?
Kinderen van gemengde stellen werden in Westerse speelfilms vaak neergezet als slachtoffers van de onbezonnen liefde van hun ouders. Gemengde kinderen golden als buitengesloten door de dominante witte groep waartoe de ene ouder behoorde én door de groep van de andere ‘vreemde’ ouder. Verhalen over de ‘tragische mulatto’ hadden daarom zelden een gelukkige afloop. De film Dear White People kiest voor een nieuw perspectief bij de aloude vraag naar het effect van een gemengde afkomst bij de vorming van identiteit.