book: Le Corbusier 1 jan 1978

Le Corbusier

Towards a new architecture

Toonaangevende collectie van essays geschreven door Le Corbusier, waarin hij pleit voor een verandering in de architectuur van zijn tijd.

Dit boek is een klassieker in het architectuur vak en geldt als een bijbel voor een hele generatie architecten. Toch heeft het boek ook veel kritiek geoogst. Desondanks is de theoretische tekst over architectuur. Het boek bevat zeven essays, die vanaf 1921 op een na allemaal gepubliceerd zijn in het tijdschrift L'Esprit Nouveau. In elk essay worden hedendaagse trend als eclecticisme en art deco verworpen. Le Corbusier vindt dat architectuur meer is dan een stilistisch experiment, in plaats daarvan zou architectuur de manier waarop mensen gebouwen zien moeten veranderen. Dit vereist een wedergeboorte van een architectuur die gebaseerd was op een nieuwe esthetiek en een pure vorm.
De Engelse vertaling van dit boek is lange tijd het onderwerp controversieel geweest. Dit heeft vooral te maken met de stijl van de vertaling en de veranderingen die er aan de tekst zijn aangebracht. Deze veranderingen oogsten veel kritiek en moesten gecorrigeerd worden. Maar rond deze tijd waren sommige van deze termen al gevestigde begrippen in de architectuur geworden.

Vergroot

(nomen nescio) -

85139 692 5

1.3 COR 1