Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

2

Mediamatic januari-juni 2008

Het jaar in beeld

Een foto-overzicht van de hoogtepunten van 2008. Kijk hier voor een overzicht van al onze activiteiten.

 • El HEMA winkel, shoppen voor Arabische hagelslag - 

  25 augustus 2007 t/m 6 januari 2008: de tentoonstelling EL HEMA. De aanleiding voor de denkbeeldige Arabische HEMA waren vijf nieuwe Arabische digitale lettertypen. Arabische en Nederlandse ontwerpers maakten de producten en het publiek kon meedoen met de EL HEMA ontwerpwedstrijd. De EL HEMA groeide zo uit tot een lichtend voorbeeld van culturele diversiteit. De tentoonstelling trok ruim 50.000 bezoekers en won de Nederlandse Design Prijs in de categorie 'Visuele Identiteit'. Lees meer over EL HEMA.

 • Beauty Parlour Kick off - 

  17 januari 2008: Beauty Parlour is een serie publieke onderzoeken ter voorbereiding van ikikik!, een tentoonstelling over zelfrepresentatie op internet. Hoe kunnen we, in plaats van de hele dag shoppen voor een nieuwe outfit, onze digitale aanwezigheid mooier, leuker en interessanter maken? Op deze 1e Beauty Parlour lezingen van Katja Novitskova (over zelfrepresentatie op het net) en George Beentjes (over botox en andere injecteerbare schoonheid).

 • Urban Typography workshop. Foto door Fabienne Serriere - 

  17 en 18 januari 2008: De eerste Urban Typography workshop. In deze workshop konden de deelnemers (praktisch) experimenteren met 2- en 3 D design en typografie voor de straat of een ander medium. De projecten werden gerealiseerd met hulp van Fablab machines. Trainers in deze workshop waren de grafisch ontwerpster Mirthe Blusse, de Fablab medewerker Bernardo Gaeiras en de bekende graffiti kunstenaar Zedz. Ook Jack Bakker van het architectenbureau Zwarts en Jansma kwam langs met inspirerende voorbeelden van sjablonen en figuren die met behulp van een lasercutter gemaakt waren. Deelnemers aan deze workshop waren: Afaina de Jong, Luuk de Bie, Brian Gough, Janno Hahn, Prina Blankenberg-Edenburg, Harold Lara Vega, Marieke Berghuis, Els Gilisjan, Marije Koopmans, Catriona Bohan en Hoi Yin Yip.

 • Hybrid Toy workshop - 

  23 t/m 25 januari 2008: Deelnemers aan deze workshop maakten speelgoed met een twist. De focus was het maken van (nieuw of oud) speelgoed met genetwerkte componenten, sensoren en andere digitale en electronische aspecten. Binnen het korte tijdsbestek van drie dagen wisten de teams tot creatieve en werkende prototypes te komen. Ook voor deze workshop hadden we een uitmuntend en technisch zeer bekwaam team bestaande uit Jean-Baptiste Labrune, Dana Gordon, Dirk van Oosterbosch, Auke Touwslager en Tim Walther. De deelnemers waren: Alun Owen, Nina Serebrenick, Carin Baeten, Janny Holsheimer, Mathieu Gielen, Javier Abanses, Arjan Scherpenisse, Jenny ter Horst, Martijn Hinfelaar, Noam Knoller, Eelco Wagenaar, Suvi-Tuuli Junttila en Evgeniya Pashkina.

 • Katja Sokolova Dating Poster - 

  30 januari t/m 16 maart 2008: Gastarbeider Dating was een serie van zeven tentoonstellingen over identiteit, je thuis voelen, vreemd zijn en elkaar ontmoeten. Curators Katja Sokolova en Irina Birger vroegen 10 kunstenaars uit 7 verschillende landen om een week lang, samen met hun eigen sociale netwerk van landgenoten, Nederlanders of andere vrienden een tentoonstellingsproject te maken. Van iedere kunstenaar werd een poster en een flyer gemaakt en in Amsterdam verspreid. Op de openingsavond op 26 januari verzorgde Studio Kinematix de geboorte van de 'universele gastarbeider': DJ Clone.

 • Mediamatic Dating - 

  30 januari 2008: Mediamatic lanceerde een beta-versie van een nieuwe online datingsite voor de culturele sector: Mediamatic Dating. Zoek je een Muze, een Huisgenoot, een Avontuurtje of een Sponsor? Mediamatic dating is veilig, gratis en open voor iedereen. Honderden mensen maakten direct een anoniem profiel aan en gingen boodschappen uitwisselen met gelijkgestemden uit het Mediamatic netwerk. Binnen enkele dagen was de datingsite effectief; “I found the gastarbeider of my life! Thank you Mediamatic” was de blije reactie van een nieuw koppel! Illustratie door Thomas Schats voor Amsterdam Weekly.

 • Russian Brides - 

  30 januari t/m 3 februari 2008: Tentoonstelling Russian Brides, International Marriage Agency and Consulting Service. De Russische kunstenaars Irina Berger en Katja Sokolova stelden Westerse beeldvorming over (internet)bruiden uit Oost Europa ter discussie. Verschillende events, waaronder een casting voor Russische bruiden, een workshop 'how to be a real gentleman', Pelmeni (Russische ravioli) maken, en een 'drinking wodka training' bereidden de bezoekers voor op de Russian Roulette, een avond waar mannen (en een enkele vrouw) konden speeddaten met Russische bruiden en stereotypen over Russische vrouwen onderuit werden gehaald. Irina en Katja werken samen met andere Russische kunstenaars zoals, DJ Goldfinger en het Russian Choir Soroki.

 • Nostalgia and Chaos @ Mediamatic - 

  6 t/m 10 februari 2008: Voor de tentoonstelling Nostalgia and Chaos, a Search for Beauty in Times of Social Struggle bouwde de Argentijns-Nederlandse kunstenaar Aimee Zito Lema de ruimte om tot een grote kartonnen doos, refererend aan de armoede in haar land. Ze stelde een een programma samen met haar visie op de hedendaagse Argentijnse cultuur, waarin ze zich ook liet leiden door haar eigen herinneringen. Er was Argentijnse tango en muziek, een workshop Argentijns koken, een debat over post-koloniale kunst en performances. Matthijs de Bruijne gaf ook een lezing over het fenomeen 'Holandamanes'; hoogopgeleide Nederlandse moslims die naar Argentinie geëmigreerd zijn omdat zij zich in Nederland niet langer gewenst voelden. Programma met Aimee Zito Lema, Paula Falasca, Tiong Ang, Rini Hurkmans, Mayura Subhedar, Vicente Zito Lema, Lidewij Mahler, Matthijs de Bruijne

 • Lezing Koen Vanmechelen at Mediamatic - 

  7 februari 2008: Finding the Perfect Chicken, lezing van Koen Vanmechelen. Hij sprak in de Beauty Parlour serie over zijn project Universal Cosmopolitan Chicken en zelfrepresentatie. Vanmechelen combineert kunst met wetenschap om de perfecte kip te creëren. Hij vertelde over het wereldwijde fokprogramma dat hij opzette om tot een super-hybride kip te komen en daarmee tegelijkertijd de 'oerkip' te kunnen benaderen. Van Mechelen liet veel beeldmateriaal zien van zijn werk, dat gerelateerd is aan ethische kwesties rondom klonen, genetische manipulatie, rascisme en globalisering.

 • DIY Electronic Circuit Board workshop (Micro TV) - 

  8 februari 2008: Wederom een workshop met hulp van een Fablab machine en begeleiding van Marc Boon, Bernardo Gaeiras en Frederic Gmeiner. Deze keer maakte we zelf printplaatjes met de freesmachine. Met speciale software kon er een ontwerp gemaakt worden wat de freesmachine uitstanste. Met dit printplaatje en wat andere electronische onderdelen kon men aan de slag met het maken van een micro TV. Binnen een dag was het iedereen gelukt om een uitzending te maken! Deelnemers: Nathalie Snel, Carin Baeten, Anja Hertenberger, Linda Kemink, Carin Maria Lamm, Heerko van der Kooij, Ryan Cole, Cees Nobel, Joost Rekveld, Martin Holzmeister, Chris Vastenhoud en Dirk van Vreeswijk.

 • Aimee Zito Lema en Lidewij Mahler bij 'Vaarwel Amsterdam' - 

  8 en 9 februari 2008: Performance 'Vaarwel Amsterdam' met Aimee Zito Lema en celliste Lidewij Mahler tijdens de tentoonstelling Nostalgia and Chaos. Uitgangspunt voor de performance is het gedicht 'Vaarwel Amsterdam'. Vicente Zito Lema, de vader van Aimee, schreef dit gedicht in 1984 toen hij na 7 jaar in ballingschap in Nederland terugkeerde naar zijn moederland Argentinië. Begeleid door cello droeg Aimee het gedicht voor. Zij maakte gebruik van een kartonnen installatie, die refereerde aan de 'cartoneros'. Dat is de arme laag van de Argentijnse bevolking die voor inkomsten afhankelijk is van het geld dat zij verdienen door op straat gevonden karton te verkopen.

 • Japan New & Old, In & Out — de barmeisjes bij Mediamatic - 

  13 t/m 17 februari 2008: De tentoonstelling Japan, New & Old, In & Out werd georganiseerd door de Japanse kunstenaars Kyoko Inatome en Emiko Chujo. Ze creërden een Meeting point om zo de samenwerking tussen creatievelingen uit Japan, Nederland en andere landen te stimuleren. De tentoonstellingsruimte vormden zij om tot een 'Kotatsu' café met lage tafels. Wat direct opviel waren de uiterst verzorgde, gastvrije, blije gastvrouwen en -mannen die de bezoekers figuurlijk in de watten legden. De tentoonstelling volgde een ritueel ritme, met een openingsceremonie, dagelijkse activiteiten met crossovers van oude en nieuwe Japanse culturele uitingen of een mix van Japanse en 'Westerse' cultuur en een rituele afsluiting van het project. Zo gingen bezoekers na het ritueel openen van een vat Sake DIY aan de slag met de Japanse rijst-snack mochi. Op andere dagen volgden een serie performances en activiteiten met Japanse animatiefilms, Shishimai dans, Cosplay performance, een optreden van de J-pop band Slightly Spring en de band Treehouse en een Shabera Night. Actors: Kyoko Inatome, Emiko Chujo, Eiko Ishizawa, Simsa Cho, Ashok Bhadra, Irina Birger, Pierre Lefevre, Takashi Iwaoka, Ai Koyama, Makiko Ito, Yutaka Hoshino, Yvonne Rietbergen, Ayumi Matsuda, Sascha Mommertz.

 • Karaoke noodles at Mediamatic - 

  14 februari 2008: 時をかける少女」上映 Valentine special: Animation afternoon and Karaoke bar. Speciale avond tijdens Japan, New & Old, In & Out, met een screening van de anime film The Girl Who Leapt Through Time. Daarna veranderde de ruimte in een karaoke bar! Er werd natuurlijk ook weer mochi gegeten.

 • Het publiek in Mediamatic - 

  15 februari 2008: De Shabera Night was georganiseerd om creatieve mensen uit Japan en Nederland samen te brengen, die hun werk aan elkaar toonden in een serie korte presentaties. De drukbezochte avond bood de gelegenheid tot netwerken onder het genot van Japanse hapjes en de muziek van Treehouse en DJ Yuta. Shabera Night sprekers en artiesten: Marko Ciciliani, Niels Viveen from J-pop Foundation and Shiranai Travel, Su Tomesen, Jeroen de Koning, Alite Tijsen, Faried Verheul from Slightly Spring en Soramimi, Thomas Monses, Simsa Cho, Jari Einio, Paul de Leeuw from Japanese Dutch Shinzen Foundation, Terrence Yeh, Lennart Boot from St. Abunai, Maaike Roozenburg, Paul Donker Duyvis, Emiko Chujo, Selby Gildemacher van PIEK, Ashok Bhadra en Treehouse.

 • Designing Hybrid Wearables - 

  19 t/m 21 februari 2008. In deze fascinerende workshop gebruikten we de revolutionaire LilyPad Arduino. De Lilypad is speciaal ontworpen voor het maken electronische textiel met draadloze communicatie. Deelnemers ontwerpen hun eigen kleding, sieraden en andere soortgelijke draagbare artikelen. Trainers: Jean-Baptiste Labrune, Dana Gordon met assistentie van Dirk van Oosterbosch en Michel de Meere. Deelnemers: Dick van Dijk, Astrid Lubsen, Barbara Amalie Skovmand Thomsen, Anouk Wipprecht, Chris Karthaus, Nick Lesley, Anja Hertenberger, Barbara Pais, David Morgan, Bertus Rosier, Hans-Gunther Lock, Helena Kagebrand, Louise Springborn en Danielle Roberts.

 • Room Temperature in Premiere - 

  20 t/m 24 februari 2008: Zhana Ivanova en in Nederland woonachtige Bulgaren brachten met de tentoonstelling Room Temperature een eerbetoon aan filmmaken en aan de Bulgaarse cinema. Bezoekers speelden mee in een remake van 'Toplo', een Bulgaarse komedie uit 1978. Een geheel uit karton opgetrokken decor vulde de tentoonstellingsruimte. In vier dagen werd de film opgenomen en gemonteerd. 'Room Temperature ging op 24 februari, de laatste avond, voor een enthousiast publiek in premiere. Foto van Maarten Brandte gevonden in dagblad Metro door Andre Avelas .

 • Gil & Moti en Joussef uit Amsterdam - 

  27 februari t/m 2 maart: tentoonstelling Full Belly. De Israëlische kunstenaars Gil & Moti gingen voor Full Belly op zoek naar snackbar-medewerkers van Arabische afkomst. De gesprekken die ze met hen voerden presenteerden ze in een video-installatie. Ook nodigden ze de mannen uit voor de tentoonstelling. Tijdens openingstijden kookten ze voor de bezoekers skakshuka, een gerecht dat ze leerden maken in het leger, om zo een prettige omgeving te creëren waar kritische discussies over culturele identiteit en goedkope arbeid gevoerd konden worden. Op de foto poseren Gil & Moti (in een EL Hema shirt met de tekst Halal in het Hebreeuws) met een van de Arabische mannen in de tentoonstellingsruimte.

 • Canada: bomen, sneeuw, vuur - 

  5 t/m 9 maart 2008: In de tentoonstelling Canadia: Land of Myths and Media, transformeerde de Canadese kunstenaar Brian McKenna samen met zijn Canadese vrienden Robyn Moody en Denton Fredrickson de tentoonstellingsruimte van Mediamatic tot een 'Radio Broadcast Cabin in the Woods'. Vanuit deze installatie verzorgde hij samen met andere kunstenaars zoals Andre Avelas een continue audio-streaming van live interviews (waarin Brian sprak met Canadese toeristen in Amsterdam), discussies en geselecteerde muziek. In het uitgestrekte Canada was radio in McKenna's jeugd het belangrijkste communicatie middel met de buitenwereld. Met performances en korte workshops onderzocht McKenna de huidige toestand van de Canadese culturele identeit. Houthakkerscursussen, leren kampvuren maken, drinkspelletjes, pancakes met maple syrup, alle stereotype beelden kwamen voorbij. Canadia bood ook ruimte aan gastarbeiders met een Pools-Canadees cultureel centrum, met performances door Kinga Kielczynska en Kristina Petrasova. Gedurende de week ook optredens van Seamus Cater, Mike Ottink, k.g. Guttman en vele anderen.

 • Chantur Chandar tijdens Spring Cleaning - 

  12 t/m 16 maart: Voor de tentoonstelling Spring Cleaning nodigde Sara Rajaei 11 kunstenaars uit om hun visie te geven op haar geboorteland Iran en de Iraanse cultuur. Dit resulteerde o.a. in muzikale cross-overs, een poëzie voordracht door Nafiss Nia en een screening met films van jonge Iraanse filmmakers. Het publiek kon meedoen aan een 'Iraanse happening' en ter afsluiting was er een Fire Party. Naast Sara Rajaei waren betrokken Nafiss Nia, Hadas Itzkovitch, Nazanin Asgarian, Sahand Sahebdivani, Chantur chandar, Milan Gataric, Ana Mihajlovic, Otobong Nkanga, Stanislav Mitrovich, Igor Balac, DJ Ishtar en Shila Foroudi. Foto van Chantur Chandar door Jans Possel

 • Ragh 8, deel van de 'Iraanse Happening' avond bij Mediamatic - 

  13 en 15 maart 2008: Tijdens de Iranian Dance & 'Raghs' Happenings avond werd het publiek uitgedaagd om een Perzische danspositie uit te beelden en voor de camera te poseren. Na het kiezen van een pose en een kostuum, die speciaal voor de gelegenheid waren ontworpen door fashion designer Nazanin Asgarianin, maakte Hadas Itzkovitch een foto. Een fotoverzicht van alle raghs.

 • Lo-tech VJ workshop - 

  20 maart 2008:We gingen terug naar de basis van videokunst en VJ'en. De Lo-tech VJ workshop was erg leuk en had verrassende resultaten. Met de experimentele band Oorbeek was er in de avond een performance met een groot publiek. Trainers waren onze eigen Klaas Kuitenbrouwer en Tom Verheijen. Deelnemers: Arne Hendriks, Martin Holzmeister, Pe Amesz, Bardo Frings, Anne Gentenaar, Suzanne de Lang, Miss Blake, Byungjun Kwon, Anja Masling, Saba van Hoften, Luc van Esch en Nieke Koek.

 • Eco-visualisatie lezing @ Mediamatic. - 

  20 maart 2008: Een Eco-salon georganiseerd door <>Tag en gehost door Mediamatic. Met lezingen van Tiffany Holmes, Beatriz da Costa, Michael Mandiberg, Yolande Harris en Esther Polak over milieubewustwording door visualisatie van energieverbruik en CO2 footprint. De vraag van de avond: kan een combinatie tussen kunst en technologie bijdragen aan het vinden van wezenlijke oplossingen voor de milieuproblematiek? Oorbeek zorgde voor de muziek.

 • Zeg Sorry voor de Fitna Viral - 

  In het voorjaar van 2008 hield Geert Wilders de media in zijn greep met zijn geheime griezelfilm "Fitna." Mediamatic startte eind maart 2008 de actie 'Sorry voor Fitna'. We willen niet langer wachten. Wat kunnen we doen? We maken onze eigen Fitna's wel. Zoveel mogelijk. Een oproep op internet om zelf een filmpje te maken, en dat te plaatsen op YouTube leverde in een paar dagen een stroom aan reacties op. Naast honderden filmpjes was dat veel discussie en media aandacht: van de voorpagina van NRC, Volkskrant TV en RTL Nieuws tot aan de websites van Al Jazeera en Al Arabiya aan toe.

 • Fitna sorry films op de Dam - 

  22 maart 2008: Op de demonstratie Nederland bekent Kleur nodigden we mensen uit om niet langer te wachten op Geert Wilders en zijn Fitna film. Ruim honderd mensen maakten hun eigen filmpje en zeiden we ze er van vonden! Alle filmpjes werden op Youtube geplaatst.

 • Urban Typography workshop 2 - 

  3 en 4 april 2008: Na een zeer succesvolle en uitverkochte workshop leek het ons goed om een tweede workshop te organiseren. Ook deze workshop was binnen no-time uitverkocht en de resultaten waren zeer divers en mooi. Naast onze vaste trainers Mirthe Blusse, Bernardo Gaeiras en Zedz hadden we ook Janno Hahn en Wayne Horse uitgenodigd om meer te vertellen over hun werk en ervaring met letters, vormen en graffiti. Deelnemers waren: Lies Dessens, Maarten Leenknecht, Nathalie Ho-Kang-You, Olivier Schreuder, Ad Terlouw, Flora van Gaalen, Suzanne de Lang, Malgorzata Targosz, Danny Geerlof, Jim Bowes, Minouk, Leonie Castelein, Kim Phu, Jason Asbahr en Bart van der Meiden.

 • Kate Bush Film party en Videobooth @ Mediamatic - 

  11 april 2008: Voorafgaand aan de tv-vertoning van de documentaire 'Come Back Kate', gemaakt door Quirine Racké en Helena Muskens, hield Mediamatic samen met hen een Kate Bush Party waar de film als speciale pre-tv-première op een groot scherm werd getoond. Maar de documentaire was niet de enige reden om te komen! Bezoekers konden ook hun eigen Kate-portret of 'Wuthering Heights'-videoclip maken in de foto- en videobooths, die vervolgens direct op het net gepubliceerd werden. Er was muziek van DJ 'All Out Kate', een Kate Bush YouTube VJ collectie en Imagining Kate cocktails van Debra Solomon. Foto gemaakt door Andrei Tchernikov van de videoset tijdens de Kate Bush Party

 • E-Fashion day - 

  17 april 2008: We hadden de eer Leah Buechley te ontvangen. Leah is de ontwerpster van de Lilypad Arduino, deze Arduino is speciaal gemaakt om in wearables te gebruiken. Deze e-fashion dag konden de deelnemers proeven van de mogelijkheden die de Lilypad, sensors, stoffen, draad en vele andere geleidende materialen biedt. Een walhalla voor de liefhebbers van electronische kleding! Deelnemers aan deze uitverkochte dag waren: Rini Hartman, Anja Hertenberger, Maaike de Laat, Tatjana Pantic, Niels Hendriks, Lili-San, Carin Baeten, Sander Stada, Cynthia Mavros, Isobel Nystrom, Pawel Oczkowski, Melissa Coleman, Marrije Schaake, Meg Grant en Henriette Cramer.

 • E-Fashion Salon met Leah Buechley - 

  17 april 2008: e-Fashion Salon: Pimp your outfit and your profile!. Tijdens deze Salon toonde Leah Buechley de LilyPad Arduino, een e-textielkit waarmee je zelf interactieve mode maakt en diverse fascinerende materialen zoals geleidend rubber. Marina Toeters presenteerde haar Lumalive project met kleding waarin mode en technologie samenkomt. Jennifer Delano, directeur van The Artist Advice, vertelde over de eerste Second Life Real Life Fashion Show die zij organiseerde. Ook werd er een nieuw project van de Universiteit van Amsterdam en Govcom.org Foundation gepresenteerd: elfriendo. Elfriendo is een service voor mensen die een MySpace profiel willen aanmaken. Elfriendo helpt met je profiel invullen door het meten van overeenkomstige interesses met andere gebruikers.

 • The Girlfriend Experience, back online bij EMAF - 

  23 t/m 27 april 2008: Tijdens het European Media Art Festival in Osnabruck, Duitsland, wordt Martin Butler's multiplayer spel The Girlfriend Experience opnieuw uitgevoerd. The Girlfriend Experience trok wereldwijde aandacht toen het voor het eerst werd gespeeld bij Mediamatic in 2007. Via Skype communiceren bezoekers ter plekke, of waar dan ook ter wereld, met de vier avatars van vlees en bloed. Hier een scene waarbij de avatars opdracht krijgen om symbolen te tekenen op hun eigen lijf.

 • Sleep-In bij Mediamatic - 

  7 t/m 12 mei 2008: Vijf nachten lang was het mogelijk om te blijven slapen bij Mediamatic! Gastvrouwen Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska boden 50 bezoekers van Art Amsterdam en Tijdelijk Museum Amsterdam met de Sleep-In een gratis slaapplek aan in een 'performance vriendelijke omgeving'. Iedere ochtend worden de logees gewekt met een ontbijt met droomduiding, koffiedik-kijken, een 'Blessing of the day' en persoonlijke aandacht van beide gastvrouwen. De Sleep-In was een succes; de eerste dagen nog wat aarzeling van slapers, de laatste dagen geheel volgeboekt. Slapen in culturele instellingen wordt een trend, 'mind our words'!

 • Mystic Melanie & Karmic Kinga tijdens Mediummatic - 

  7 t/m 12 mei 2008: Mediummatic, 5 days of alternative communication was een voor iedereen toegankelijk programma met performances en workshops met een spiritueel tintje tijdens de Sleep-In. Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska plaatsten een 'material spiritual'-installatie in de tentoonstellingsruimte, maar boden ook specifieke activiteiten aan op iedere dag. De thema's The Art of Permanent Laughter, Experitism, Trance Travelling en Ritualism gaven de bezoekers de gelegenheid om o.a. een lach-workshop te volgen, zich te laten fotograferen als geest, zelf een trance-dance-video te maken of mee te doen met een séance. Op de laatste dag, getiteld Resonation, konden bezoekers ten slotte ontspannen bij o.a. de soundscapes van Ivan Kadelburg en Mhairi Macfarlane en het klankschaalspel van Frank Mannens. Actors: Melanie Bonajo, Kinga Kielczynska, Marie Nuit, Frank Mannens, Ivan Kadelburg, Mhairi Macfarlane, Dhyan Sutorius, Allan Watts

 • Say Yes to No @ Mediamatic - 

  28 mei 2008: Say Yes to No was de eerste in een serie avonden over de kracht van negatief denken, naar een concept van Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska. Deze avond was Timothy Moore te gast om te spreken over de Ontwikkeling van het Zelf in de 21ste eeuw. Het publiek werd tijdens zijn performance in een 'ja' en een 'nee' groep verdeeld en uitgedaagd om een kritisch standpunt in te nemen. (Foto door Zapdelight, van Flickr.)

 • Toktek loves STEIM - 

  30 mei 2008: We love STEIM, een avond om STEIM te steunen nadat zij een negatief advies van de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur ontvingen. O.a. Toktek, DJ Sniff en de DNK-Friday DJ Unit traden op in een tailgate party direct buiten de tentoonstellingsruimte van Mediamatic.

 • Augmented Reality Games workshop - 

  2 t/m 4 juni 2008: We organiseerden de eerste AR Games workshop. Deelnemers aan deze workshop maken ontwerpen en prototypes van een Augmented Reality Game met gebruik van de ARToolkit. De interactie tussen de virtuele en de fysieke wereld is de focus van het spel. Trainers waren de vooraanstaande AR en gamespecialist Julian Oliver, samen met interactie ontwerper Jonas Hielscher en Klaas Kuitenbrouwer.
  De deelnemers: Sonja van Kerkhoff, Wendy Ann Mansilla, Maximillian Chanan, Hein Eberson, Floris Schreuder, Jelle van der Ster, Matthijs van Doeselaar, David Lou en Sven Held.

 • Funky Forest van Theodore Watson bij Superimposing the Virtual - 

  2 juni 2008: In het verlengde van de Augmented Reality Games workshop werd een Superimposing the Virtual Salon georganiseerd om een aantal AR voorbeelden te laten zien aan een groter publiek. Na een inleiding van <>TAG sprak eerst Theodore Watson over zijn Funky Forest, een interactief eco-systeem waar kinderen met hun lichaam de omgeving kunnen beïnvloeden en bijvoorbeeld bomen kunnen scheppen. Daarna volgenden presentaties door Julian Oliver, Yolande Kolstee van het AR+RFID lab in Den Haag en Jan Torpus en Alex Schaub. Melanie Bonajo en Kinga Kielzcynska sloten af met de performance 'The paradigm of intuitive Science'.

 • Nanko @ Parking Lot Party. - 

  6 juni 2008. Een tweede We Love STEIM avond ter ondersteuning van STEIM. Deze Parking Lot Party werd georganiseerd door <>TAG, DNK-Amsterdam en Mediamatic. Met Byungjun Kwon, Nanko, JS Lach, Mazur/Neuringer (PL), Sightings en de DNK-Friday DJ Unit die samen een muzikale marathon samenstelden in protest tegen het afschaffen van de subsidie voor STEIM.

 • Say Yes / No to the Internet bij Mediamatic - 

  13 juni 2008. Say Yes/No to the Internet was onderdeel van de 'Power of Negative Thinking' avonden. Tijdens deze avond werd het internet kritisch benaderd en werd protest en weerstand bij het publiek gestimuleerd. Drie sprekers vertelden over hun Do It Yourself houding ten opzichte van het web: Brian McKenna sprak over de mogelijkheden van software versus hardware, Roald de Boer over internet pornografie en Harm van den Dorpel over zijn etherische ervaringen op het net.

 • Concert for 2 computers - 

  21 juni 2008: Concert for 2 computers and a few gadgets. Deze avond fungeerde de Mediamatic tentoonstellingsruimte als concertzaal. Igor Stangliczky, Ivan Kadelburg en Mhairi Macfarlane gebruikten 2 computers om prachtige muziek te maken. Beluister het concert op Last.fm

  Klik door naar vervolg jaaroverzicht juni - december 2008