Onderdeel van het symposium 'Kom je ook?'

DOEN Pitch 1

de beste culturele web 2.0 plannen uit Nederland tijdens Kom je ook? 1

14 nov 2008
14 nov 2008

Tien culturele organisaties hadden het lef hun web 2.0 ideeën te presenteren aan een volle zaal collega's tijdens 'Kom je ook?'. Het Tropenmuseum, Yo! Opera, het Filmmuseum en het ANP Historisch Archief presenteerden de meest vernieuwende plannen. Zij wonnen een ééndaagse clinic, aangeboden door Stichting DOEN, waarin zij hun idee verder uitwerken tot een uitvoerbaar plan.

Vergroot

Pre-pitching sessie at Mediamatic - Bijna 20 mensen hadden zich aangemeld voor de DOEN Pitch. Tijdens de lunch gingen zij in drie werkgroepen aan het werk. Ze kregen hulp van experts om hun idee aan te scherpen voor de pitch in de middag. Hier de werkgroep met Mike Ellis, Riemer Knoop (dagvoorzitter) en Marleen Stikker (Waag Society) Katja Novitskova

Om drie uur was het zover. Na een ochtend vol inspirerende web 2.0 voorbeelden uit het buitenland was het podium aan Nederlandse culturele organisaties om hun plannen in de maak te presenteren. Tijdens de lunch hadden de pitchers anderhalf uur de tijd om zich samen met peers en experts voor te bereiden. Eenmaal op het podium hadden zij 2 minuten de tijd om hun plan te presenteren. Een echte 'elevator pitch' dus.

De spits werd afgebeten door Babette van de Weg van het Dolhuys, museum van de psychiatrie in Haarlem. Het museum wil een deel van haar collectie van bijzondere boeken over psychiatrie online beschikbaar stellen aan belangstellenden. Fragmenten uit deze teksten willen zij aanvullen met populaire kennis van ervaringsdeskundigen. Hiervoor wil Babette van de Weg een slim online sociaal netwerk maken.

Hoewel een plan met bijzondere inhoud, het viel net niet in de prijzen. De jury verkoos de plannen van Yo Opera! en het Tropenmuseum. Een gedeelde prijs ging naar het Filmmuseum en het ANP Historisch Archief.

'Co-curating' met online communities van jongeren met een Islamitische achtergrond

Mirjam Shatanawi van het Tropenmuseum wil met een community website een nieuwe doelgroep betrekken bij het museum. Op verschillende internet fora en community sites zoals maroc.nl en hyves, ziet zij levendige discussies ontstaan tussen jongeren over en rondom Islamitische voorwerpen. Het is deze groep die zij wil gaan betrekken bij het samenstellen van een tentoonstelling over Islamistische kunst, met voorwerpen afkomstig uit collecties van verschillende musea in Nederland. Een vernieuwend voorstel waarin reeds bestaande communities op internet rondom Islamitische kunst worden uitgenodigd om een tentoonstelling samen te stellen.

Historische kennis opbouwen over je archief met behulp van nabestaanden

Het ANP historisch archief en het Filmmuseum verdienden een gedeelde tweede prijs. Beiden hebben hun fotoarchief gedigitaliseerd en staan op het punt dat online te ontsluiten. Beiden hebben eenzelfde missie: met behulp van amateurs historische kennis opbouwen over de foto's. Het ANP kiest voor een eigen community website. Het Filmmuseum kiest voor het gebruik van 'Flickr The Commons' www.flickr.com/commons. Één ding is zeker: ze kunnen veel van elkaars ervaringen leren. En wie weet is dit een begin van een langdurigere samenwerking, of een gezamenlijk project.

Operamakers, zangers, componisten, musici verbinden met docenten en scholieren in een interactieve opera

Suzanne Stuifbergen wil met een communitysite voor Yo! Opera de betrokkenen bij het Yo! Opera festival met elkaar verbinden. Een communitysite met uitdagingen in de vorm van spelletjes en wedstrijden betrekt het publiek, en met name docenten en scholieren. 'Zingen' is hier heel fysiek een bindend element. Met als ultieme droom een interactieve gedistribueerde opera.

Deze ideeën worden de komende maanden in clinics verder uitgewerkt. Vorderingen zijn hier te volgen.

De jury bestond uit:
Nina Simon, Shelley Bernstein, Mike Ellis, Dick Rijken, Marleen Stikker, Willem Velthoven, Yu-Lan van Alphen en Steve Elbers

Aanleiding

Stichting DOEN heeft Mediamatic benaderd om mee te denken over hoe DOEN vernieuwing en participatie bij musea kan stimuleren. Samen zijn zij een traject gestart dat een impuls geeft aan innovatief gebruik van nieuwe media door musea.
"We selecteren zoveel mogelijk goede inspirerende ideeën en gemotiveerde organisaties en begeleiden hen bij het uitwerken van nieuwe concepten voor nieuwe media toepassingen (web 2.0). We zorgen ervoor dat er aan het einde van elk traject een projectconcept ligt dat zo kan worden gepubliceerd of gebruikt voor een subsidie-aanvraag."

Vergroot

Dolhuys pitch at Mediamatic - Net-niet-winnaar Babette van de Weg met haar pitch voor het Dolhuys in Haarlem

Vergroot

Pre-pitching sessie at Mediamatic - Hier de werkgroep met Dick Rijken en Shelley Bernstein die o.a. de mensen van het ANP en museum De Paviljoens helpen bij hun pitch.

Vergroot

Pre-pitching sessie at Mediamatic - In deze pre-pitch workshop krijgen deelnemers feedback van Willem Velthoven (Mediamatic) en Nina Simon.

Vergroot

YO opera pitch at Mediamatic - Prijswinnende pitch van Suzanne Stuifbergen

Vergroot

Filmmuseum Pitch at Mediamatic - Prijswinnende pitch van Annelies Termeer van het Filmmuseum om de fotocollectie te ontsluiten.

Met:
Vergroot

Tropenmuseum Pitch. Kom je ook? 2008 at Mediamatic - Mirjam Shatanawi van het Tropenmuseum tijdens haar pitch. Zij is een van de prijswinnaars. In een DOEN Clinic gaat het Tropenmuseum het idee uitwerken om meer te doen met jongeren uit o.a. Noord-Afrika die wel op op maroc.nl en Hyves discussieren over objecten maar zelden of nooit in het museum komen.

Vergroot

ANP Pitch at Kom je ook? 1 - Prijswinnende pitcher Cris Hake van het historisch archief van het ANP.

Met: Cris Hake
Vergroot

DOEN pitch jury beraad, Kom je ook? 2008 at Mediamatic - De jury met de keynote speakers, dagvoorzitter, de pre-pitch experts en Yu-lan en Steve van Stichting DOEN in beraad over de winnaars van de DOEN Pitch