Esther Polak

kunstenaar

Vergroot

Esther Polak - Esther Polak foto: Ivar van Bekkum

Esther Polak (Amsterdam 1962) is beeldend kunstenaar op het gebied van nieuwe media. Haar grootste bekendheid ontleent ze aan ‘locative media’ projecten, bijvoorbeeld AmsterdamREALTIME, MILKproject en NomadicMILK. Deze projecten maken gebruik van GPS om tot een hedendaagse landschapsverbeelding te komen.

Het project MILK, dat in 2004/’05 in samenwerking met researcher Ieva Auzina en RIXC (Riga Centrum voor Nieuwe Media) tot stand kwam, volgt de route van een Europees zuivelproduct, van de uier van de koe tot aan de mond van de consument. Alle betrokkenen in deze keten, van de (Letse) boer tot de (Nederlandse) kaasconsument kregen een dag lang een GPS apparaat mee en gaven na afloop persoonlijk commentaar op hun route. Deze commentaren vormen de basis van het project, dat resulteerde in een website en een installatie.

NomadicMILK doet onderzoek naar de mobiliteit van zuivel in West Afrika. (Nomadische vee herders en reguliere zuivel transporteurs) Voor dit project werd een geheel nieuw visualisatie gereedschap ontwikkeld: een GPS sporen tekenende robot.

AmsterdamREALTIME, een project dat tot stand kwam in samenwerking met de Waag Society en kunstenaar Jeroen Kee, stuurde een aantal Amsterdammers een week lang op pad met een GPS apparaat. Hun bewegingen door de stad werden in real time zichtbaar gemaakt op een groot scherm, waarop zich langzaam de kaart van Amsterdam aftekende.
Esther Polak zoekt in haar werk steeds naar nieuwe manieren om de ruimte te onderzoeken en kan daarmee in de lange Europese traditie van landschapsverbeelding worden geplaatst.

Meer informatie over het werk van Esther Polak is te vinden op: www.beelddiktee.nl

en op:

www.milkproject.net
www.nomadicMILK.net
AmsterdamREALTIME
Radio Oostvaart i.s.m. Museum De Paviljoens /Almere