Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

1 2

Mediamatic juli - december 2008

Het jaar in beeld

2008 was een druk jaar. Hier vind je onze favoriete momenten van juli tot en met december in beeld. Wat we in de eerste helft van het jaar hebben gedaan? Zeker niet stil gezeten. Kijk hier naar de activiteiten van januari tot en met juni. Heel nieuwsgierig? Dan hebben we hier alle publieksactiviteiten van 2008 voor je op een rijtje gezet.

 • Workshop Interactive Dance Film @ Cinedans - 

  Vanaf 30 juni t/m 5 juli 2008 was onze eerste grote internationale workshop Interactive Dance Film @ Cinedans. 16 ervaren choreografen, dansfilmmakers en kunstenaars hebben binnen een week hele mooie projecten gemaakt. De 5 beste projecten werden gepresenteerd tijdens het Cinedans festival in theater Rialto. Trainers en assistenten: Jakob Schillinger, Florian Thalhofer, David Hinton, Simon Fildes, Dirk van Oosterbosch, Amy Patton, Louise Berg en Julieanne Eason. Deelnemers: Marieke Coppens, Nathalie Ho-Kang-You, Melanja Palitta, Goran Turnsek, Bertha Bermudez, Christina Hallstrom, Lucy Nooren, Yvonne van den Akker, Tiziana Cantarella, Lutz Gregor, Klara Elenius, Francesca Penzani, Iwona Hrynczenko, Lucia Galindo Martinez en Lizze Sykes.

 • ikikik! opent in Mediamatic Bank - 

  18 juli 2008. 'Disposable camera' foto van de nieuwe locatie van Mediamatic. Gemaakt door Anita Fontaine, gevonden op Flickr en gebruikt met permissie. Mediamatic verhuisde in juli van het PostCS gebouw naar de Vijzelstraat. Mediamatic BANK is gevestigd op Vijzelstraat 68, voorheen de ABN Bank. De kantoren bevinden zich op Vijzelstraat 72, derde verdieping, suite 3.10. De vitrines voor de deur zijn onderdeel van de tentoonstellingsruimte. Hier een performance van Martin Butler tijdens de opening van ikikik!

 • Pile of clothes at Ikikik! - 

  18 juli t/m 5 oktober 2008. Ikikikik! gaat over Doe het Zelf mode en publiceren op internet. Een doorlopende tentoonstelling / catwalk / photoshoot /naaiatelier / videobooth / storysharing feest om er goed uit te zien op straat en op het net. Met deze tentoonstelling slaat Mediamatic alarm over de subidie die we dreigen mis te lopen. We krijgen steun van het Parijse activisme– en modecollectief Andrea Crews en het Leger des Heils ReShare. Andrea Crews is een groep kunstenaars / activisten / modeontwerpers die zich specialiseren in het spontaan ontwerpen van vrolijke mode uit lompen. Zij veranderen samen met bezoekers een metershoge berg tweedehands kleding in eigenzinnige mode. Photo: Katja Novitkova. Mountain: Leger des Heils ReShare

 • Upcycle DIYfashion workshops tijdens ikikik - 

  Van 18 juli t/m 5 oktober, iedere woensdag en zondag Upcycle yourself workshops. Hoe maak je een nieuwe outfit uit tweedehands kleding? De technieken van Andrea Crews zijn simpel en efficient. Het resultaat is verbluffend. Je hebt geen bijzondere handigheid nodig. Kom en probeer het! En neem je vrienden mee, het is leuk! Na de workshop doe je een rondje op de catwalk. En je kunt jezelf fotograferen in je nieuwe outfit. Haal daarvoor de gratis iktag aan de bar.

 • Catwalk training - 

  Van 18 juli t/m september 2008. Bijna wekelijks catwalk trainingen met model Kim Vos. Een speelse manier om te leren werken met je lijf en looks. Niet voor modellen, maar voor alle andere mensen die het ook belangrijk vinden om te laten zien wie ze zijn. Na een analyse hoe je beweegt ga je oefenen op de catwalk en maak je met je ikTag filmpjes.

 • Nike workshops at Mediamatic - 

  Juli en augustus 2008. Vier Maak je eigen Nike Workshops, sneaker sweatshops voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Met Lara, Amy, Noah, Dylan, Pomme, Prune, Izaak en vele ander kinderen. Ze ontwierpen nieuwe sportschoenen en zetten hun ontwerp direct op internet. Eindelijk is kinderarbeid leuk! Modeontwerpers Natascha Hagenbeek en Maaike Gottschal werken aan unieke, persoonlijke, handgemaakte modeartikelen. Zij zochten de creatieve input van jonge enthousiaste kinderen om de ultieme catwalk sportschoen te ontwerpen.
  Foto gemaakt met de ikCam.

 • Protest Mediamatic en Minister Plasterk - 

  31 augustus 2008; protest van Mediamatic tijdens de Uitmarkt met de Burka Big Band (van Sietske Tjallingii) en de lompen Fashion show (met Martin Butler en Andrea Crews). Inzet: zorgen dat het positieve advies van de Raad voor Cultuur door minister Plasterk wordt gevolgd. Geen zuur protest, want we zitten nooit bij de pakken neer.

 • Recycling Performance - 

  13 september ikikik party om te vieren dat de tentoonstelling is verlengd tot 5 oktober 2008. Geïnspireerd door de Andrea Crews concepten van opwaarderen en recyclen presenteert Martin Butler Recycling Performance geremixt met de Mediamatic FORECAST FASHION SHOW 2009 — 2010 met Andrea Crews en de ikikik- modeontwerpers Marie Burlot, Jacob Kok, Py Tswang Jin, Sally Ovisi, Ivan Nunes en Xuena He. Hele avond — ALL GIRL DJ NIGHT met DJ Wehkamp (alias Melanie Bonajo) en gastoptredens door DJ Neckermann (alias Janneke Raaphorst), DJ OTTO (alias Katja Novitskova) en DJ Secondhand (alias Vela Arbutina ).

 • Mediamatic Social RFID Hackers camp @ PICNIC 2008 - 

  Van 19 t/m 26 september hebben 30 hackers, programmeurs, interactie ontwerpers en multi geeks in het Hackers camp hard gewerkt om interactive / RFID installaties neer te zetten tijdens PICNIC 08 wat plaatsvondt op 24, 25 en 26 september. Dag en nacht hebben ze doorgewerkt en het resultaat was er dan ook naar. Er zijn 7 projecten gemaakt waarvan er uiteindelijk 5 bug-free werkte. PICNIC is een grote 3-daagse conferentie over media technologie, kunst, cultuur en wetenschap. De bezoekers kregen een ikTag (RFID) die gekoppeld was aan hun profiel op het PICNIC network.
  Het team bestond uit de trainers: Marc Boon, Erik Borra, Arjan Scherpenisse en Klaas Kuitenbrouwer. Het hackersteam bestond uit: Robin Gareus, Mark Wubben, Dirk van Oosterbosch, Fabienne Serriere, Eelco Wagenaar, Mathias Forbach, Matt Cottam, Ekene Ijeoma, Luis Fernandez, Thijs Gadiot, Jasper Speicher, Vlad Trifa, Neil Mendoza, Simon Claessen, Martijn Pannevis, Rui Guerra, Andras Szalai, Heerko van der Kooij, Bart Hemmeryckx-Deleersnijder, Ralph Meijer, Adriaan Wormgoor, Edwin Dertien, Axel Roest, Kai-Ting Lin, Marco Wessel, Menno Steenvoorden en Irad Lee. Daria Pereveventsev hield een blog bij van het hele proces, met de hulp van een groot team vrijwilligers.

 • Exhibition Kiki On Steroids! at Mediamatic, with photos by Kael T Block. - 

  Van 17 oktober 2008 t/m 4 januari 2009. Kiki! on Steroids is een intieme verkenning van transgenderisme en onderdeel van de ikikik! serie over zelfrepresentatie op internet. In een donker doolhof waren foto's van transboys te bewonderen, gemaakt door Kael T Block. Bogomir Doringer presenteerde het nieuwe werk 'Lupe' en de kalenderserie Women with Beards van Ine Poppe en Jetty Verhoeff sierde de toiletruimte op. Bezoekers konden van sekse wisselen met de IkCam photobooths of relaxen in de Youtube Videolounge waar transboys en -girls vertellen hoe het echt is om van geslacht te veranderen.

 • Kiki on Steroids! exhibition Opening at Mediamatic. - 

  17 oktober. De Kiki! On Steroids openingsavond in aanwezigheid van alle kunstenaars en met een concert van DJ Lupe. Er waren oude bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten. Bezoekers werden door de make-up artists van House of Orange van man naar vrouw en andersom getransformeerd.

 • Hybrid Toys lecture door Alexandra Deschamps - Sonsino - 

  23 oktober. Op het Cinekid Festival presenteerde Mediamatic een Hybrid Toys lezing door Alexandra Deschamps-Sonsino van Tinker.it. Alexandra sprak over de verschillen tussen speelgoed voor kinderen en volwassenen en liet vele voorbeelden zien van gehackt speelgoed en crossovers naar sociale netwerken, waar ook bij het Social RFID Hackers Camp op PICNIC mee geexperimenteerd werd.

 • Children of Roena night - 

  24 oktober. Tijdens de Children of Roena avond presenteerden studenten grafisch ontwerp van het Sandberg Instituut hun tijdschrift 'The Collective' met een performance samen met het hele publiek. Het tijdschrift is geinspireerd door Mediamatic’s ikikik! tentoonstelling-serie over zelfrepresentatie op internet. Met muziek van DJ Katja Novitskova.

 • Moving Image Lab @ B3 Media London - 

  27 oktober t/m 1 november 2008. De tweede workshop in samenwerking met B3 Media in London was een succes. In 5 intensieve dagen hebben de deelnemers diverse projecten gemaakt voor verschillende soorten media, waaronder publieke schermen, mobiele telefoons maar ook interactive filmprojecten met Korsakow voor het 'gewone' scherm. De openings- en eindpresentatie vonden plaats in BAFTA. Deelnemers: Leonie Castelein, Stefan da Costa Gomez, Triny Prada, Roshini Kempadoo, Edd Vossen, Marcella Haddad, Dami Akinnusi, Alana Kakoyiannis, Annie Bungeroth, Karen Palmer en Kevin Logan.

 • Female / Male make over @ Kiki at N8! - 

  1 november 2008. De Kiki museumnacht werd erg goed bezocht. De hele avond waren er mogelijkheden voor een DIY sekschange met de photobooths en de visagisten van House of Orange. Het Barberini Ensemble speelde 17e en 18e eeuwse muziek met zang van een contratenor met hoge stem. Zij werden later in de nacht opgevolgd door een DJset van DJ Lupe en Vitamin K. Het Buttkraaker Collective gaf een performance en bracht een piercing installatie mee. Foto door Piet van der Meer.

 • Kom je ook? at mediamatic - 

  14 november 2008. Samen met Stichting DOEN organiseerde Mediamatic het symposium Kom je ook?, over de mogelijkheden van web 2.0 voor kunst- cultuur- en erfgoedinstellingen. Hoe gebruik je web 2.0 en betrek je je publiek actief bij je organisatie? Verschillende lezingen van (inter)nationale sprekers schenen een licht op deze kwesties. Met o.a. Nina Simon van Museum 2.0, Mike Ellis van Eduserv, Babette van de Weg van het Dolhuys in Haarlem, Shelley Bernstein van het Brooklyn Museum en Dijk Rijken van Waterwolf/Collectie 2.0. Ook konden deelnemers hun ideeën pitchen tijdens de DOEN pitch, waarbij vier organisaties een DOEN clinic wonnen om hun project uit te werken, verzorgd door Mediamatic.
  Foto door dmje, van Flickr.

 • Any Media Documentary Workshop 2008 - 

  21 november - 26 november 2008. In de aanloop naar het IDFA Festival vindt vijf dagen lang de Any Media Documentary Workshop plaats. Deelnemers worden uitgedaagd om nieuwe media technieken toe te passen in hun documentaire praktijk, van GPS systemen tot het visualiseren van online data. Instructeurs Klaas Kuitenbrouwer, Florian Thalhofer, Louise Berg en Jacob Schillinger staan de filmmakers bij. Keynote lectures worden gegeven door Cassian Harrison, Esther Polak, Erik Borra en Alexandre Brachet. Op de laatste avond worden de resultaten voor een publiek gepresenteerd. Deelnemers: Holger Mohaupt, Romana Zajec, Ana Fratnik, Mark Pedley, paul thwaites, Marjolijn Ruyg, Eveline van Dijck, Daniela Paes Leão, Saskia Korsten, Joyce Treasure, Lucie Boucek, Menno Grootveld.

 • Cassian Harrison - creator of Britain From Above. - 

  21 november 2008. Cassian Harrison, regisseur van Britain From Above, en Maartje Nevejan van Couscous & Cola vertellen over vernieuwende manieren van documentaires maken tijdens de Doing Docs Differently avond. Harrison zette satellietdata, GPS routes, luchtvaart gegevens en demografische statistieken in om Groot-Britannië vanuit de lucht te visualiseren. Nevejan's serie Couscous&Cola werd wereldwijd uitgezonden en vormde de basis voor het online platform Couscous Global, waar jongeren via videos discussieëren over hun levens. Beide sprekers waren ook verbonden aan de Any Media Documentary Workshop op IDFA.

 • Offering a service to the audience. - 

  27 november 2008. Klaar terwijl u wacht, een grafische marktplaats bij Mediamatic! Een design avond met eerstejaars studenten van de Rietveld Academie die hun diensten aanbieden aan de gasten. Op verzoek werd er ter plekke een persoonlijk ontwerp gemaakt voor al je grafische behoeften.

 • Mobile DevCamp @ Mediamatic - 

  29 - 30 november 2008. Voor het Mobile DevCamp, georganiseerd door de Bubble Foundry, kwamen technici uit heel Nederland en daarbuiten samen om te horen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele programmering. Tijdens de eerste dag vonden er verschillende workshops plaats. De tweede dag was er een wedstrijd voor de die-hard hackers: het binnen één dag ontwerpen van een interessante mobiele applicatie. Don Hopkins was de winnaar met zijn iLoci project.

 • Girlfriend Experience Actor + camera/headset - 

  5 - 6 december 2008. Op het For God's Sake! Festival in Slovenië werd een speciale presentatie van de Girlfriend Experience van Martin Butler gepresenteerd. Twee dagen lang werden levende avatars op het festival aangestuurd door online deelnemers. The Girlfriend Experience was voor het eerst te zien bij Mediamatic in 2007.